Skizoid personlighedsforstyrrelse

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Personer med en skizoid personlighedsforstyrrelse har generelt svært ved at relatere sig til andre. Dette kan medføre, at man bliver ligeglad med andre og isolerer sig socialt. Selvom symptomerne ligner symptomerne på skizofreni, er de generelt en smule mildere og omfatter ikke hallucinationer og fuldstændigt virkelighedsfravær. Man kender ikke årsagerne præcist, men der findes behandlingsmuligheder, bl.a. online terapi via GoMentor.dk. En skizoid personlighedsforstyrrelse kan føre til andre mere alvorlige mentale lidelser, hvis ikke man får behandling. Nogle tror måske, at de mere milde symptomer er lette at skjule, men det kan have konsekvenser, hvis ikke man søger behandling. 

Årsager til skizoid personlighedsforstyrrelse

Man kender ikke de præcise årsager til skizoid personlighedsforstyrrelse, men der er en række fysiske og psykiske faktorer, som man mener spiller en rolle i udviklingen af denne personlighedsforstyrrelse. For de fleste ligger baggrunden for denne lidelse I barndommen, også selvom symptomerne først viser sig senere i livet. Børn som er blevet svigtet følelsesmæssigt under deres opvækst er mere tilbøjelige til at  udvikle denne personlighedsforstyrrelse senere i livet. Uanset årsagen, er der en række symptomer der vil begynde at vise sig i løbet af livet. Det er vigtigt at man er opmærksom på disse, så man kan undgå de farer der er forbundet med denne personlighedsforstyrrelse.

 

 

Symptomer på og risici ved skizoid personlighedsforstyrrelse

Symptomerne på skizoid personlighedsforstyrrelse er ikke ligeså alvorlige som symptomerne på skizofreni, men de kan være ligeså svære at have med at gøre. Der kan være mange indikatorer på, om man har et problem med skizoid personlighedsforstyrrelse, lige fra manglende engagement, der gør det svært at fungere socialt til social isolation. Hvis man generelt undgår sociale aktiviteter der omfatter flere personer, kan det også være et tegn. Hvis man observerer symptomerne og ignorerer dem, er der risiko for, at man får problemer med andre mentale lidelser, i takt med, at man trækker sig fra omverden. Stofmisbrug er også normalt hos personer med en skizoid personlighedsforstyrrelse.

  • Tilknappethed
  • Manglende engagement
  • Man undgår de fleste sociale aktiviteter
  • Man ønsker ikke tætte relationer, end ikke med sin familie

Behandling af skizoid personlighedsforstyrrelse

Det kan nogle gange være svært at have med en skizoid personlighedsforstyrrelse at gøre, grundet lidelsens natur, og det er derfor online behandling kan være gavnligt. Her hos GoMentor.dk udbydes online terapi af uddannede terapeuter, som er specialiserede indenfor personlighedsforstyrrelser. De kan bidrage med den moralske støtte og vejledning der skal til for, at kunne håndtere denne lidelse, førend den fører til et ensomt og ulykkeligt liv. Personer med denne lidelse vil ikke være tilbøjelige til at søge behandling på egen hånd, men hvis de gør, kan adfærdsterapi have en positiv effekt på deres liv.

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.