Skrevet d. 13-4-2022 10:23:10 af Andreas Mouritzen - Psykolog, Mindfulness instruktør
Alle ønsker forskellige ting
Mit eneste ønske er at kommunikere til dig fra et kærligt sted der giver dig en oplevelse af, at du kan ændre dit liv, og at med de rigtige værktøj og lidt indsigt, gør du det!
I PART 1 af denne serie snakkede vi om, at diagnosen depression ikke er hele historien, når det kommer til mennesker og deres oplevelse af depression, faktisk er den ikke relevant, for at man kan få det bedre lige nu.
Her i PART 2, kigger vi på, hvilke typer depression der findes, og hvad man skal gøre for at blive deprimeret, så du forstår at, hvis man ikke følger den opskrift der er, så opleves depression ikke!
Lært Hjælpeløshed
Hvis man sætter en rotte i en labyrint, prøver den på at komme ud, hvis der er en åbning finder rotten den med tiden. Hvis der ikke er en åbning eller udgang, så går der et stykke tid, og så giver rotten op. I det tilfælde, kan man sætte rotten i en anden labyrint på et senere tidspunkt, og her vil rotten ikke forsøge at komme ud. Den har simpelthen lært, at den er hjælpeløs.
Det samme kan mennesker opleve. Hvis vi oplever, at der ikke er en vej ud af en situation, vi ønsker at undgå, så bliver vi deprimerede på et tidspunkt.
Maladaptive Skemaer
Dette er ikke så kompliceret som det kan lyde. Det betyder vitterligt bare, at man igennem sit liv har lært, hvordan man skal opføre sig i specifikke sammenhænge. Det er derfor du ved, hvordan du skal opføre dig på arbejde, restaurant eller i Bilka. Det er en lille 'klump' af adfærd og følelser der er knyttet til en situation, og når man står i den situation aktiveres denne 'klump' og så opfører man sig på den måde.
Hvis dette skema i nogle situationer dikterer en adfærd der er meget negativ, og man ofte vender tilbage til den igen og igen, så bliver vi også deprimerede.
Selvkontrol
Det lyder måske ret simpelt faktisk. Ens hjerne prioriterer altid at undgå ting der kan gøre ondt. Siden den del var designet til at kunne undgå en tiger, slange eller andet dødbringende i vores omgivelser var den rigtig vigtig. Siden det ikke er noget vi skal bekymre os om mere, leder den del af hjernen stadig efter ting der kan være farlige, og tolker dem må samme måde. Dvs. nu hvor det ikke er en tiger, så er det i stedet opvasken, at handle ind eller at cykle i trafikken.
Hjernen ønsker sådan ca at undgå smerte 9 gange så meget som den ønsker glæde. Derfor er det vigtigt at udøve selvkontrol og dirigere hjernen til at have fokus på det man ønsker det skal have fokus på, ellers vil den konsekvent begynde at finde ting du skal undgå, fordi det er vigtigst for den. Og det er relativt nemt at forstå, hvordan det føles, hvis man hele tiden lever i en tilstand, hvor man skal undgå ting.
Og Hvad Så?
Nu ved du, hvilke ting der kan fører til depression, men du ved ikke helt, hvad du skal bruge det til, eller hvordan du skal navigere i det. Det kommer i næste del, hvor vi undersøger, hvad man kan gøre ved depression når det er der, og hvad man specifikt kan gøre for, at det ikke opstår.