3 veje ud af de sværeste valg i livet - og få 3 nemme mindhacks til at komme i gang

Skrevet d. 15-9-2020 16:35:31 af Elisabeth Milada Vind - Coach, Business coach, Stresscoach, Kropsterapeut, Gestaltterapeut

Alle kender det. Vi står i perioder af vores liv med nogle af de sværeste valg. Det er de situationer, vi slet ikke ønsker os - tværtimod. Fordi uanset hvad vi gør, så er valget dårligt. En loose - loose situation. Eller bare en virkelig dårlig blindgyde, vi kan være havnet i. Fx at gå fra din partner eller at leve i et livløst forhold med mange konflikter. Fx en ubehagelig chef og et stressende arbejde, som holder dig vågen i nattetimerne med bekymringstanker over, om du kan sige fra eller mister dit job. Eller dårlig økonomi, frygten for at være boligløs, om du kan betale dine regninger. Det er situationer, hvor du, dit liv og dine værdier er i spil.

Når vi står i den slags situationer, så er det ofte forbundet med noget, der sker uden at vi kan gøre noget ved det. Altså mennesker, handlinger, situationer, som sætter nogle rammer, som du ikke fungerer i. Slet ikke. Her er 3 måder, du kan tackle dit valg, som du kan bruge resten af dit liv. Og så får du indsigt i den gode side ved livets sværeste valg.


1. Frys! Du gør ingenting

Du bliver i en situation, der er dårlig for dig uden tilsyneladende at vælge. Dit valg er fx ´frys´, 'sidder fast', gør intet, lukker øjnene for - bevidst eller ubevidst. Du er i sådan en situation fordi uanset om du vælger den ene eller anden løsning - så er det forbundet med mere indre smerte og en situation, der ikke er god for dig og måske dine nærmeste. Og tanken om at gøre noget ved det er endnu mere uudholdelig. Så derfor kan dette valg synes som det letteste eller bedste for nu. Det vil det også være i nogle tilfælde. At blive i den samme situation betyder nemlig ofte ikke, at situationen ikke ændrer sig - for uanset hvad går tiden, der sker ting omkring dig og din situation, som automatisk vil sætte skub i din proces. Måske langsomt, måske hurtigt. Det eneste der er ved denne situations løsning er, at du ikke arbejder bevidst på at forbedre den. Der kan være tale om en form for overlevelse, en form for pause, en tid til refleksion. I nogle situationer er sådan en pause det helt rigtige valg.

Det er den, når vi ikke aner, hvad vi skal gøre - måske er det valget mellem at blive i eller forlade et ukærligt forhold med den usikkerhed, der er i den uvisse fremtid. Eller måske er det valget om at blive i en for dyr bolig efter at man har mistet en indtægtskilde. Måske er det valget mellem at fortsætte med et stressende arbejde eller få mere mulighed for en forandring i arbejdslivet. Måske har du brug for den pause. Mærk efter: Undgår du at tænke nærmere over situationen eller har du behov for at tage en pause fra det hele, mens du samler kræfter?

Måske vil du stille dig tilfreds med dit valg - som kan være at blive i en situation uden at noget forandres. For en stund. En pause? Indre stilhed? Måske vil situationen til sidst tilspidse sig så meget, så forandringen vil komme udefra og så at sige banke på din dør. Fx ubetalte regninger, utroskab, et risikofyldt liv, et stort indre pres, uvenskab, en uløst konflikt, etc. Måske vil du alligevel ende op med at finde nye måder at udtrykke dig på og få dækket dit behov. Det kan være den enkleste handling til noget bedre for dig lige nu. Mærker du efter? Det afgørende er: Hvor tilfreds er du ved det, du gør? Giver det dig den fornemmelse af egetværd, som du ønsker?


"I nogle situationer er en pause det helt rigtige valg"


2. Vælg den mest kreative løsning

Denne løsning er den bedste måde at løse en meget vanskelig situation på. Det viser sig overraskende ofte, at de løsninger, man først så som mulige bliver noget anderledes i virkeligheden. Hvis din paniske eller urolige hjernes tanker og følelser skal løse en uholdbar situation, så vil det første, den kommer på ofte ikke være særlig gennemtænkt. Måske ER den første indskydelse den rigtige løsning. Men ofte er det optimale at give tid til at løsningen kommer til dig. Du mærker og finder frem til, om det er i samklang med dine værdier og behov. Og rent praktisk handler du allerede nu på dine ønsker og behov - og går du i den retning uanset om det tager kort tid eller længere tid.

At være kreativ betyder ikke altid, at du skal til at opfinde noget nyt og anderledes. At være kreativ betyder, at du tænker godt over, hvilke muligheder, du har for at få dækket dit behov og få løst den situation, du står i, der bare er enormt ubehagelig. Måske er det sygdom, måske er det et barn, der ikke fungerer godt i skolen, måske er det en livsfase, som forandrer dit eller andres liv så meget, så du MÅ handle på konsekvenserne af det. Hvad end det er, så kommer det bedste svar på løsningen ofte ikke på én gang. Bearbejd trinvist. Et skridt i den retning, du ønsker det foregår. Det kreative valg tages ved at: - tænke over hvilke behov du har og det, du ønsker dig mere af, den faktiske situation du er i nu og de mulige løsninger, du kan finde på. - tænke over, om der er andre måder, du kan få dækket dine eller andres behov. Og så løbende følge med i om det skal justeres og hvordan. - Udtrykke dine behov tydeligt.


3. Et skridt ad gangen FØR det sker (igen)

Med dette valg følger selvansvarlighed og bevidsthed mere intentionelt. Altså med din vilje. Det vil sige, at du faktisk begynder at forebygge dit liv og dine muligheder før de eskalerer eller før du står i l... til halsen. Eller nogle andre gør. Du skaber også det liv, du ønsker, fordi du lærer at være opmærksom på de små og store tegn på om du er på rette vej. Om det så er din mavefornemmelse, logik eller erfaring, du trækker på. Nogle mennesker skubber løsningerne over på andre mennesker (som så til gengæld selv kan stå i en virkelig dårlig situation eller skal træffe de svære beslutninger inklusiv de følelsesmæssige og praktiske omkostninger, det har i deres liv...). En dårlig måde at løse sine udfordringer på. Du lærer at se situationen udefra og begynder at handle på den kommende situation langt tidligere og gør det trinvist hen til det, du hellere vil. Det, du kan ændre, ikke det, du ikke kan ændre på. I en del situationer vil der ofte være flere valg og udfald vi ikke indser i starten og som vi finder frem til eller som sker undervejs.

Jo nærmere du kommer en deadline og skal foretage dine valg i en svær situation i dit liv, jo mere tydeligt vil det blive for dig, hvad dine værdier og dine prioriteringer er. Og i sidste ende den virkelighed, du er med til at skabe i dit liv. Du kan meget mere end du tror. Mærk. Reflekter. Det du planlægger er skridtet før morgendagens handling. Din handling er vejen til det, du vil.

Hensyn versus behov?

Er du typen, der kan finde på at hjælpe eller please andre før dig selv, så skal du inddrage dine behov som det første, så du tager hensyn til værdier og grænser, du har, der er lige så vigtige som alle andres. Nogle få vil ligefrem blive tiltrukket af din evne til at hjælpe eller tilpasse dig, som ikke er til din fordel. Husk det. Hvis du er typen, der kan finde på at handle mere egoistisk - hvis du skal være ærlig - så inddrag, hvad valget betyder for andre og hvad du kan gøre for dem. Det vil give det bedste resultat. Og nogle gange glemmer vi det indelysende: Når vi taler om livsforandrende valg, så er løsningen lettere at opnå for dig, hvis det primært handler om dig selv og dit liv og mere komplekst, når flere er inddraget i forandringen.

"Jo nærmere, du kommer en deadline og skal foretage dine valg i en svær situation i dit liv, jo mere tydeligt vil det blive for dig, hvad dine værdier og dine prioriteringer er."


3 nemme mindhacks til at handle

Hvad du kan gøre, når du ikke får handlet på dine planer og 'står stille'

Dette er tre korte mind-træning til dig, som vil have en nem måde at komme videre på. Øvelsen arbejder ikke med årsagen til, at du ikke handler (det kan vi tage i en andre øvelser). Dette er enkle mindhack til dig, så du får sat skub i den proces, du virkelig ønsker at rykke på, men bare ikke har modet til, energien til, lysten til i dag, lige nu. Når vi ikke handler, har vi som oftest gang i tanker og følelser, som blokerer for, at det sker. Ofte er det både bevidste og ubevidste processer og når vi ikke handler, så vælger vi i virkeligheden at skubbe næste skridt for det, vi ønsker - hen til et andet tidspunkt - og nogle gange ryger vores ønske helt ud i glemslen.


Mindhack 1: Kickstarteren

Jeg vil gerne i gang, men... (alle mulige forklaringer, du har).
I denne øvelse giver du dig selv et kort øjeblik til at sætte gang i din proces uden at tænke og føle (ret meget). Du kickstarter så at sige din hjerne til at handle uden 'hvad nu hvis...'. Og ubevidst og bevidst siger du 'okay' og sender accept til din indskydelse om at gøre noget. Det gode ved denne øvelse er, at du lærer at blive opmærksom på dine gode impulser & handle på dem.

