Seksuelle overgreb

af GoMentor

Sidst opdateret 17-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinde der har været udsat for mishandling i form af seksuelt overgreb

Hvornår er der tale om et seksuelt overgreb?

Bliver du tvunget til noget seksuelt, er der tale om et overgreb. Måske har du sagt ja til at kysse en anden, men det betyder ikke, at du samtidig også siger ja til seksuelt samvær med ham eller hende. Hvis din grænse ikke bliver respekteret, er det et overgreb - dette gælder ikke kun, hvis man bliver overfaldet af en fremmed, men også hvis det er en person, man kender. Det kan være en ven, et familiemedlem, en kæreste samt ægtemand eller hustru. De fleste, som har oplevet et seksuelt overgreb, kender personen i forvejen. Derfor sker det ofte i hjemmet eller på andre velkendte steder. Det er både mænd og kvinder, der er udsat, men dog forkommer de fleste seksuelle overgreb mod kvinder.

Sådan opdager man seksuelle overgreb

Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes entydige signaler for, at et seksuelt overgreb er sket eller stadig finder sted. Der findes seksuelle overgreb, både med og uden fysisk kontakt. Eksempler, uden fysisk kontakt, er bl.a., når en mand eller kvinde blotter sig, man bliver tvunget til at afklæde sig, mundtlige tilnærmelser eller seksuelle tilråb. Eksempler, med fysisk kontakt, er bl.a. berøring af kønsorganer mod egen vilje, at blive tvunget til at røre kønsorganer eller til seksuelt samvær. Der er dog nogle symptomer, som man skal lægge mærke til, hvis man f.eks. har mistanke om, at det finder sted hos en, man kender.

De typiske tegn, du skal være opmærksom på, er:

  • Irritation eller blødninger ved kønsorganer
  • Spiseforstyrrelser
  • Umotiveret eller ukontrolleret gråd
  • Angst reaktioner
  • Utryghed
  • Søvnløshed
  • Mareridt
  • Ændring af adfærd
  • Vedholdende tavshed
 

Seksuel mishandling

Seksuel mishandling er et bredt begreb og kan variere i graden af, hvor alvorligt og voldsomt det er. Det er også en af de mest foragtede former for misbrug. Udførelsen af seksuel aktivitet imod en ikke-samtykkende person er en forfærdelig og ofte følelsesmæssigt traumatiserende oplevelse, der kan medføre langsigtede psykologiske komplikationer. Som, med alle andre former for mishandling, kan ofrene være både unge og gamle, mænd eller kvinder. Voldtægt, lureri, pædofili og incest er alle forskellige variationer og alvorlighedsgrader af seksuel mishandling.

Sådan opdager man seksuel mishandling

Desværre kan seksuel mishandling være ekstrem svært at opdage, da ofrene ofte er alt for bange eller flove til at italesætte sine oplevelser. Nogle gange vil ofret opleve en følelse af, at det er hans eller hendes egen skyld, selvom dette ikke er tilfældet. Der er derfor vigtigt at huske, at der aldrig er nogen, der "beder om" at blive seksuelt mishandlet. For at være opmærksom på ofre for seksuel mishandling, kan man prøve at observere, om en person har problemer med berøring eller reagerer voldsomt i forbindelse med bestemte personer. En irrationel frygt for en bestemt person kan være et tegn på seksuel mishandling hos både børn og voksne. Man kan også holde øje med personer, der altid reagerer, når de er i nærheden af en bestemt person på arbejdspladsen eller andre steder, hvor disse forbrydelser har mulighed for at kunne have fundet sted, eksempelvis i skoler eller daginstitutioner.

Hver eneste form for seksuel mishandling er en krænkelse, og det kan være en svær følelse at overkomme for de fleste. Skam, skyldfølelse, post-traumatisk stress syndrom, kronisk depression og stofmisbrug kan være resultatet af det. Det er vigtigt, at man, som pårørende eller bekendt, er sympatisk og forstående – det kan forvolde psykologisk skade på ofret, hvis man presser ham eller hende til at delagtiggøre andre i de seksuelle forhold. Hos børn kan de langsigtede konsekvenser være uoverskuelige og endda føre til alvorlige psykiske lidelser, såsom bordeline-tilstand eller dissociativ identitetsforstyrrelse. Man bør også være opmærksom på – selvom dette langt fra er nogen hovedregel – at personer, der er blevet seksuelt misbrugt som barn, kan være mere tilbøjelige til at ende ud i et stofmisbrug senere i livet.

Sådan håndterer man seksuelle overgreb og mishandling

Hvad enten man forsøger at hjælpe en ven igennem en traumatisk periode, eller man selv har været offer for et seksuelt overgreb eller mishandling, er der hjælp at hente. Hos GoMentor kan vores tilknyttede mentorer hjælpe dig med at få styr på de mange komplekse følelser og det ubehag, der opstår efter en mishandlingssituation. Med de online redskaber, der stilles til rådighed, mindskes risikoen for voldsomme psykologiske udsving på den lange bane. Her tilbyder vi, med GoMentor.dk som platform, online terapi, så du og dine nærmeste kan få hjælp til at komme videre på den bedst mulige måde. Ønsker du eller I at mødes personligt med en psykolog eller en psykoterapeut, er dette også muligt. Det er dog vigtigt at huske, at det aldrig er ens egen skyld, når man er blevet udsat for disse handlinger - og der findes hjælp!

Få hjælp til at bearbejde seksuelle overgreb

Inge Merete Søndergaard Michelle Poulsen Susanne Schatz Nanna Tofte
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder med



Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.