Borderline personlighedsforstyrrelse

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

For personer med en borderline personlighedsforstyrrelse fremstår verden ofte sort eller hvid - god eller ond - med meget få alternativer til disse ekstreme poler. Personer der lider af denne forstyrrelse er ofte enormt impulsive, hvilket kan medføre nogle ugennemtænkte beslutninger med utilsigtede konsekvenser. Følelsesmæssige ustabilitet kan medføre en række forskellige symptomer, herunder drastiske humørsvingninger og hyppig impulsiv adfærd. 

Dette er en af grundende til, at vi har udarbejdet en platform for online behandling af bl.a. borderline personlighedsforstyrrelse her på GoMentor.dk.

Årsager til borderline personlighedsforstyrrelser

De specifikke omstændigheder varierer fra person til person, men overordnet set kan seksuelt misbrug, forsømmelse og et dårligt familiært miljø alle være medvirkende faktorer i udviklingen af borderline personlighedsforstyrrelser i voksenlivet. Abnormiteter i strukturen eller de kemiske forbindelser i hjernen kan også spille en rolle. For mange er det kombinationen af samtlige eller de fleste af ovennævnte faktorer. Uanset årsagen, er der en række symptomer der kan opstå hos personer med en borderline personlighedsforstyrrelse. Det er vigtigt at man er opmærksom på disse, så man kan undgå farerne forbundet hermed. 

Symptomer på og farer ved borderline personlighedsforstyrrelse

En person, der impulsivt springer fra forhold til forhold eller uden omtanke og impulsivt bruger penge lider måske af en borderline personlighedsforstyrrelse. Andre emotionelle problemer som uforholdsmæssig vrede, kedsomhed eller følelser af tomhed kan også være til stede. For andre kan der opstå fysiske symptomer - herunder trang til selvskade. En anden fare ved denne lidelse er risikoen for udviklingen af misbrug, eksempelvis stofmisbrug. Personer med en borderline personlighedsforstyrrelse frygter generelt set også at være alene.

 

 

Behandling af borderline personlighedsforstyrrelse

De præcise behandlingsmetoder for borderline personlighedsforstyrrelse vil variere fra person til person, men GoMentors tilknyttede mentorer er klar over dette. Det er de, fordi de hver i sær er specialiserede inden for denne og andre personlighedsforstyrrelser. Psykoterapi for borderline personlighedsforstyrrelse har været anvendt igennem noget tid, men her hos GoMentor har vi tilført et online element, der gør det nemmere at få behandling end nogensinde før. 

Definition af Borderline Personlighedsforstyrrelse 

Emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse hed tidligere borderline personlighedsforstyrrelse eller pseudoneurose. Hvis man lider af denne forstyrrelse handler man ofte impulsivt og uoverlagt uden tanke for konsekvenserne.Typisk er man lunefuld og opfattes som uforudsigelig. Man kan have svært ved at styre sit temperament og sin vrede, især hvis man føler sig bremset i at følge sine impulser. Ofte kommer man således også let i konflikt med andre. Endelig er det ret almindeligt, at man har en ustabil identitetsfølelse og ændrer meninger og holdninger afhængigt af hvem man er sammen med.

Parforhold og Borderline.

Hvis man lider af borderline personlighedsforstyrrelse har man som nævnt problemer med at styre sine impulser ogfølelser. Derudover opleves ofte problemer med at bevare et nært forhold til andre mennesker. Typisk bliver forholdene intense men ustabile og personen med borderline svinger typisk mellem meget positive og meget negative følelser for andre mennesker. Psykoterapi og psykoedukaton er den anbefalede behandlingsform for borderline personlighedsforstyrrelse.

Symptomer på Borderline Personlighedsforstyrrelse 

 • Følelse af tomhed og kedsomhed
 • Utilpasset vrede – går ofte amok
 • Har tendens til impulsivitet
 • Tit må opgive påbegyndte projekter 
 • Svingende humør 
 • Mangel på identitetsfølelse
 • Ikke har stabile meninger og holdninger
 • Modstand mod at være alene 
 • Tendens til selvskadende handlinger 
 • Har problemer med at være i forhold
 • Hvis man har en emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse, oplever man som oftest ikke selv, at man har problemer med sin personlighed.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere