Kærlighedsmønstre

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er kærlighedsmønstre?

Kærlighedsmønstre handler om din adfærd, når du er involveret i et parforhold. Dine handlingsmønstre i relationer kan være med til at definere, hvilken type partner der passer bedst til dig, og hvordan du vil føle dig mest tryg. Dermed kan arbejdet med at finde frem til dit kærlighedsmønster hjælpe dig med at forbedre din evne til at indgå i parforhold og generelt tætte relationer til andre.

Hvilke af de 4 tilknytningsmønstre passer til dig?

Der findes fire forskellige måder, vi ofte tilknytter os til andre mennesker på:

  • Undvigende tilknytning - I en undvigende tilknytning vil du have svært ved at åbne dig op i relationen, fordi du frygter at blive såret. Det medfører, at du ofte undgår nærhed og dermed vil virke lukket - enten over for den anden part i relationen eller over for at indgå i relationen til at starte med. I en sådan tilknytning vil kærligheden være noget, du dybt længes efter, men som du automatisk lukker af for.
  • Ambivalent-nervøs tilknytning - I en ambivalent-nervøs tilknytning vil du føle dig elsket og elske andre, men samtidig er det uundgåeligt at føle dig kvalt, når du er i relationen. Dette skaber forvirring, hvilket kan give konflikter, da du har svært ved at håndtere disse følelser og sætte grænser - bl.a. fordi du ikke ved, hvad dine grænser er. I en sådan tilknytning er det svært at finde ro, hvilket er nødvendigt, hvis kærligheden skal styrkes og vokse.
  • Desorganiseret tilknytning - I en desorganiseret tilknytning vil du ofte have meget svært ved at være glad og føle, at du er noget værd, pga. manglende eller lav selvrespekt, selvværd og selvtillid. Når du er desorganiseret, har du nemlig store udfordringer med at knytte dig og være tæt på andre mennesker, især fordi du føler dig truet af dem. En sådan tilknytning kan også være præget af misbrug eller fysisk vold, hvilket kan skyldes, at du ikke føler, du fortjener kærlighed og at blive elsket.
  • Tryg tilknytning - I en tryg og sikker tilknytning vil du ofte føle dig godt tilpas og uden frygt for at være dig selv. I en sådan relation er der loyalitet og tryghed, og kærligheden er ofte meget uselvisk.

Man kan sagtens have elementer fra flere af tilknytningsmønstrene, afhængigt af hvem vi er sammen med. Dog vil én af dem ofte være mere dominerende og fremtrædende end de andre.

Lær at bryde dit kærlighedsmønster

Føler du dig fanget i det samme mønster, der spænder ben for kærligheden i dit liv? Så kan du måske få gavn af terapi eller coaching, som kan hjælpe dig med at forstå dit kærlighedsmønster. Ved at lære dit tilknytningsmønster at kende kan du arbejde med dig selv og dine adfærdsmønstre, så du kan lære at elske dig og andre, på den måde der er rigtig for dig. Her kan parterapi måske også være gavnligt, hvis du og din partner kan mærke, at I har brug for hjælp til at styrke forholdet. Hos GoMentor er det også muligt at få online terapi og coaching for dig, som ønsker at få mere fleksibel hjælp, uafhængigt af hvor du er.

 

Lær dit kærlighedsmønster at kende

Lene Wallentin Norma Lind Thomsen Pia Mangaard Lintrup Agneska Brownson
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Lær dit kærlighedsmønster at kende

Lene Wallentin Norma Lind Thomsen Pia Mangaard Lintrup Agneska Brownson
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.