Dating og lavt selvværd – hvordan kan det forenes?

af Stine Gram

Sidst opdateret 20-8-2020

Reviewer Unknown User

Dating med alt, hvad det indebærer af afvisninger og ghosting, kan være hårdt for den, der i forvejen har brug for at få styrket sit selvværd. Og hvem har ikke det? Mange af mine klienter kommer til mig, fordi de hader at date, men alligevel tvinger sig til det, fordi de jo gerne vil have en kæreste. Men stod det til dem, ville de helst springe de indledende trin over og hoppe direkte ind i det trygge og sikre parforhold.

Sådan fungerer det jo desværre ikke, for kemien er første skridt til parforholdet, og her er ingen tryghed eller sikkerhed. Og måske er det kun godt, for det styrker vores mod at skulle date, når vi er bange for afvisninger, og det kræver, at vi får styrket vores selvværd og lærer selve kunsten at date. Alt sammen noget, jeg hjælper mine klienter med for at øge deres chancer for, at den første date fører til en anden date og med tiden fører til et parforhold. Skulle det nu være en kunst at date? Ja, det kan synes sådan for alle dem, hvor det ikke falder naturligt at flirte, og for alle dem, som er bange for afvisninger og i sidste ende bange for at miste.

 

kvinde sidder på cafe med en kaffe i hånden og venter på sin dateTraumer bag ulysten til at date

At date er ikke en overfladisk ting, for der ligger reelle sorger og traumer gemt under ulysten til at date. Det er også derfor, at man på diverse dating-apps og hjemmesider vil opdage en del knuste hjerter, som resulterer i fordomme og spydige kommentarer. Tidligere oplevelser bliver trukket ned over hovedet på nye, intetanende mennesker, som ikke bliver modtaget fra et neutralt og åbent sted.

Jeg oplevede engang at få kommentaren: ”Kære prinsesse, held og lykke med det,” da jeg med et glimt i øjet nævnte, at manden godt måtte tage initiativ til en date. At jeg ligefrem blev betragtet som en prinsesse, fordi jeg gav udtryk for, at manden godt må tage teten, kom lidt bag på mig, hvilket det måske ikke burde. For som sagt, er der mange derude med fordomme baseret på oplevelser med tidligere forhold, som bliver projiceret over på et nyt bekendtskab – og, gud bedre det, bliver projiceret over på det andet køn sådan helt generelt.

Vær ikke bange for at polarisere

Når du så får sorteret den slags mennesker fra, er der så meget desto større chance for at lukke den rette mand ind. Og hvordan sorterer du de forkerte fra? Det gør du meget effektivt ved at vise dine behov og standarder fra starten på en ikke-aggressiv måde. Det er ikke altid, det kræver så mange ord, for her rækker ’show, don’t tell’ ofte længere. Mange kvinder kommer til at begå den fejl, at de bliver tavse omkring deres behov og standarder, fordi de ikke vil skræmme manden væk, men det er netop det, de skal gøre for at polarisere, som man kalder det. Gør dig selv tydelig, så de forkerte mærker modstand, og de rigtige bliver tiltrukket af dig.

Det er måske ikke så svært i starten, men er kemien og det følelsesmæssige bånd først skabt, er det sværere at polarisere, fordi frygten for at miste den anden kommer på banen. Det er her, mange kvinder bliver meget forsigtige med at vise, hvad de ønsker, og når de endelig vover det, kan de få en reaktion, der ikke imødekommer dem. Dernæst er det let at falde i fælden med at gå på listefødder og blive mere og mere usynlig. Det er den forkerte vej at gå. Du skal altid være villig til at forlade en relation, der ikke giver dig lov til at være dig selv. Altid!

Stig i værdi, fordi du KENDER din værdi

Det ligger i os, at vi helst vil have det, vi ikke kan få, eller som vi skal gøre os fortjent til. Det, som vi får aldeles gratis og uden den mindste anstrengelse, bliver opfattet som mindre værdifuldt. Sådan er det også med dating. Hvis man er for kærlig, for tilgængelig, for meget på og for hurtig, vil det ikke vække begær eller jagtinstinktet hos den anden. Det kan sagtens være rart for ham ikke at skulle anstrenge sig – især for den magelige type, der ikke ønsker udfordringer, eller den usikre type, som ikke kan få nok bekræftelse, men så er det dén type, du får! Uanset hvad, vil det ikke vække begær. Begær bliver nemlig skabt i afstanden til den anden, hvorimod kærligheden bliver skabt i kontakten. Det er en vekselvirkning mellem de to modpoler, der fremmer det gode parforhold.

