Tilpasningsreaktioner

Skrevet af GoMentor

Store forandringer i livet, enten på arbejdet, i parforholdet eller andet, kan føre til stress. De fleste mennesker kan håndtere ekstra stress forårsaget af store ændringer, hvorimod andre kan opleve forskellige tilpasningsreaktioner. Der er forskellige symptomer, som kan være af forskellig intensitet, men de handler alle om manglende evne til at nyde livet. Når symptomerne forårsages af en identificerbar situation, som har ført til stress i en persons liv, så kan der være tale om tilpasningsreaktioner, selv hvis de minder om psykiske lidelser som depression eller angstlidelser. Da de fleste tilpasningsreaktioner bliver værre over tid, hvis man ikke får behandling, kan det føre til langvarige, alvorlige psykiske lidelser. Derfor har vi tilknyttet en række psykologer her på GoMentor, som kan hjælpe og rådgive en så man kan håndtere tilpasningsreaktioner.

Forskellige typer af tilpasningsreaktioner 

 • Tilpasningsreaktion med angst – angst, der er forårsaget af store forandringer i en persons liv. 
 • Tilpasningsreaktion med depression – depression forårsaget af store forandringer i en persons liv.    
 • Tilpasningsreaktion med adfærdsforstyrrelse – adfærdsproblemer, der er resultatet af store forandringer i en persons liv.  
 • Tilpasningsreaktion med angst og depression - forandringer i livet, der kan føre til problemer med både angst og depression. 

Årsager til tilpasningsreaktioner  

Den primære årsag til tilpasningsreaktioner er en begivenhed eller en situation i livet, der fører til for meget stress. Selvom de fleste mennesker evner at håndtere livets nedgange, er der nogle, der bryder sammen og begynder at udvise symptomer på andre psykiske lidelser. Årsagen til disse lidelser kendes ikke, men man mener, at det er genetisk betinget. Det er hovedsageligt kvinder, der bliver ramt af disse lidelser, og selvom årsagen til dette ikke kendes, så er det vigtigt at være opmærksom på symptomer, så man kan reagere i tide.

 

 

Symptomer og farer forbundet med tilpasningsreaktioner 

Symptomer på tilpasningsreaktioner er generelt et udtryk for, at der er andre psykiske forstyrrelser, der har dannet grundlag for tilpasningsreaktioner. Eksempelvis vil mennesker, der lider af tilpasningsreaktion med angst, opleve symptomer, der er forbundet med angstlidelser og dermed vejrtrækningsproblemer, forhøjet hjerterytme samt andre fysiske og psykiske problemer. Selvom symptomerne kan variere fra person til person samt være afhængig af den præcise diagnose, så vil problemerne ikke forsvinde, hvis man ignorerer dem. Tværtimod er der risiko for, at hvis man ikke bliver behandlet, kan man opleve andre alvorlige psykiske lidelser.

Behandling af tilpasningsreaktioner 

I enhver behandling er det første skridt at søge hjælp, men her på GoMentor tror vi ydermere på, at et langvarigt terapiforløb kan hjælpe mennesker med at blive bedre til at håndtere stress forårsaget af forskellige forandringer i deres liv. Behandling af tilpasningsreaktioner kan være et langvarigt forløb, men ved at tilbyde online terapi gør vi det nemmere at få den hjælp, man har brug for, uanset hvor og hvornår. Vores professionelle terapeuter har speciale i disse lidelser. Desuden har vi oprettet et selvhjælpsforum her på GoMentor, hvor man kan få støtte til at komme igennem tilpasningsreaktioner, samt få informationer om hvordan man bedre kan håndtere stress.

Definition af Tilpasningsreaktioner

Tilpasningsreaktioner er stressrelaterede lidelser og kan gøre en person ude af stand til at håndtere livsforandringer. Både terapi og rådgivning anbefales under behandling af tilpasningsreaktioner, således at lidelsen ikke fører til andre alvorlige problemer.

Symptomer på / Grunde til Tilpasningsreaktioner

 • Vemod
 • Håbløshed
 • Manglende evne til at nyde livet
 • Lange perioder med gråd
 • Nervøsitet
 • Selvmordstanker
 • Angst
 • Bekymring
 • Desperation
 • Søvnproblemer
 • Koncentrationsbesvær

Kæmper du med tilpasningsreaktioner?
Vi kan hjælpe dig. Du får 50 kr. i GoMentor-rabat på første samtale, når du booker og betaler online.

Jeannett Lykke Mortensen Vagn Kirkeskov Thor Oppenhagen Marika Kirstine Almskou
km fra

Se udvalgte mentorer nedenfor

Find mentorer i dit område

km fra
 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere