Ængstelig personlighedsforstyrrelse

af GoMentor

Sidst opdateret 1-12-2021

Reviewer GoMentor

Nogle mennesker er aldrig tilfredse med deres fremtoning og plads I livet. De er typisk enormt sensitive i forhold til afvisninger, grundet deres følelse af utilstrækkelighed. Denne frygt kan blive ganske intens og føre til alvorlige sociale problemer, hvilket gør en ude af stand til at skabe interpersonelle relationer. Når man undgår sociale situationer kan det have mange andre negativer effekter på ens liv. Fordi symptomerne nogle gange kan gøre det svært for en at søge behandling, har vi hos GoMentor.dk udviklet en platform for online behandling af bl.a. ængstelig personlighedsforstyrrelse. Livslange problemer med arbejde og parforhold behøver ikke at være et problem.

Årsager til ængstelig personlighedsforstyrrelse

Den præcise årsag til ængstelig personlighedsforstyrrelse kendes ikke, men ligesom ved andre personlighedsforstyrrelser mener man, at det er en blanding af fysiske og psykiske faktorer. På den fysiske side kan gener spiller en rolle i forhold til, om man udvikler ængstelig personlighedsforstyrrelse eller ej. Der kan også være tale om problemer med de kemiske balancer i hjernen, hvilket også kan forårsage symptomer. Andre udvikler lidelsen efter en traumatisk oplevelse i barndommen, eller som et resultat af dårligt forældreskab.

Symptomer på og risici ved ængstelig personlighedsforstyrrelse

Et af de vigtigste symptomer på ængstelig personlighedsforstyrrelse er en besættelse med ens fremtoning, særligt ens fejl. Denne besættelse med udseende kan føre til intens frygt for afvisning, hvilket kan betyde at man undgår at forme parforhold. Ens social fremgang kan blive svækket eller fraværende, hvis ikke man forsøger af frygt for at fejle. Som man kan forestille sig, kan denne cyklus føre til en række andre mentale problemer, herunder klinisk depression, hvilket har en række risici forbundet med sig. Der er også risiko for, at man trækker sig fuldstændigt fra omverden, og lever et liv i total isolation.

  • Man fokuserer på mangler
  • Man er følsom i forhold til afvisninger
  • Man vanskeliggør interpersonelle relationer, fordi man er bange for, at være utilstrækkelig
 

Behandling af ængstelig personlighedsforstyrrelse

Personer med ængstelig personlighedsforstyrrelse vil måske ikke søge behandling grundet de symptomer, som de har brug for hjælp til. Dette er en af grundene til, at vi har udviklet en platform for online terapi og online coaching. Vi har tilknyttet psykologeruddannede terapeuter samt coaches der forstår de udfordringer personer med en ængstelig personlighedsforstyrrelse står overfor i livet. Denne forståelse anvendes til at tilrettelægge et program med adfærdsterapi, som kan hjælpe en til at blive mere aktiv socialt, hvilket kan være gavnligt i forhold til ens liv i det hele taget. Det behøver ikke at være svært at lære at overkomme en ængstelig personlighedsforstyrrelse.

Du kan her læse mere om muligheden for at booke en online psykolog eller online coach, samt muligheden for at skrive og afholde videosamtaler via GoMentor 24/7.

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.