Uvirkelighedsfølelse

af GoMentor

Sidst opdateret 1-12-2021

Reviewer Troels Sletved (Admin)

Hvad er uvirkelighedsfornemmelse?

Kvinde oplever en uvirkelighedsfølelse og føler sig ikke tilpas i sin tilværelse, men føler derimod angst og depression Uvirkelighedsfornemmelse - eller uvirkelighedsfølelse kaldes også depersonalisation, derealisation eller dissociativ angst.

Uvirkelighedsfølelsen kan beskrives på mange måder og opleves ofte i forbindelse med depression, angst og stress. Den kan også fremprovokeres af en traumatisk oplevelse eller en overbelastende tilstand, men dette er dog ikke altid den direkte årsag.

Uvirkelighedsfølelsen kan betegnes som en beskyttelsesmekanisme

Man kan sige, at hjernen distancerer sig selv fra situationen, så denne bliver nemmere at håndtere. Det er en måde at beskytte sig selv på ved overvældende oplevelser, som man ikke føler, at man er i stand til at håndtere.

Dog kan denne beskyttelsesmekanisme forværre det hele, fordi uvirkelighedsfølelsen kan være så ubehagelig og skræmmende, at man fejlagtigt tror, at man er ved at blive sindssyg. 

Symptomer på uvirkelighedsfornemmelse

Folk vil ofte forklare uvirkelighedsfølelsen, som følelsen af at være hægtet af fra virkeligheden og som en fornemmelse der svarer til at befinde sig i en osteklokke. Du kan føle dig både sanseligt og kropsligt adskilt fra dig selv og opleve, at du ser dig selv eller verdenen udefra.

Det er følelsen af at være fremmed for sig selv eller fremmed for omverdenen, der opleves uvirkelig eller underlig.

Lider du af uvirkelighedsfornemmelsen, vil du også kunne føle dig uden for tid og sted, samt kan du nogle gange have svært ved at skabe mening ud af ting og begivenheder.

Hvad kan du gøre

Følelsen af uvirkelighed kan have mange udtryk og være både voldsom og overvældende, da den skaber et ubehag. Her er det, at du kan se på, om du ikke kan være nysgerrig på din uvirkelighedsfølelse;

  • Hvad er det du præcist mærker?
  • Hvorhenne i kroppen mærker du den og hvor meget fylder den?
  • Hvad aktiverer den af tanker mm?

Se om du ikke kan lære den at kende på en måde, så den bliver en del af dig, som du kan være med, frem for at den "tager" magten/selvbestemmelsen fra dig.

Få hjælp fra en psykolog, psykoterapeut eller traumeterapeut via GoMentor

Hvis man ikke får bearbejdet de triste følelser, der kan opstå sammen med uvirkelighedsfølelsen, så bliver man ofte fortvivlet, forvirret og ked af det. Derfor kan det være meget gavnligt at tage en terapitime eller to, for at få en hjælpende hånd til at løse udfordringerne. En kvalificeret samtalepartner kan hjælpe dig med terapi eller coaching. Dette kan være enten via fysiske samtaler eller via en online psykolog eller online coaching

På GoMentors søgeside kan du opstille forskellige kriterier, så som erfaringsområde, uddannelse, metode og hermed finde den rette psykolog, psykoterapeut eller coach, der kan hjælpe dig, med lige den situation du befinder dig i. 

Alternativt kan du finde en god psykolog, terapeut eller coach nær dig her:

Find mentor her

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.