Incest

af GoMentor

Sidst opdateret 23-9-2020

Reviewer GoMentor

Pige udsat for incest i sin barndom, tager det med sig ind i voksenlivet og hæmmer hendes udvikling, da traumaet blokerer for dele af hendes hjerne

Hvad er incest?

Når et seksuelt overgreb foregår i ens familie, er der tale om incest. Dette gælder typisk, når forældre eller stedforældre misbruger en datter eller søn. Der kan dog også foregå et seksuelt misbrug mellem søskende. Denne form for overgreb er meget alvorlig og kan påvirke et barns selvværd, livsglæde og evne til at opbygge tillid negativt, da det både er en form for fysisk og psykisk vold. Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes entydige signaler for, om et barn har været udsat for et seksuelt overgreb. Derfor er det utrolig svært at opdage, selvom der kan være tegn og reaktioner, man skal være opmærksom på. Det er derfor ikke nødvendigvis enkelt at gennemskue en adfærd, der indikerer, at barnet har været udsat for et eller flere seksuelle overgreb. Børn er forskellige og udtrykker sig forskelligt. Nogle er mere direkte end andre, men de vil alle være præget af det på den ene eller den anden måde.

Symptomer på incest

Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes entydige signaler for, om barnet har været udsat for et seksuelt overgreb. Nogle børn, der har været udsat for seksuelle overgreb, vælger at betro sig til en voksen, de har tillid til. Her er det vigtigt at tro på barnets udtalelser. Ofte fortæller børnene det indirekte og antydningsvis. Lad den voksne, der har den bedste kontakt til barnet, tale med barnet og spørge åbent ind til det, barnet siger. Det er meget vigtigt ikke at "pumpe" eller afhøre barnet. Lad være med at lægge din egen bekymring ind i spørgsmålene til barnet, men spørg naturligt.

De typiske tegn på incest er:

  • Irritation eller blødninger ved kønsorganer
  • Ufrivillig vandladning og afføring
  • Mavepine eller hovedpine
  • Umotiveret eller pludselig gråd
  • Angst reaktioner
  • Utryghed
  • Søvnløshed og mareridt
  • Ændring af adfærd
  • Modvilje mod at være sammen med en bestemt person
  • Manglende koncentration
 

 

Kan du genkende nogle af disse symptomer hos en, du kender? Mange børn vælger at tie helt om overgrebene, og man skal derfor kende de signaler, man bør reagere på. Seksuelle overgreb er meget alvorlige anklager, og derfor er det også vigtigt ikke at dømme nogen, før det er bevist, da det kan have fatale konsekvenser, hvis man er uskyldig. Kan du ikke selv hjælpe barnet eller den, du kender, som bliver misbrugt, kan du med fordel søge professionel hjælp.

Der findes hjælp!

Hos GoMentor har vi en lang række tilknyttede mentorer, som kan hjælpe dig med at håndtere seksuelle overgreb og misbrug. Det er altid vigtigt at huske på, det aldrig er ens egen skyld, når man bliver udsat for incest. Derfor skal man ikke tøve med at søge hjælp, men reagere, lige så snart man er mistænkelig og kan genkende nogle af tegnene. Det vigtigste er dog at forsøge at tale med barnet først, så man forhåbentlig kan få til at åbne sig op. De fleste vil have godt af at tale med en psykolog eller en psykoterapeut, enten som pårørende eller sammen med det udsatte barn. Her er det vigtigt at lytte til, hvad barnet har mest lyst til at starte med. Du kan finde vores tilknyttede psykologer og terapeuter nedenfor eller søge mere specifikt til højre under 'Find ekspert' efter en mentor, som kan hjælpe dig med at håndtere seksuelle overgreb og mishandling i familien.

Få hjælp til at bearbejde incest

Inge Merete Søndergaard Susanne Schatz Michelle Poulsen Iben Bøgeholm Folkmann
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.