Når vi er fastlåste – dropper vi de kærlige handlinger

af Kirsten Øvlisen

Sidst opdateret 20-8-2020

Reviewer Unknown User

Parterapeut Kirsten Øvlisen fortæller om, hvordan kærlige handlinger er med til skabe forandringer


hjertelås der hænger som et symbol på kærlighedFastlåst

Når vi lander i hverdagens centrifuge i parforholdet, så bliver vi ofte mere fedtede med at forkæle, overraske og glæde vores partner. Valutaen er blevet ”noget for noget”, hvis du er sød ved mig – er jeg sød ved dig. Parforhold med denne markedsmekanisme mister den gode energi, tryghed, nysgerrighed og i sidste ende kærligheden.


Det problematiske i fastlåste mønstre er, at kærlighed i sin essens er flydende

Tænk på, når vi kommer til verden, der er kærlighed gratis, vi skal ikke yde noget til gengæld. Vi bliver vugget og elsket alene fordi vi er til. Selvom vi er voksne, har vi stadig behov for at blive elsket og passet på, uden der følger et gældsbrev lige i halen på ”den gode gerning”.


Mere kærligheden i hverdagen

Kræver at vi laver flere kærlige handlinger ind til hinanden og at vi gør det, for at glæde og ikke for at få.  Dermed flytter vi os væk fra ”noget for noget” og ”det må min partner da vide”. Det er problematisk, når vi satser på vores partner, er tankelæser eller selv agerer det. Måske ønsker han sig slet ikke koncert-billetter, men at vi sammen gør terrassen færdig. Overraskende koncertbilletter kan være ren flødeskum, men mest, når vi forinden har taget vare på, hvad er dine behov og hvad er mine. 


Ta´ en bevidst beslutning – gør noget andet

Hvad gjorde din partner dig glad med, da I var nyforelskede?  Hvad fik dig til at føle dig noget værd, elsket og anerkendt dengang? Nogen vil sige, det virker påtaget at kigge tilbage. Men hvorfor ikke øve sig i at være et kærligere menneske i stedet for bare at holde ud? Øvelsen virker bl.a. fordi de positive ændringer opfattes som tryghed for ”den gamle hjerne”. Nu ses partneren som en, der vil ”passe på en” modsat en, der er ”farlig”. Fjendskab afløses af venskab. De fede parforhold har øje for hinandens ønsker, handler på dem, giver noget og dropper præmissen ”noget for noget".

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.