Flow i arbejdslivet: Dagens opgaver - hvad gør du normalt?

Skrevet d. 16-9-2020 15:26:34 af Elisabeth Milada Vind - Coach, Business coach, Stresscoach, Kropsterapeut, Gestaltterapeut

Flow i arbejdslivet: Dagens opgaver - hvad gør du normalt?


Når du har en effektiv måde at arbejde på ud fra en plan, der virker for netop dig, så fungerer du bedst, får overskud og glæder dig til næste dag.

Du kan stille dig selv spørgsmålet:
1. Hvordan husker jeg dagens opgaver?
2. Hvad kan jeg gøre bedre for mig selv?
3. Hvad ville være en drøm i forhold til at planlægge og få organiseret mine opgaver?

Det, som virker for den ene virker ikke nødvendigvis for den anden. Det afhænger af vores personlighed. Jeg ved ikke, om du har prøvet flere metoder at styre din dag på? Det kan være alt fra stram kalenderstyring, brug af programmer til at organisere alle dine (og jeres) projekter og idéer, håndskrevne lister på tavler, brug af venner og kollegaer via møder for at få overblik, hyre en ekspert i kalenderstyring og i det hele taget været nysgerrig på, hvordan netop du arbejder bedst?

Vi arbejder ikke ens i forhold til, hvor meget vi får produceret. Nogle arbejder kontinuerligt og flydende, og møder gerne til samme tid hver dag. Andre arbejder ekstremt fokuseret og får produceret meget på kort tid og har så til gengæld behov for tilsvarende afslapning og mindre arbejde i andre perioder. Og så er der nogle, som ikke har system i deres arbejde og derfor arbejder ud fra det, der opstår. De tre arbejdsformer, man kan have præference for, kan kaldes for  a. kontinuerlig, b. springende, c. uden system.

Det væsentlige at huske på er, at:

  1. planer udvikler sig og det skal der være plads til.
  2. struktur er godt, men kan også blive en 'slave' af at man skal nå x antal opgaver og pludselig føler man sig stresset og utilfreds ved ikke at kunne sætte hak i alle felter.
  3. plads til spontanitet, ekstra tid til alt det uforudsete, korrektur, etc. Ting ta'r tid, som vi siger. Og faktisk mener man, at 30 pct af vores arbejdstid går til alt det uforudsete, det, som skal ændres, det, som pludselig opstår.
  4. der er forskel på arbejdslyst og flow, som er meget individuelt fra person til person. Hvad der motiverer og pepper den ene op, dræner den anden og vice versa. Dette har jeg udviklet en model til med 6 flowformer. / personlighedstyper.
  5. husk at brug din intuition undervejs (som også kan basere sig på din erfaring). Den kan ofte få dig til at løse en opgave hurtigere og mere effektivt og på en måde, som du ikke lige havde forudset. Fx får du en indskydelse om at tage kontakt til en person, som du ikke før har involveret i en opgave, hvilket du oplever som en bonus på sigt.
  6. pauser er essentielle. Det er genopladning og energi. Og så opstår der ofte idéer, mens du slapper af, som du kan tage med dig til din næste opgave.


Din dagens opgaveliste kan fx se sådan ud:

- Skriv / gennemgå næste dags opgaver sidst på dagen.
- Hav 3 prioriterede opgaver, du vil lave.
- Fejr hver gang, du har lavet en opgave (en drikkepause, lidt motion, en motiverende tanke til dig selv, ring til en person du kender kort, etc).
- De opgaver, du ikke ved hvor lang tid tager, har du en løsere tidsstruktur på. Dvs. at du giver dig selv ekstra tid til at løse dem, da du ikke kender opgavens omfang. Dette aftaler du med dem, som er involveret, hvilket vil være helt normalt, hvis du siger det med overbevisning.
- De opgaver, du ikke når, fører du videre til de næste dage - med god samvittighed.
- Hav oversigtsplan over det vigtigste. Fx i form af håndskrevne lister, der er hængt op, da det er nemmere at se og huske og få overblik over samt til at ændre i.
- Hav faste skemaer til længere forløb, der også er synlige (på væggen eller computerens skrivebord).
- Aftaler i kalenderen.
- Motion/pause: Skriv gerne, hvad du prioriterer i din pause, som giver netop dig overskud. Fx en gåtur, god mad, social kontakt eller det modsatte, frirum og alenetid.

Hvad med dig: Hvordan arbejder du bedst?


Hvis du vil have hjælp til at blive motiveret dagligt og ugentligt til at komme videre, så kontakt forfatteren bag denne blog og få en målsætningscoach til at hjælpe dig med at komme helt i mål med dit projekt - i godt flow og humør. Du kan fx få et kort telefonopkald mandag og fredag og en session hos mig en gang månedligt.
Prisen aftaler vi ud fra din situation.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.