Overgreb og mishandling

af GoMentor

Sidst opdateret 23-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinde som har været udsat for mishandling eller overgreb lider psykisk skade, hvilket udformer sig i trauma og depression

Overgreb og mishandling

Ordene overgreb og mishandling dækker desværre ikke over alle de forskellige former for problemer, der er relaterede hertil. Mishandling er et udbredt problem i vores samfund, og det er faktisk et større problem, end de fleste er klar over. Et misbrug er mishandling eller fysisk/psykisk skade på en anden person over en periode. De fleste klinikere opdeler mishandling i flere underkategorier og typer. De mest kendte former for mishandling er fysisk og seksuel mishandling. Pudsigt nok er disse former også de mere sjældne former for mishandling. Mishandling kan også være psykisk, og selvom skaderne af denne form ikke altid kan ses med det blotte øje, kan det stadig have ødelæggende, langvarige resultater. Misbrug optræder ikke i en enkelt form, men følges ad med flere forskellige former for adfærd, som er resultatet af andre former for misbrug. GoMentor er opstået for at hjælpe mennesker via online terapi og for f.eks. at lære mennesker at forstå de forskellige former for misbrug, og hvordan man kan genkende dem, samt hvordan man håndtere dem i selv uventede situationer.

Hvem er i risiko for mishandling?

Det er vigtigt at huske på, at ingen kan vide sig sikker for misbrug. Selvom misbrug ofte er rettet mod de svageste i samfundet, dvs. børn, gravide og ældre, så kan det hurtigt være en ødelæggende faktor i alle former for forhold. De fleste menneskers stereotype opfattelse af mishandling er, at det finder sted i familier med en lav indkomst, men statistikker viser, at misbrug kan ske for hvem som helst, hvor og når som helst. Kvinder er generelt dem, der er ofre for misbrug, men mænd kan også opleve misbrug og i nogle tilfælde være i fare af den grund. Uvillighed til at melde denne form for kriminalitet skyldes som regel den fare, de befinder sig i.

 

Er du, eller en du kender, udsat for at blive mishandlet, ses det typisk ved følgende tegn:

  • Kronisk depression
  • Angst
  • Posttraumatisk stresslidelse
  • En alvorlig modreaktion på at være tugtet eller skældt ud
  • Adskillelse
  • En persons komplette kontrol over en anden
  • Uforklarlige mærker eller ar på kroppen
  • Gentagne skader som ikke kan forklares
  • Halten, brækkede knogler eller blåmærker

Hvorfor finder det sted?

Helt basalt kan det siges, at misbrug er en magtkamp i et forhold. Uanset om parterne er en forælder og et barn, ægtepar eller venner, så forsøger misbrugeren at få kontrol over offeret gennem fysisk, psykisk eller seksuelt misbrug. Et misbrug kan ofte ske gradvist, så man ikke opdager det ske og til sidst bliver overrasket. Frygten for konsekvenserne kan få et offer til at benægte sandheden om misbruget. Det er vigtigt at huske på, at et misbrug aldrig er offerets skyld. Det er en påtvunget handling af misbrugeren imod offerets vilje og et brud på dets rettigheder. Det har som regel intet eller meget lidt at gøre med offeret og dets handlinger. Det handler i høj grad om misbrugerens behov for at kontrollere sine omgivelser.

Hvordan kan vi hjælpe?

Her hos GoMentor forstår vi, hvilke følelser der kan være i klemme i situationer med misbrug. Uanset om du selv eller en af dine kære befinder sig i et forhold præget af misbrug, så kan det være en skræmmende og overvældende oplevelse. På GoMentor kan man finde professionelle psykologer og terapeuter, der kan hjælpe via online rådgivning og støtte, så man kan identificere de misbrugssituationer, man befinder sig i. På den måde kan man genvinde troen på sig selv og på at løse problemerne. Misbrug er en kriminel adfærd, der kan have negative konsekvenser for alle involverede parter. Dette har psykologerne hos GoMentor stor forståelse for, og deres tilgang til disse problemer er derfor med sympati og forståelse.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.