Part 1: Forstå din depression

Skrevet d. 10-4-2022 11:57:50 af Andreas Mouritzen - Psykolog, Mindfulness instruktør

PART 1: Hvad depression ikke er.


Dette er part 1 af en længere serie om depression. Jeg har valgt at skrive den, da jeg oplever, at meget omkring depression og behandlingen heraf, simpelthen ikke matcher det der gør at folk får det bedre. Målet med denne serie er, at du forstår depression, og kan se, hvordan du kan bryde ud af den, hvis nødvendigt. Hvis man spørger folk om deres liv har været påvirket af depression, vil alle som regel sige ja. Enten har de selv oplevet det, et familiemedlem eller måske en kæreste. Alle forstår, hvad man mener når man siger depression. Og der er forskel på følelsen af depression og diagnosen. Alle kan være depressive et øjeblik, men diagnosen stilles ud fra adfærd over tid, og kun lidt omkring en følelsesmæssig oplevelse.


Hvorfor diagnosen ikke fungerer?


Efter at have arbejdet på Affektive Ambulatorie i Psykiatrien, hvor jeg hovedsagligt arbejdede med angst ramte, depressive, bipolar samt udredning, har jeg mødt så mange og behandlet depression til ukendelighed. Rigtig rigtig mange har fået det bedre under min behandling, da jeg begyndte at forstå den her ene ting.


Den største hurdle er ofte, at folk har en forventning ind omkring, hvad depression er, og hvor lang tid det tager at behandle, og hvordan det skal behandles. Det betyder, at jeg missede den vigtigste ting i min egen tilgang til at hjælpe mennesker, nemlig at jeg ser og forstår den person der er foran mig! Det er så vigtigt, men alligevel overså jeg det, efter at have været i det dag efter dag. For at forstå diagnosen, så er vi nødt til at se på det fra et perspektiv, hvor vi skal hjælpe et helt samfund, og når vi er oppe på den størrelse så er det meget nemmere, hvis vi kan sætte folk i en kasse, og sige den hører til et bestemt sted. Så går det hurtigere og det er nemmere, og det fungerer sikkert på mange måder, men som psykolog ved vi bare, at det vigtigste er mennesket, og diagnosen altid vil være sekundær! Faktisk behøver man ikke kende en diagnose for at hjælpe en person. Det er bare vigtigt, at man lytter og forstår, hvad der bliver sagt. Gerne ud fra en metode, der gør at problemet kan løses....


Diagnosen, og den måde vi forstår depression på, er slet ikke god nok. Den hører til i psykiatrien, men ikke for patientens skyld. Hos din private behandler bør du blive set, hørt og forstået! I næste del af denne serie, kigger vi på, hvad man specifikt skal gøre for at blive deprimeret, og hvad mon der sker, hvis man ikke gør det?

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.