Når din kærlighedsstrategi styres af frygt..

Skrevet d. 25-8-2022 14:30:50 af Lotte Majken Kirkebye - Psykoterapeut MPF, NLP Master Coach, MBSR mindfulness instruktør

Måske har du oplevet krise i dit parforhold, som har gjort at du af frygt for at blive forladt, har forladt dig selv i forsøget på at gøre din partner tilfreds. Frygten for udfaldet af en konfrontation, endnu en smertefuld afvisning eller konflikt har sendt dig ud i pleasende undgåelsesadfærd, hvor du forsøger at være foran, lure eller aflæse din partners behov. Uanset hvor I havner, er du på vej ud af et spor, hvor du i sidste ende knuser dit eget hjerte i forsøget på at åbne din partners.


  • Frygtstyrede kærlighedsstrategier udløser som regel følgende tre ting:


1. Strategien lykkes måske for en stund, din partner bliver mere medgørlig eller ligefrem mere glad igen. Parforholdet får et kortvarigt boost.


2. Din partner mærker ubalancen, og føler et ubehageligt overtag som kan føre til nedladende adfærd og/eller yderligere afvisning.


3. Du oplever skuffelse og udvikler på sigt indebrændt bitterhed over at du, trods alle dine anstrengelser, ikke får kærlighed og tryghed i retur.


  • Problemet:

Når kærligheden har afsæt i frygt, så fører det til uærlige strategier, hvor begge parter mister sig selv og hinanden. Den sande kontakt bryder sammen og du er i fuld gang med at tilbyde din partner en dårlig udgave af dig selv. Når du forlader dig selv og fokuserer på det, du antager er din partners behov, så bliver du needy og din partner havner med et skævt ansvar. Han/hun skal nu vurdere om alt det du gør lykkes og virker, men kan hverken mærke dig eller jeres særlige fællesskab. Magtbalancen skrider og din partner kommer i en slags uønsket taknemmelighedsgæld. Det vil give følelser som dårlig samvittighed, frustration og vrede.


  • Fastlåste mønstre:

Der opstår en usund magtbalance, en slags ubevidst offer-krænker dynamik. Både du og din parter bliver gidsler i situationen. Når de her typer af fastlåste mønstre skal brydes, kalder det på bevidsthed, mod, sårbarhed, vedholdenhed og ærlighed. Mod til at tale om hvad der reelt er på spil, og hvad der reelt har sneget sig ind i mellem jer.


  • Det kan du gøre:

Hvis du genkender at give kærlighed med afsæt i frygt. Så lad pilen pege kærligt på dig selv! Lige så ivrig og nysgerrig du er på hvordan du kan opfylde din partners behov, lige så nysgerrig skal du være på dig. Din partner har brug for en tydelig udgave af dig, du har brug for en tydelig udgave af dig! Den bedste udgave af dig! Start med at blive opmærksom på at tale fra et kærligt og sandt sted, og ind i fællesskabet med din partner. Tag fat i dit mod og din inderste kerne. Del dine drømme, din frygt, dine længsler, din sårbarhed. Dosér det og dig selv varsomt, hvad er det vigtigste lige nu, et skridt af gangen..


"At vove er at miste fodfæstet for en stund, ikke at vove er at miste sig selv" (Søren Kierkekegaard)


At miste fodfæstet er i min verden at mærke livet, at mobilisere sit mod og opleve at man klarer sig, at komme i kontakt, at komme nærmere på sig selv og andre.


Du tog lige nu første skridt blot ved at aktivere din bevidsthed, hvad er dit næste skridt fra frygt til mere kærlighed?

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.