Er det så et spil? Ja, hvis du lader, som om du er "hard to get", men alligevel ønsker hans opmærksomhed, selvom han ikke lever op til dine standarder, så er det et spil. Men det er ikke et spil at stå ved dine standarder og ikke investere i en, der ikke selv investerer sin tid og energi i dig. Og det er her, selvværdet kommer på banen, for når du ved, hvad du ønsker dig, og hvad du fortjener, investerer du ikke i en, der ikke er villig til at gøre det samme. Det er logisk og burde være en standard for alle kvinder. Så hvis du ikke er helt bevidst om dine standarder, så hav i det mindste denne ene: at finde en mand, der investerer lige så meget i forholdet, som du selv gør.

Målet med en første date

Med det på plads, hvad er så målet med en første date? Det er at give ham lyst til at se dig igen. Første date er en appetitvækker. Den skal være hyggelig, sjov, skabe fysisk kemi og gerne vise lidt sårbarhed, så der sker en følelsesmæssig connection. Og hvordan sker det?

Det sker bl.a. ved, at den ikke er for lang. Det er ligesom at forlade festen på højdepunktet. Du kan ikke være den mest imponerende, sexede og kække udgave af dig selv i 5-6 timer i træk, så hold den gerne på 1-2 timer.

Se fremad på første date. Hvis du berører tidligere forhold, er det en god idé at vise, at du er kommet videre og ikke synker helt ned i mismod eller bitterhed. Og kom hurtigt videre i teksten.

Hvis der er noget, du er utilfreds med i dit liv, så berør det kun ganske kort og vend fokus mod noget, der gør dig glad, eller som du brænder for. Igen skal du tænke på, at første date kun er en appetitvækker. Så ingen brok. Brok viser den anden, at du har valgt en offerposition, og det er der ingen, der bliver tændt af. Men sårbarhed er, når du deler noget af dig selv, som du ikke deler med alle, og du dermed viser den anden tillid. Det er de fleste taknemlige over at mærke, og det vækker følelser hos modtageren. Og det skal selvfølgelig ikke være FOR privat, så du føler, du har udleveret dig selv, hvis du aldrig hører fra ham igen. Sårbarhed kan også være noget, du gør. At du fx lige kort berører ham og dermed viser dig sårbar, fordi du viser, at du kan lide ham.

Hvorfor-spørgsmål skaber kemi

En første date er ikke en jobsamtale, så begræns dit behov for at få svar på alle dine spørgsmål. Det kan hurtigt virke som et interview, hvis dine spørgsmål bærer præg af ”hvem, hvad, hvor.” Fx: ”Hvad laver du? Jeg er folkeskolelærer. Hvad underviser du i? Dansk, matematik og håndarbejde. Hvilke klassetrin har du?” Der er ikke nogen reelle informationer om den anden person i den slags spørgsmål, og de skaber absolut ingen kemi. Stil i stedet hvorfor-spørgsmål a la ”hvorfor elsker du at arbejde med børn?” Du når et spadestik dybere med hvorfor-spørgsmål, når han skal fortælle om sin passion, og naturligt vil du også få en indsigt i hans værdier. Og her kan kemi opstå.

Og husk at flirte. Ja, det ER alvorligt at finde sin livspartner, men hvis du fortaber dig i fremtidsvisioner om, hvad denne date kunne føre til osv., vil tankerne spænde ben for selve oplevelsen, og det vil blot give dig præstationsangst.

I selve situationen er det stadigvæk kun en date, så vend tilbage til nuet og tillad dig selv at tage ét skridt ad gangen uden at vide, hvad det skal føre til. Og husk, at alle parforhold er startet med et smil, et hej og en flirt. Keep it simple.


Skrevet af Stine Gram Coach, Kærlighedscoach, Datingcoach, Mentor, Mentaltræner

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.