Sådan gør du:

I det øjeblik, du tænker "Jeg skulle gøre... (vaske op, spise sundt, skrive beskeder, kontakte nogle, skabe noget)", så tæller du ned fra 5, 4, 3, 2, 1, 0. Gå i gang med det samme. (Få fx mere inspiration via Mel Robbins: 5 Second Rule).

Mindhack 2: "Jeg bruger kun 10 minutter!"

Du har ikke rigtigt energien, så ... (alle mulige årsager til, at du ikke kan handle, som sagtens kan være sande). Denne øvelse har jeg anvendt i mange år. Den er utrolig simpel og kan bruges til alt fra at få ryddet op i alle skabe og skuffer i dit hjem til motion til en opgave, som føles noget uoverkommelig. Når du står over for en lidt mere udfordrende opgave, som du ikke kan overskue, så er denne metode super effektiv. Du skal kun gøre noget i 10 minutter og du skal kun tænke ti minutter frem. Derefter giver du dig selv 'lov til' at slippe opgaven og lave noget andet. Når du er i gang, kan du vælge at fastholde, at det tager 10 minutter eller forsætte, hvis du er i godt flow. Det vigtige er, at du roser dig selv for at have gjort noget i 10 minutter bagefter samt endnu bedre at du beundrer det, du gjorde uanset hvordan det blev. Du træner dig selv til at blive bedre til at tage fat på det, som tager energi fra dig og gør det på en måde, som er rart. Hvis du ikke tager fat lige i dag, så ryd den dårlige samvittighed ad vejen og glæd dig over, at du snart har 10 minutter igen. Hvis du er stresset, skal du IKKE lave mere end max 10 minutter, da dit system skal lære at slappe af og være i en god rolig tilstand frem for at producere overaktivt.

Sådan gør du:

Du står med en opgave eller proces (fx vasketøjet, rod i hjemmet, usorteret computerindhold, en arbejdsopgave, en svær beslutning). Du siger højt til dig selv, at du bare bruger 10 minutter på det i dag. Og gør det nu. Og så aftaler du med dig selv, at du igen på kun 10 minutter vil fortsætte snart. Det kan fx 'om en time' eller 'i morgen kl. 10' eller 'næste gang, jeg står i køkkenet'. Det skal være inden for de næste 1 til 2 dage, da du ellers nemt vil glemme din aftale med dig selv. Husk dig på, når du går forbi opgaven, at du snart har 10 minutter igen til at fortsætte og glæd dig over at du får gjort noget ved det, du har udskudt.


Mindhack 3: Gør noget!


Hvad nu, hvis du gerne vil foretage et valg, men slet ikke kan afgøre, hvad der er det rigtige at gøre? Forfatteren Mark Manson, som har skrevet populærbogen "Kunsten at være fucking ligeglad", har et praktisk bud på dét: "Gør noget!" Han lever selv ud fra den devise, at hvis han ikke ved, hvad han skal gøre, så gør han noget - dagligt. Fordi det at gøre noget betyder, at der sker en udvikling - lille som stor. Og det er ofte 'de små skridt', vi taler om - og så vil du opleve en dforandring over tid. Det er ikke 'bare' at handle blindt. Du begynder på en handling - ét skridt i en retning. Se hvordan det udarter sig, tag et nyt skridt, etc.

Hvis Manson fx manglede penge som selvstændig, så har han sat sig ned og udviklet 'noget' hver dag, som kunne sælges og gjort sit for at sælge det - og lært samtidig. Det samme kan man gøre med at forfatte en bog eller lav et opslag. Sæt dig for dagligt at skrive enten 20 eller 200 ord. 20 til 200 ord hver dag giver ofte inspiration til mere, som så måske udvikler sig til flere færdigskrevne sider - eller i det mindste har man på den mindre produktive dag skrevet 20 ord. Hvis du i øvrigt er ved godt helbred, så er det bedre at handle end ikke at gøre noget. Det virker godt på dine indre lykkehormoner. Skaber glæde. Og hvis man føler sig lidt nede, så kan sige, at hvis alt er ligemeget, så er alt lige gyldigt. Og så er det jo ligemeget om vi kommer til at gøre noget forkert eller rigtigt. Og derfor kan vi ligeså godt gøre noget. Alt i alt mener forfatteren, at det er bedre at være selvansvarlig og gøre noget end ikke at gøre noget.

Det er bedre at handle end ikke at gøre noget.
Det er bedre at være ansvarlig for at gøre noget end ikke at gøre det.




Vil du vide mere om at træne din hjerne, krop og sind til små forandringer, som kan føre til større forandringer? Så kontakt forfatteren bag denne blog, Elisabeth Milada Vind.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.