PART 1: Forstå dine behov og forstå dig selv

Skrevet d. 5-11-2022 14:53:41 af Andreas Mouritzen - Psykolog, Mindfulness instruktør

PART 1: Dine 6 Behov og hvad de betyder for dig


Alle mennesker arbejder efter nogle specifikke behov. Du sikkert allerede lagt mærke til næsten alle sammen, måske uden at sætte dem i system. Det er mit job i denne blog. Du vil få et kort indblik i, hvordan alt vi siger, gør, føler og tænker har bund i disse behov.


Det vil sige, at hvis du nogensinde har spurgt, hvorfor gør jeg det her eller hvorfor gør han/hun sådan der? Så finder du svaret i disse behov.


De første to behov er unægteligt kædet sammen, og er nok ikke overraskende:

  • Sikkerhed/tryghed
  • Variation/usikkerhed


'Vi har alle brug for behov for, at kunne føle os trygge og sikre. Det er ofte vigtigt, at vi har en forestilling om, hvordan verden hænger sammen, og at vi kan forudse og kontrollere vores indre og ydre verden. I sin essens oplever vi tryghed når vi kan 'undgår smerte og få glæde'. Det er en meget vigtig sætning, og kan forklare utrolig meget om, hvorfor vi ofte undgår specifikke ting og søger andre.

Hvis alting altid var forudsigeligt, ville vi kede os utrolig meget, så derfor at vi også brug for variation og faktisk det modsatte af sikkerhed. Dette behov relaterer hovedsagligt til at vi skifter indre tilstand, netop at vi et øjeblik kan være glad og det næste vred etc. Det kommer ofte til udtryk gennem overraskelser, film, chaos, skænderier, sex, nervøsitet og spændthed.


De næste to behov hænger tilfældigvis også sammen:

  • Anerkendelse
  • Connection og Kærlighed


Anerkendelse er vores behov for at føle vi er vigtige for nogen. Vi har brug for at føle vi er specielle og unikke. I bund og grund er dette behov vores adgang til at føle vi er værdige til at blive elsket. Det er, hvad der gør at vi kan have ondt af os selv, og det kan være grunden til at i sladrer og taler ned om andre. Samtidig kan det også være grunden til at vi hjælper andre, og ønsker at folk klarer sig godt og bliver bedre.

Det næste behov giver næsten sig selv. Vi har brug for at føle kærlighed. Nogle gange kan det være skræmmende og derfor nøjes vi med connection. Uanset, hvad skal vi bare forstå vigtigheden af dette behov, og derfor kan du se rundt omkring i verden, og hele menneskeheden er opbygget omkring at have fællesskaber. Det er her vi altid søger tilbage til, da vi fundamentalt har brug for kærlighed.


De sidste to behov er en smule anderledes, og er ikke livsnødvendige som de andre, men de har en tendens til at spille en vital rolle i at leve et godt liv. Hvis man er trist og ked af det dagligt, kan det ofte være her man finder svaret til, hvordan man begynder at gøre ting der får en til at sætte pris på sit liv.

  • Udvikling
  • Velgørenhed


Alt i livet har brug for at udvikle sig. Hvis du kigger rundt omkring dig, og ser på naturen, så er det eneste tidspunkt, hvor der ikke er udvikling, når noget er dødt. Derfor er der også en tendens til, at du og jeg føler os i live når vi gennemgår en proces og udvikler os. Dette kan være på mange områder fx.: emotionelt, fysisk, mentalt, spirituelt, relationelt etc. Det er bare vigtigt, at vi oplever udvikling.


Velgørenhed, er at gøre noget for andre uden at det handler om dig. At du passer på din familie og venner. Du siger 'jeg elsker dig' fordi nogen har brug for det. Det er velgørenhedsarbejde. Dette kan være tricky at forstå for nogen, men når det giver mening ændrer det folks liv: Du kan ikke være trist, når du har fokus på at give til andre.


Det eneste tidspunkt vi kan være kede af det, når vi har fokus på os selv, og hvad ting betyder for os. Lige så snart vi skifter fokus til, hvad noget betyder for andre, og hvad de har brug for, så GLEMMER du at være ked af det, vred etc. Det betyder ikke, at du ikke kan blive det igen, hvis du skifter fokus tilbage til dig.


I PART 2: Hvordan dine behov skaber din hverdag, gennemgår vi hvordan dine behov kommer til udtryk i dagligdagen, og hvordan du kan bruge dem til at ændrer det du ikke sætter pris på. Måske vi også når at gennemgå, hvordan brugen af disse behov ser ud i terapien.


Skriv, hvis du er interesseret i en kort gratis samtale!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.