Skilsmisse og brud

af GoMentor

Sidst opdateret 21-9-2020

Reviewer GoMentor

Skal du skilles fra din partner?

To hænder river i et rødt hjerte fra hver sin side, og det bliver skilt fra hinanden og delt i to.

En skilsmisse eller et brud sker, når to mennesker beslutter sig for at afslutte et parforhold på grund af deres forskelligheder eller uenigheder. Det er meget individuelt, hvordan man reagerer på en sådan hændelse, men der er nogle typiske følelsesmæssige faser, man går igennem i løbet af processen. Fra de første tanker om skilsmissen, hvor det måske synes fjernt og uvirkeligt til den faktiske skilsmisse i skifteretten, som kan være en hård omgang, især hvis der er børn involveret. Der er derfor mange faser i forbindelse med en skilsmisse eller et brud, som man må forholde sig til. Nogle har relativt nemt ved at komme igennem en sådan proces og kan, ved egen hjælp, håndtere og bearbejde følelserne forbundet med en skilsmisse. Når der er børn involveret, kan det dog hurtigt blive en mere stressende og kompliceret proces.

Hvorfor går man fra hinanden?

Når der opstår problemer i parforholdet, og man ikke tager dem seriøst ved at arbejde med dem, er der en stor risiko for, at det vil ende med, at man bliver skilt eller bryder forholdet. Når to parter ikke er i stand til at arbejde med deres forskelligheder på en produktiv måde, er det svært at forbedre noget, der er ved at blive eller allerede er ødelagt.
De specifikke problematikker varierer, – alle har jo en forskellig tolerancetærskel – men når det ender i skilsmisse eller brud, kan der være mange følelsesmæssige udfordringer at forholde sig til. Disse følger typisk et mønster, hvor et følelsesmæssigt stadie leder til det næste. Afhængigt af de specifikke problemer, der har forårsaget skilsmissen, kan der være mange metoder til at lære, hvordan man håndterer en den og alt, hvad det indebærer. Selvom skilsmissen socialt set er mere accepteret i dag, end det var tidligere, er der stadig mange, som har svært ved at komme igennem den. Det er derfor ofte med at medføre følgende følelsesmæssige symptomer:

 

Skilsmissebørn

En stor udfordring, som især er fremtrædende ved skilsmisser, er, når der er børn involveret. Det kan være svært at finde enighed omkring, hvor meget børnene skal involveres, og hvordan forældrene hver især skal dele dem. Der er mange spørgsmål og tvivl, som gør det udfordrende at håndtere situationen. Dette afhænger dog i høj grad af, hvordan skilsmissen er foregået, og om begge parter er blevet enige om, at det skulle ske.
Handler det derimod om svigt, utroskab eller løgn, kan det være endnu sværere at tage hensyn til børnene, da der oftest vil være en masse negative følelser i klemme indbyrdes hos forældrene. Det kan give følelsen af tvivl, skyld, vrede eller omsorgssvigt hos ens børn, hvilket kan føre til, at de på længere sigt kan blive indelukkede, særligt sensitive eller endda udvikle depression, hvis de ikke involveres hensigtsmæssigt i processen. Derfor er det vigtigt at kunne samarbejde, både i og efter skilsmissen, så man husker ikke at "glemme" børnene.

Er man i tvivl, om man kan klare dette selv, tilbyder GoMentors mange terapeuter og psykologer hjælp til netop at håndtere skilsmissen og skilsmissebørn, så I kommer bedst muligt gennem processen - både undervejs og efterfølgende.

Få hjælp til skilsmisse eller brud

Når det gælder skilsmisser, er det, i første omgang, vigtigt at få afklaret, om I begge er enige i at skulle skilles. Er I ikke enige, skal I først søge om separation, hvor I efter 6 måneder kan blive skilt, medmindre I bliver enige inden da. Finder et af følgende forhold sted, selvom I ikke er enige, er det muligt at blive skilt med det samme:

  • En af parterne har været utro
  • I har boet hver for sig i min. 2 år på grund af uoverensstemmelser
  • En af parterne har udøvet vold mod den anden og evt. også jeres barn/børn
  • En af parterne er allerede gift med en anden (bigami)
  • En af parterne har bortført jeres fælles barn/børn til udlandet


