Fysisk mishandling

af GoMentor

Sidst opdateret 23-9-2020

Reviewer GoMentor

kvinde udsat for fysisk mishandling og vold sidder fast i de tanker som traumaet har forsaget

Hvad er fysisk mishandling?

Fysisk mishandling er den oftest anmeldte form for mishandling. Det skyldes som regel, at det er svært at holde skjult. Fysisk mishandling og vold indebærer påføring af en hvilken som helst fysisk smerte fra en person på en anden. Det er et alvorligt problem, der kan ramme hvem som helst. En mishandler søger aktivt at skade andre på forskellige måder, hvilket oftest sker igennem slag, spark og ruskning. Det har med tiden dog vist sig, at det kun er mishandlerens fantasi, som sætter grænser for, hvordan man kan påføre andre skade. Denne form for mishandling kan dermed resultere i både mindre og store skader og vil også ofte medføre en frygt-mentalitet hos offeret, som kan være svær at komme sig over.

Sådan opdager du fysisk mishandling

Selvom logikken siger, at fysisk mishandling er den form, som er lettest at få øje på, kan det stadig være svært at vide sig sikker. Ofte vil mishandleren sikre sig, at der ikke forvoldes langvarende skader på synlige steder af ofrets krop. Hvis det skulle ske, at man får tydelige mærker, kan man næsten altid dække det over med en fiktiv historie om en ulykke eller lignende. Ofte vil ofrene have levet i et mønster af smerte og frygt igennem så lang tid, at de oplever det som naturlig frygt at stå over for den straf, som mishandleren nu engang "udmåler". Hvis ikke ofret klager sin nød, kan det være næsten umuligt at bevise fysisk mishandling. Der findes dog nogle indikationer på, at man står over for et tilfælde af det, såsom mærker på kroppen, der ikke rigtig kan forklares. Gentagende tilfælde af skader kan også være et tegn samt en manglende lyst hos offeret til at fortælle om sine skader.

De typiske tegn på fysisk mishandling og vold er:

  • Uforklarelige mærker på kroppen
  • Gentagende skader, som ikke kan forklares
  • Man humper, har brækkede knogler eller blå mærker
  • Gamle ar og adskillelige skader gennem tiden
 

 

Fysisk vold og mishandling, som står på igennem længere tid, er et alvorligt problem. Ofte eskalerer misbruget over tid, hvilket betyder, at jo længere mishandlingen står på, jo større er risikoen for, at offeret ender op med alvorlige skader, som også kan give psykiske udfordringer. Her kan de følelsesmæssige ar ved fysisk mishandling både alvorlige og voldsomme. Frygt, skam, fornægtelse og voldsom skade på ens selvværd er alle almindelige og sandsynlige følelser.

Sådan håndterer man fysisk mishandling

Fysisk mishandling er et alvorligt og presserende problem, som ikke kan løses med en magisk pille eller et par enkelte psykologkonsultationer. Det har alvorlige og ofte langsigtede konsekvenser, både for mishandleren og for ofret. Hvis et offer formår at få løsrevet sig fra situationen, vil dette ofte kræve en både dramatisk og fuldstændig omlægning af ens situation, hvilket kan være meget udfordrende. De føler måske, at de fortjener at blive mishandlet, eller at mishandleren er den eneste person i verden, der bekymrer sig om dem. Nogle fornægter måske endda, at misbruget overhovedet har stået på. Det kan være en lang og opslidende proces at forstå og bearbejde, hvad der er overgået en. Mishandlere har også ofte brug for vejledning, så de kan lære at forstå roden til deres opførsel og forhåbentlig få styret sig selv i en anden, bedre retning. Her hos GoMentor ved vi, at intet af dette er let. Vores tilknyttede behandlere er her for at hjælpe dig med at få styr på situationen og bearbejde den. Om du har brug for en psykolog eller en psykoterapeut er afhængigt af din situation og dine behov, samt du om ønsker at mødes personligt med din mentor eller få online terapi via GoMentor.dk. Du har adskillige muligheder for at få hjælp hos os - derfor er det vigtigst, at du finder en mentor, som du føler dig mest tryg ved.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.