Paranoid personlighedsforstyrrelse

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

I den moderne verden skal man selvfølgelig altid være lidt påpasselig, når man kontakter fremmede, men når man er meget skeptisk overfor andre, kan det være et tegn på en paranoid personlighedsforstyrrelse. Man kender ikke de konkrete årsager til denne lidelse, men der er mange behandlingsmuligheder. Med GoMentor.dk som platform, kan man få online terapi, der kan hjælpe med alle de følelsesmæssige aspekter der er forbundet med en paranoid personlighedsforstyrrelse. Denne lidelse kan være skræmmende at stå overfor, på grund af den måde det påvirker hjernen og ens måde at tænke på.

Årsager til paranoid personlighedsforstyrrelse 

Genetik menes at spille en rolle I forhold til udviklingen af denne lidelse, men det er ikke den eneste årsag. For de fleste er det en skelsættende begivenhed tidligt I livet, der forårsager problemet. Selvom der kan være nogle psykologiske faktorer der spiller ind på udviklingen af denne lidelse, er der nogle der mener at det også kan tilegnes, hvis man bevæger sig I de forkerte miljøer. Nogle mener også, at forældre der hidser sig op overfor deres børn uden advarsel grundet mentale problemer kan føre til udvikling af paranoide tendenser hos barnet. Uanset de specifikke årsager til denne lidelse, kan symptomerne være svære at håndtere på egen hånd.

 

 

Symptomer på og risici ved paranoid personlighedsforstyrrelse

En generel mistillid til mennesker – herunder også familie og venner – er et af de mest fremtrædende symptomer på paranoid personlighedsforstyrrelse. Selvom alle kender til følelsen af mistillid I et eller andet omfang, kan det tyde på, at der foreligger et større problem, hvis mistænksomhed og mistillid begynder at have en negativ effekt på ens liv. Nogle af de specifikke symptomer tæller fjendtlighed overfor andre,  manglende engagement, social isolering, dårligt selvbillede og en manglende evne til at samarbejde konstruktivt med andre. Der er også andre tegn der kan opstå. Hvis ikke det behandles, kan paranoid personlighedsforstyrrelse fører til andre mentale problemer og en manglende livsglæde.

  • Manglende engagement
  • Fjendtlighed
  • Bekymring omkring skjulte motiver
  • En forventning om, at man bliver udnyttet
  • Manglende evne til at samarbejde
  • Dårligt selvbillede
  • Social isolation

Behandling af paranoid personlighedsforstyrrelse 

Fordi personer der lider af denne personlighedsforstyrrelse også er skeptiske overfor medicinske professionelle, kan det være svært at behandle. Det er derfor vi har udarbejdet en platform for online terapi her hos GoMentor.dk. Vores tilgang til psykoterapi kombinerer en række tilknyttede terapeuter som er specialiserede indenfor personlighedsforstyrrelse med Internettet. Denne kombination gør det lettere at få behandling, også selvom man er mistroisk overfor terapeuten. Selvom online terapi for paranoid personlighedsforstyrrelse er relativt nyt, er det en god måde at få hjælp til alle symptomerne på denne lidelse på.

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.