Om parforhold og parterapi

af Karin Koch

Sidst opdateret 20-8-2020

Reviewer Unknown User

Hvorfor er I to sammen - Har I stillet hinanden det spørgsmål for nylig?


Hvad er det der binder jer sammen, og hvad er det gode ved at være jer to?


Hvorfor valgte I hinanden, og hvad var det I faldt for dengang i mødtes?


Har I talt med hinanden om Jer to sammen som par, indenfor de sidste måneder - år? Et parforhold er dynamisk og det udvikler sig konstant gennem hele parforholdets liv. Det sker i et samspil mellem alle de påvirkninger der kommer fra jer hver især som individ og som par, samt skabes udviklingen også af alle de påvirkninger, der kommer fra omgivelserne. Disse påvirkninger, er med til at forandre jer som mennesker, og det skaber både dynamik og udvikling i parforholdet. »Vi er vokset fra hinanden«, »vi er for forskellige«, »vi passer ikke sammen længere«, dette er sætninger jeg ofte hører når et par starter i parterapi, fordi de oplever, at samlivet pludselig er blevet svært. De fleste har glemt, eller måske aldrig rigtig være bevidst om, at et parforhold skal passes og plejes. Hvis ikke I passer på parforholdet blegner det, og Vi’ et forsvinder ganske langsomt. Gnisten, fællesskabet og følelsen af at være to forsvinder, og erstattes af to parallelle liv, som kan medvirke til følelser af ensomhed i forholdet.

par der ser hinanden i øjnene og føler kærligheden

For nogle parforhold bliver gabet for stort, og ensomheden for tydelig. I er ikke længere sammen to, men sammen hver for sig og en skilsmisse kan være vejen ud. Det triste er, at vi mennesker ofte har meget travlt med at passe og pleje en masse andre ting i livet, for det er vi gode til. Cyklen der skal fungere, bilen der skal have olie og tandlægen der skal huskes, de daglige gøremål er vi gode til at huske. Midt i alle disse glemmer vi, eller har ikke lært, at et parforhold også har brug for jævnlige eftersyn for at fungere optimalt. Jeg er helt overbevist om, at rigtig mange skilsmisser kan undgås, hvis parterne har forstået vigtigheden af at pleje parforholdet, og af at passe på kærligheden mens den stadig er der. En sådan betydningsfuld opmærksomhed på parforholdet kan en parterapeut medvirke til og understøtte betydningen af. »Hvordan er I sammen som par«? »Lever I det liv I gerne vil«? »Hvilke udfordringer har I i jeres forhold lige nu«, »Er det sådan I gerne vil være sammen« og »Hvordan er det at være Jer «? Er det mon spørgsmål I stiller jer selv og hinanden af og til?


Meningen med at være sammen i et parforhold ændrer sig hele tiden. Det I har sammen lige nu, bliver måske afløst af noget helt andet om et år eller to. Det kan være I får børn sammen eller flytter til en anden by. Måske rejser I til udlandet, skifter job, bliver færdige med en uddannelse eller måske sker der noget helt andet. Dem I var da I mødtes, er I ikke længere. I er i det forhold nu, der er formet af det liv I lever her og nu og af alle de påvirkninger der er og har været. Derfor giver det rigtig god mening at undersøge hvad det er I ønsker at være sammen om i jeres parforhold, og om det stemmer overens med hvordan jeres virkelighed ser ud sammen lige nu.


Rigtig mange par kommer lidt opgivende i parterapi, og har på forhånd konkluderet, at årsagen til problemerne skyldes forskelligheden i forholdet. En forskellighed i handlemønstre, situationsopfattelse, menneskesyn, børneopdragelse og meget mere. Hvad nu hvis det ikke er forskelligheden, der er problemet i forholdet, men en manglende evne og forståelse til at acceptere hinandens forskelligheder? I mange parforhold udkæmpes en evig gentagelse om at være den der har ret, den der ved bedst, og hermed opstår en kamp for at udjævne forskelligheden. Det ender ofte med at parret langsomt tilpasser sig hinanden, og efterhånden som årene går bliver de mere og mere ens. På mange områder er denne dynamik ganske fin, da det er nødvendigt at slibe nogle kanter af og gå på kompromis med hinanden for at fungere sammen, sådan er det i alle de relationer vi indgår i. MEN - At tilpasse sig og ændre på hinanden, så vi i forholdet kommer til at ligne den anden, være ens, mene og synes det samme, hvem har lyst til det? Det er så vigtigt at bevare dynamikken i forholdet, at bevare det vi hver især er og gør, og derudfra skabe et godt, sjovt og frugtbart liv sammen.


Hvorfor giver parterapi mening

Et parforhold bliver ofte ramt af hverdagens trivialiteter og parterapi kan hjælper Jer til at slippe den og i stedet gå på opdagelse hos hinanden. I Parterapi vil I blive bevidste om den måde I er sammen på og hvad det betyder for jer, både som par og som enkeltpersoner. I vil få mulighed for at gro og blive stærke, både sammen og hver for sig, ved at give plads til individualitet. Det kræver vilje og motivation at forandre på indlærte roller og mønstre i et parforhold og det er vanskeligt at gøre alene. Alle har brug for at blive set, mødt og lyttet til, og alle har vi brug for at blive spejlet i det vi gør og siger. At vælge parterapi er at vælge at trække en ressource ind i jeres forhold - en parterapeut er en ressource som har erfaring med at lytte og være med jer, og er uddannet til sammen med jer, at holde fokus på de gode ressourcer i har sammen, samt at spotte de udviklings og forandringspunkter der lige nu vil være aktuelle for jer.


Skrevet af Karin Koch Parterapeut & Psykoterapeut

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.