Som tidligere nævnt, er det en god idé for begge parter at få terapi med henblik på at gøre hele processen så let som muligt, især hvis der er børn involveret. Hos GoMentor ved vi, at det ikke altid er lige nemt, og det er derfor, vores tilknyttede terapeuter er trænede til at forholde sig til mange forskellige situationer. Det kan være svært og uoverskueligt at skulle håndtere alle følelserne efter et brud på egen hånd. Vores tilknyttede terapeuter kan hjælpe alle involverede parter i en skilsmisse til at få det bedste ud af en ærgerlig situation. Vores tilknyttede coaches går op i detaljerne og ønsker at bruge online terapi som et redskab til at hjælpe folk med de udfordringer, der er forbundet med en skilsmisse eller et brud. Husk, at skilsmisser kan være starten på et nyt kapitel i ens liv, på samme vis som det er slutningen på et andet.

Separation

Frem for direkte skilsmisse eller brud, er der nogle par, som beslutter sig for midlertidigt at lade sig separere, så parterne kan få lidt tid hver for sig til at tænke over situationen. Separation og skilsmisse behøver nødvendigvis ikke at hænge sammen, men er typisk et skridt, man tager før et brud, og indebærer, at parterne lever hver for sig og ikke har et tæt, intimt forhold. Nogle kan dog, hvis man træder et skridt tilbage og ser situationen fra et tredje synspunkt, indse, at det, man har haft, er noget specielt, og at det er værd at redde. Er der børn involveret, kan en separation være endnu mere problematisk. Alligevel kan det, i visse tilfælde, være den rigtige beslutning at tage for at redde forholdet. Det er dog vigtigt at huske at få terapi i forbindelse med separationen. Her hos GoMentor tilbyder vores tilknyttede specialister hjælp, så I kan få det bedste ud af separationen.

Hjælper separation?

Kærlighed er en mærkelig, vidunderlig og mystisk størrelse på én og samme tid - og derfor kan det være svært at definere præcist, hvorfor folk bliver forelskede i hinanden, samt hvorfor forelskelsen forsvinder igen. Når man glemmer, hvorfor man blev forelsket til at starte med, hænder det, at man vokser fra hinanden. Dette er en af de mest almindelige grunde til, at folk lader sig separere. Det medfører ofte følelser som skyld, vrede og bitterhed. Modsat et endeligt brud eller en skilsmisse, giver det begge parter mulighed for at trække sig tilbage og evaluere situationen. Men hjælper det overhovedet?

Svaret på dette spørgsmål afhænger af indstillingen hos begge parter, og det kommer også an på, hvad man hver især foretager sig under separationen. Mange separationer ender ofte med, at man går helt fra hinanden. Dog kan parterapi være med til at gøre en positiv forskel for forholdets overlevelseschancer. Hvis ikke, man får terapi eller coaching under separationen, vil mange opleve, at man hurtigt vokser fra hinanden. Selvom dette måske kan være formålet for nogle, betyder det ikke, at der ikke kan være håb efter en separation. Mange vil opleve, at en udefrakommende holdning eller vejledning kan have en positiv indflydelse på parforholdet og dermed være med til at redde det.

Få hjælp til separation

For, at en separation skal være konstruktiv og brugbar, er det vigtigt, at man har styr på sine indbyrdes forventninger før, under og efter separationen – hvis altså tingene ordner sig. Vores tilknyttede terapeuter kan give jer praktiske tips til, hvordan man får mest muligt ud af en midlertidig separation. Nogle par har måske kun brug for kort tid fra hinanden – med terapi – til at indse, hvor højt de elsker hinanden. Andre skal derimod bruge længere tid for at nå til det samme resultat. Det ved vores tilknyttede terapeuter, og det er derfor, hvert enkelt forhold bliver behandlet med stor vigtighed. Med ordentlig vejledning, rådgivning og støtte, kan en separation vise sig at være det helt store vendepunkt for et forhold. Hos GoMentor er det desuden muligt at få online parterapi med vores mange mentorer.

 

 

Hjælp til skilsmisse og brud

Lene Wallentin Norma Lind Thomsen Glennie Grønne Michelle Poulsen
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.