Dependent personlighedsforstyrrelse

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Alle har brug for en hjælpende hånd fra tid til anden, men hvis ens fysiske og psykiske behov bliver afhængige af andre, kan det være et tegn på dependent personlighedsforstyrrelse. Dette er faktisk en af de mest almindelige personlighedsforstyrrelse, og påvirker mænd og kvinder i et lige omfang. En person med denne lidelse vil typisk indtage en inferiør rolle i et parforhold. Men selvom dette ikke nødvendigvis altid er negativt, kan det dog medføre, at man i visse situationer bliver udnyttet på en negativ måde. Ved at få behandling for dependent personlighedsforstyrrelse via GoMentor.dk, kan man få hjælp til denne lidelse, uanset årsagen.

Årsager til dependent personlighedsforstyrrelse

Selvom årsagerne til dependent personlighedsforstyrrelse ikke kendes med sikkerhed, findes der mange teorier. Arvelighed menes at spille en lille rolle. Desuden kan fysiske problemer med hjernens kemiske balance måske være med til at forårsage denne lidelse. Andre psykologiske faktorer kan også spille en rolle, herunder det miljø man er vokset op i. Selvom baggrunden for denne lidelse oftest skal findes i barndommen, er der også mange voksne der lider under det. Hvis denne personlighedsforstyrrelse foreligger, er der visse symptomer der vil fremkomme som et tegn på, at behandling kan være nødvendigt.

Symptomer på og farer ved dependent personlighedsforstyrrelse

Som nævnt har alle brug for lidt hjælp fra tid til anden, men personer med en dependent personlighedsforstyrrelse har en decideret manglende tiltro til deres egne evner som beslutningstager. De forsøger også at undgå personligt ansvar, hvor det er muligt. Som man kan forestille sig, kan dette føre problemer med sig i hverdagen, da man næppe således vil være i stand til, at imødekomme de krav der stilles til en i den moderne verden. Andre emotionelle symptomer der kan vise sig er, eksempelvis at man let bliver såret og er ekstremt passiv i interpersonelle forhold. Når ikke det behandles, kan en dependent personlighedsforstyrrelse føre til andre mentale problemer, og have andre negative effekter på ens liv, så som stofmisbrug.

 

 

Behandling af dependent personlighedsforstyrrelse

Ængstelse i forbindelse med beslutninger er et af de symptomer personer med en dependent personlighedsforstyrrelse vil være tilbøjelige til at vise, og ordentlig behandling bør således omfatte læring af, hvordan man bliver bedre til, at håndtere livets udfordringer. Her hos GoMentor.dk har vi tilknyttet terapeuter, der kan instruere og vejlede med praktiske tips til, hvordan man kommer over denne personlighedsforstyrrelse. Ved at kombinere terapi med Internettet, er det lettere end nogensinde før at få hjælp.

Definition af Dependent Personlighedsforstyrrelse

Dependent personlighedsforstyrrelse medfører, at man bliver overdrevent afhængig af andre, for at opfylde ens egne fysiske og psykiske behov. En kombination af terapi og grupperådgivning er de anbefalede behandlingsformer for dependent personlighedsforstyrrelse.

Symptomer på / Grunde til Dependent Personlighedsforstyrrelse 

  • En manglende tillid til ens evner som beslutningstager
  • Man undgår personligt ansvar
  • Man undgår at være alene
  • En manglende evne til at opfylde sine behov I livet
  • Man bekymrer sig om at blive forladt og være alene
  • Man bliver nemt såret over kritik
  • Man er passiv I sine relationer med andre mennesker

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.