Taler du kærlighed? (’Kærlighedssprog’ forklaret)

af Unknown User

Sidst opdateret 18-5-2020

Reviewer Unknown User

Du har sikkert hørt om ”De fem kærlighedssprog”, ikke? (Hvis ikke, så ingen bekymring, jeg vil forklare dig om dem. Det er, hvad jeg er her for ...)


Kærlighedssprog er beskrivelser (eller kategorier) af den måde, en person føler sig elsket på. Det er den måde, hvorpå de modtager den varme følelse af kærlighed, nærhed og omsorg. Det er det 'sprog' der gør, at hormoner i kroppen begynder at boble. Det der giver sommerfugle i maven, hjertebanken og får hårene på ryggen til at rejse sig (i hvert fald i begyndelsen). Senere er det et sprog der gør, at en person føler sig inderligt holdt af, dybt værdsat og virkelig elsket af en anden person. Det er sådan denne person føler sig mest værdsat på.


Så for at sætte det ind i en "real-life" sammenhæng, dybest set, hvis du har stået for madlavningen for din partner de sidste 10 år, og forventede at din partner følte sig elsket på grund af det, så har du spildt din tid (og energi), hvis din partners primære kærlighedssprog er ’bekræftende ord’. Tilsvarende, hvis din partner har købt dig romantiske gaver regelmæssigt i de sidste 10 år, så har de sandsynligvis spildt deres tid (og penge), hvis dit kærlighedssprog er 'kvalitetstid'. I sætter sikkert begge to pris på hinanden, men føler, at noget mangler ... Det er fordi I begge taler et sprog, den anden ikke rigtig forstår eller bekymrer sig om. Du taler japansk, og din partner forstår kun fransk. Eller din partner taler tysk, og du forstår kun spansk.


No communication!

Keine Kommunikation!

Pas de communication!

¡No hay comunicación!

コミュニケーションなし!

Ingen kommunikation!

Nessuna comunicazione!


Der er to meget vigtige punkter at nævne, før vi går dybere ind i kærlighedssproget; Den første er, at der er 5 forskellige kærlighedssprog:

  • Berøring
  • Bekræftende ord
  • Kvalitetstid
  • Gaver
  • Tjenestegerninger

Den anden er, at hver person har mindst ét primært sprog af kærlighed - de midler, hvorigennem de mest direkte føler sig elsket.


Kærlighedssprogene blev defineret i 1992 af Gary Chapman, en amerikansk forfatter og antropolog (og en 'talk-radio' vært!). Denne kommunikationsmodel er nu bredt accepteret, og bruges over hele verden som et redskab for par og enkeltpersoner, i forhold til terapi. (På en personlig bemærkning, er jeg meget taknemmelig for Gary Chapman, som har hjulpet mig med at gøre, at min partner føler sig mere elsket, og jeg føler også hendes kærlighed oftere og dybere, bare fordi vi ved, hvordan man kommunikerer til hinanden).


Selvom disse sprog ikke eksisterer som faste dele (eller kategorier) i vores hjerter og sind, er det meget nyttigt at forsøge at forstå dem, og dermed begynde at lære at bruge dem til at kommunikere med din elskede på den rigtige måde. Hvis du og din partner har forskellige primære kærlighedssprog, så kan dette forårsage alle former for spændinger, stress og misforståelser i forholdet. Det fører også til kolde fjerne følelser og en masse smerte i mange husstande rundt om i verden.


Måske har du og din partner misforstået hinanden i årevis? Måske jeres sidste kamp var fordi du ikke så deres tegn på 'viser kærlighed' og/eller de ikke så din. Hele dagen, hele ugen, ender i en stor kamp? Tror du virkelig at kampen handler om hvorvidt toiletsædet er oppe? Eller om fjernbetjeningen til tv'et? Eller børnenes tidsplan? Eller om man klemmer tandpastaen i midten? Alvorligt? Tror du ikke, det handler om noget lidt dybere? At der er noget der ligger under for alle de kampe, I har haft for nylig? Eller altid?


For at forklare, hvorfor jeg tror dette, har jeg medtaget dette uddrag fra mit nyhedsbrev serie; ”Saboterer du dit forhold (og dit sexliv) ved at begå disse 5 fejl?”

Din partner kan vise deres kærlighed til dig ved at rydde op, lave middag, vaske bilen, passe børnene. (Dette kaldes "tjenestegerninger"-sprog) ... men du føler dig elsket på 'date night', se en film sammen, tage en tur sammen eller havearbejde sammen. (Dette kaldes 'kvalitetstid'-sproget) Et andet eksempel kan være, at din partner viser deres kærlighed til dig ved at give massage, holde hænder, kramme på sofaen, kysse eller sex. (Det 'fysiske berøringssprog') ... men du føler dig elsket, når de siger romantiske ting, skriver digte, fortæller dig, hvor vidunderlig du er, eller når de siger "Jeg elsker dig". (Dette er »bekræftelses ord«-sprog).


Din partner kan sende dig mange signaler om, at de elsker dig, men du kan ikke forstå dem: De føles ikke kærlige for dig. Og du sender dem signaler om, at du elsker dem, men de kan ikke forstå dem og dermed føler de sig ikke elsket af dig. Det er, som om du skriger "Jeg elsker dig" på japansk, og de skriger "Jeg elsker dig" på arabisk. Men ingen af jer forstår, hvad den anden skriger. Du kan kun høre 'volapyk'.


Ikke underligt, at I begge er utilfredse, og spekulerer på om I stadig er elsket. Du kan ikke forstå noget at det den anden siger. Og du kan heller ikke sætte pris på det. "Hvorfor var det ikke et problem i de første par år?" spørger du måske dig selv. Svaret er simpelt: Phenethylamin, dopamin, Noradrenalin ... de tre "in love" narkotika din krop producerer, når du forelsker dig. (Naturens måde at sikre, at vi reproducere). Sammen, er de en kraftfuld cocktail af kemikalier i din krop, stærk nok til at overvinde eventuelle kommunikationsproblemer eller vanskeligheder (du føler ikke at der er nogen problemer, når du er høj på kærligheds narkotika). ... Men når disse aftager (efter 1-3 år), og erstattes de med Oxytocin (forholds stof – undertiden kaldet 'kæle' stof), så bliver tingene udfordrende.


Derved er det meget nyttigt at opdage dit kærlighed sprog, og derefter kan du i det mindste fortælle din partner, hvad dit kærlighed sprog er. Og hvis du ønsker at gøre, så din partner føler sig elsket, så er det en god idé at bede dem om også at tage en test (jeg kan også hjælpe med dette), så du ved, hvordan man viser din partner kærlighed, og får dem til at føle sig elsket. Det nytter ikke at vaske op og rydde op i huset, hvis de ikke føler kærlighed på den måde.


Så hvad med tosprogede eller flersprogede mennesker? (med hensyn til kærlighedens sprog) Findes de? Nå ja, mange mennesker har to eller nogle gange tre stærke kærlighed sprog. De føler sig elsket på to eller tre måder. Men de andre 3 sprog, ud af de 5 sprog, gør ikke meget for dem. Men på trods af at føle sig elsket i to eller tre kærlighed sprog, har de fleste mennesker en primær. Det centrale er at finde ud af, hvordan din partner føler sig elsket (Ikke hvordan de udtrykker kærlighed). Og mens du er ved det, kan du finde ud af, hvordan du føler dig elsket, og derefter fortælle dem, at dette er dit ’kærlighed sprog’, og det er sådan du føler kærlighed. Når I kender hinandens kærlighed sprog, kan I derefter begynde brainstorming ideer (enten med dig selv, eller sammen med dem) om, hvordan du vil vise din kærlighed til dem, så de kan forstå det ... og ikke kun en enkel gang om måneden, vise dem din kærlighed på deres foretrukne sprog!


Bare en venlig 'heads-up' ... at starte en samtale om kærlighed sprog kan være en vanskelig opgave, og nogle gange, hvis du siger tingene på den forkerte måde, kan din partner føler sig anklaget, truet eller bare simpelt irriteret. Vær forsigtig, og tænk over hvordan du vil spørge dem, og fortæl præcis hvad du ønsker at der kommer ud af samtalen. Træd let. Stolthed er en skrøbelige ting.


- Og en sidste tanke... hvis du nogensinde har hørt nogen sige "Et forhold handler om hårdt arbejde", eller "Kærlighed er hårdt arbejde", eller noget i den retning, så ved du nu, hvad det betyder. Det er hårdt arbejde, du skal gøre dit for at føle dig elsket og at gøre dit for at din partner føler sig elsket også. Dette er, hvordan du opretter forbindelse efter "i kærlighed" fasen, og hvordan du virkelig elsker din partner år efter år. Brug af en andens kærlighed sprog er ikke let, og føles ikke naturligt i starten, men hold det i mente til dig selv, hvad de værdsætter, og med tiden vil det blive naturligt for dig at udtrykke kærlighed til dem på den måde. Det er ligesom at lære at køre bil, det er temmelig svært i starten, men hvis du praktisk, vil det efter et stykke tid blive lettere, og i sidste ende vil du være rigtig god til det, og alle dine rejser vil gå glatte (hvis du havde en god kørelærer, selvfølgelig).


Hvis du har spørgsmål vedrørende kærligheds sprog, stress i forholdet eller seksuelle vanskeligheder, så bare kontakt mig for en gratis samtale.

Lad os elske bedre


Skrevet af Sutton Atkins Sex og relationer Coach 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.