Psykisk vold

af GoMentor

Sidst opdateret 17-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinde i nedsat humør sidder på mørke fliser op ad væggen og tænker Hvad er psykisk vold?

Psykisk vold er måske den mest uhumske form for mishandling. Den er meget svær at bevise og menes også at være den mest almindelige form for mishandling. Det medfører ofte andre former for misbrug, såsom angst hos offeret. Det viser sig oftest, når en person udsætter en anden for en adfærd, der kan medføre emotionelle skader hos offeret. Det sker ved gentagende og bevidst påføring af psykologiske aggressionshandlinger fra en person til en anden. Det bunder ofte i magtkampe og kan manifestere sig i forskellige områder i livet – det kan være psykisk vold i hjemmet, i parforholdet, mellem ægtefæller, søskende eller forældre og børn, samt på arbejdspladsen mellem arbejdsgivere og medarbejdere eller indbyrdes.

Sådan opdager man psykisk vold

Det er svært at redegøre for specifikke adfærdsmønstre i forbindelse med psykisk vold. Dog kan gentagende og overlagte handlinger med en karakter af psykologisk aggression være udtryk for det. Disse handlinger kan ofte inddeles i underkategorier, såsom verbal aggression, dominerende adfærd, jaloux adfærd og endda økonomisk kontrollerende adfærd. Verbal aggression er den mest tydelige for omverden, imens dominerende adfærd kan være mere diskret, lige fra at forsøge at kontrollere hvad den anden person ser, til hvordan vedkommende klæder sig, eller hvad personen spiser. Fare for fysisk skade på offeret, eller en person offeret holder af, kan være et andet resultat af psykisk vold. En person, som ønsker at være i fuldstændig kontrol i et interpersonelt forhold – uagtet forholdets nærmere karakter – er potentielt en psykisk mishandler. Psykisk mishandling er dermed aldrig udtryk for en enkelt handling – adfærden skal være gentagende.

Typiske tegn på psykisk vold og mishandling:

 

 

Grundet det, at den udvidede tidsramme er en vigtig del af psykisk vold, kan det ofte have vidtrækkende og svært undgåelige konsekvenser. Tidligere ofre for psykologisk aggression udvikler ofte alvorlige lidelser, såsom kronisk depression, angst, post-traumatisk stress syndrom, misbrug og dissociation. Det kan føre til, at man undgår personlig kontakt og endda, at man bliver ude af stand til at genkende og håndtere sine egne følelser på længere sigt. Det kan føre til komplikationer, der kan hæmme ens liv voldsomt i fremtiden, hvilket kan være en trist virkelighed, at ens selvfølelse nemt kan blive skadet, og at det efterfølgende er meget svært at komme ovenpå igen.

Sådan håndterer man psykisk vold

Her hos GoMentor forstå vi, at psykisk vold er en yderst reel og enormt negativ størrelse. Vores tilknyttede specialister kan hjælpe dig med at sortere i de oplevelser, der har gjort, at du har valgt at søge hjælp, og hjælpe til at få dit liv på skinner igen. Samtidig forsøger vores mentorer også at hjælpe dig med at komme ud af den eller de situationer, som udsætter dig for psykisk vold og mishandling, så du skal opleve det igen. Igennem vores online ressourcer, kan du få online terapi, både individuelt eller som gruppeterapi. Ved gruppeterapi kan du også finde støtte hos personer, der har været igennem lignende oplevelser og komme ud på den anden side med et stærkt emotionelt helbred. Ønsker du at tale personligt med en psykolog eller psykoterapeut, kan du også aftale fysisk fremmøde, alt efter dine ønsker og behov.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.