Er du i et usundt forhold?

af Stine Gram

Sidst opdateret 11-9-2020

Reviewer Unknown User

Der er forskellige tegn, der karakteriserer et usundt forhold, og jeg vil her nævne nogle af dem. Når det er sagt, er det selvfølgelig ikke en udtømmende liste, for hvert forhold har sin egen dna, men dette er klassisk toksisk adfærd, som har det med at gå igen i usunde forhold. Den toksiske adfærd har måske kun én afsender, men bliver du i et forhold med en, der udviser denne adfærd, bliver du en del af problemet. Det kan være uendelig svært at forlade sådan et forhold, fordi du langsomt (eller hurtigt) bliver brudt ned og tvivler på dig selv, din dømmekraft og forstand. Jo før du kommer ud af sådan et forhold, jo bedre.


Gaslighting:

Et ord, der er blevet mere og mere kendt de sidste ti års tid. Det er fænomenet, hvor den toksiske person prøver at få dig til at tvivle på dig selv og dit eget værd. Og det gør han ud fra en tese om, at der kun er én vinder i et forhold – der kan ikke være to vindere. (Jeg skriver han i denne artikel, da du sikkert er kvinde, men begge køn kan naturligvis have en toksisk adfærd). Tankemønstret er præget af ’mig mod dig’ frem for ’os to’ og bunder i stor usikkerhed, som så bliver tørret af på dig. Der kan forekomme sætninger som: ”Det har jeg aldrig sagt,” ”det er noget, du forestiller dig,” ”du er jo syg,” og ”det er dig, der er noget galt med.” Alt sammen sagt for at fritage sig selv for alt ansvar samt gøre dig mere og mere svag, så den toksiske person kan føle sig stærk. Husk, at denne adfærd, som lyder utrolig ondskabsfuld, er et forsvar, der bliver brugt, fordi han måske vitterligt føler sig angrebet. Andre gange er adfærden bevidst manipulerende. Uanset hvad bliver den brugt af mennesker med et meget lavt selvværd og en vis umodenhed, der må ty til de mest primitive metoder: krigsførelse.


Ingen lyst til forsoning:

En diskussion går ikke ud på at nå frem til enighed – den går kun ud på at få ret. Personen, der udviser den toksiske adfærd, har ingen intention om at give sig, lytte til dig eller forstå dig. Hvis du kritiserer ham eller blot kommer med et stille ønske om en lille ændring, der ville kunne tilfredsstille et behov hos dig, bliver det kun opfattet som kritik. Ørerne hører ganske enkelt: ”Hun synes, der er noget galt med mig, og nu angriber hun mig. Det vil jeg ikke finde mig i.” Hjernen tænker desværre ikke: ”Hvordan kan vi nå frem til en løsning, der gør os begge tilfredse?” Man kan derfor diskutere i én uendelighed uden en løsning, for løsning og forsoning er ikke målet for ham.


Ingen interesse i din succes:

Fordi hele tankegangen er, at der kun er én vinder, har han ikke nogen interesse i, at du får succes. Hvis du er stærk, gør det automatisk ham svag, så når du begynder at ’lyse’, vil det kaste en skygge over ham. I hans optik kan I ikke begge lyse. Derfor vil det ikke have hans store interesse at høre om din succes eller høre om det, du brænder for. Det vil få ham til at føle sig utilstrækkelig, og endnu en gang handler det om ham. Måske lytter han, når du fortæller noget, men han spørger ikke ind til det og skifter hurtigt emne – måske til noget fuldstændig ligegyldigt, som du vil undre dig over, eller også vil han dreje fokus hen mod sig selv.


Ingen villighed til forandring eller refleksion:

Vi kan overkomme meget i et forhold, hvis der er villighed og respekt fra begge parter. Villighed til at kigge på sig selv udefra og den anden indefra – og justere, så begge trives i forholdet. Og respekt nok til at lytte til den anden, selvom vedkommende har andre ønsker og behov end en selv. Men en person med toksisk adfærd har ikke denne villighed og respekt, for han vil jo bare have ret for enhver pris – om det så bliver enden på forholdet. Han har ikke den fornødne modenhed til at forstå, at det ikke handler om at få ret, at vinde og at se dig som en modstander, han skal forsvare sig mod.


par har et sundt forhold og god relation med kærlighedAt være i et sundt forhold handler om at vokse som menneske i kærlighed til en anden og til det, man sammen skaber. Og når vi vokser som mennesker, skifter vi også synspunkter hen ad vejen og ser hinanden som ligeværdige mennesker, der følger hinanden på en udviklingsvej. Vi konkurrerer ikke eller står stivnakket fast på vores – vi går side om side med en åbenhed for forandring.

Få hjælp til Er du i et usundt forhold?

Frederik Engels Gertrud Lykke Pernille Mikkeline Brandt Norma Lind Thomsen
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Få hjælp til Er du i et usundt forhold?

Frederik Engels Gertrud Lykke Pernille Mikkeline Brandt Norma Lind Thomsen
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Er du i et usundt forhold?

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.