Chok og traume

af GoMentor

Sidst opdateret 22-9-2020

Reviewer GoMentor

Mand tager sig til hovedet efter en chokerende oplevelse som kan føre til traume Hvad er chok?

Chok kan opstå ved en voldsom hændelse, hvor kroppen stivner og har svært ved at føre blodet rundet i kroppen. Et sådant chok kan føre til traumer, hvilket kan volde problemer både i forbindelse med selve chokket samt i nogen tid efterfølgende. Den første tid med chok kan være svær at have med at gøre, men nogle gange glemmer man at få hjælp til de problemer, der opstår, efter chokket har fortaget sig.

Hvad er traumer?

Visse begivenheder i livet kan overbelaste et menneskes sind i sådan en grad, at personen kan bryde sammen, fordi psyken og sindet har lidt overlast på grund af den medførte stress. For nogle mennesker skal der kun en enkelt hændelse til, hvorimod andre kan opleve en række hændelser, før de oplever en traumatisering. Et traume er en skade på en persons psyke (sjæl, sind) som et resultat af en traumatisk hændelse. Bivirkningerne af et traume kan variere alt efter årsagen til traumet. Det samme gælder symptomerne. Hvis man ikke får den rette behandling, er der risiko for at udvikle andre alvorlige sindslidelser som f.eks. posttraumatisk stress syndrom. Her på GoMentor kan du finde psykologer og terapeuter som tilbyder online terapi for alle former for traumer. Før vi viser, hvordan du kan få hjælp med symptomer på traumer, vil vi præsentere flere nyttige facts. 

Forskellige former for traumer 

Disse er nogle af hovedårsagerne til traumer:

 • Choktraumer – traumer, der finder sted lige efter en stor, stresset hændelse.
 • Misbrugstraumer – traumer der er forårsaget af længerevarende fysisk, psykisk eller seksuelt misbrug.
 • Krigstraumer – denne type opleves generelt af mennesker, som har oplevet en krig.
 • Voldstraumer – traumer forårsaget af vold.
 • Ulykkestraumer – traumer, der finder sted efter en stor ulykke, også i situationer uden fysisk overlast eller skader.
 • Barndomstraumer – traumer, der er forårsaget af en hændelse, inden barnet er fyldt seks år.
 • Uspecificerede traumer – når der er symptomer på et traume, og årsagen er ukendt.
 

Symptomer og risici i forbindelse med traumer

Et traume kan opfattes som ekstrem stress, der har en langvarig fysisk og psykisk effekt på menneskets hjerne. Symptomerne er mere intense end i tilfælde med almindelig stress. På kort sigt kan det medføre manglende evne til at tale eller bevæge sig helt automatisk. Efter årsagen til traumet er overstået, kan der opstå hukommelsestab, hvorved alle minder om den traumatiske hændelse bliver undertrykt. Hvis man ikke får behandling, kan et traume ydermere føre til søvnløshed, irritabilitet og andre psykiske problemer. Der er dog mange moderne behandlingsmetoder for traumer, uanset årsag.

Symptomer på traumer:

 • Manglende evne til at tale
 • Blackout – hukommelsestab
 • Problemer med automatiske bevægelser
 • Søvnløshed
 • Irritabilitet
 • Vrede
 • Begrænsning af muligheder i livet
 • Håbløshed

Behandling af traumer  

Hos GoMentor har vi professionelle terapeuter med speciale i behandling af traumer samt symptomer heraf. Selvom nogle mennesker har en tålelig tilværelse uden behandling, er der risiko for, at problemerne vil blive forværret over tid, hvis man ikke bliver behandlet for sit traume. Psykoterapi er blevet anvendt ved traumer i lang tid, og nu er det også muligt at få psykoterapi online på GoMentor. Uanset årsagen til traumet, kan du få hjælp med online terapi via GoMentor 24/7.

Uspecificerede traumer

Når en person udviser symptomer på traumer, uden at den specifikke årsag kendes, diagnosticeres det typisk som et uspecificeret traume. Grundet denne type traumes uspecificerede natur, kan behandlingen besværliggøres en smule. Når det er sagt, så kan man via GoMentor få hjælp fra vores tilknyttede terapeuter, der er specialiserede inden for traumer, herunder uspecificerede traumer. Der findes en række indikationer på traumer, der kan antyde problemet. Og heldigvis kan man få behandling for uspecificerede traumer. Før vi kommer nærmere ind på, hvordan man kan få hjælp, er der her lidt yderligere informationer omkring uspecificerede traumer. Denne lidt skræmmende lidelse kan være svær at skulle håndtere på egen hånd.

Årsager til uspecificerede traumer

Overordnet set vil man ikke kende årsagerne til et uspecificeret traume, men det kan indebære en eller flere af årsagerne, man kender fra andre traumer. Hvis traumet har varet siden barndommen, kan det være svært for terapeuter at identificere årsager til traumet. Selvom det kan være lidt sværere at behandle et uspecificeret traume, er der alligevel masser af behandlingsmuligheder. Selvom man aldrig får identificeret årsagen fuldstændigt, er der mange symptomer, der kan indikere, at behandling kan blive nødvendigt.

Symptomer på uspecificerede traumer

Symptomerne på uspecificerede traumer ligner de, der forefindes ved andre typer traume, herunder hukommelsesbesvær, søvnproblemer, irritabilitet, vrede og en lang række andre psykiske og fysiske problemer. Nogle går til ekstremerne for at undgå, at de ikke havner i en situation lignende den der forårsagede traumet. For nogle kan dette betyde, at man aldrig sætter sig i en bil igen, end ikke som passager. Som man kan forestille sig, kan dette påvirke både ens parforhold eller evnen til at fungere socialt. Hvis ikke det behandles, kan uspecificerede traumer føre til mange alvorlige mentale lidelser, der er endnu sværere at have med at gøre.

Symptomer på uspecificerede traumer:

 • Hukommelsestab
 • Søvnbesvær
 • Panikanfald
 • Lavt energiniveau
 • Manglende evne til at tale
 • Hukommelsesbesvær
 • Søvnløshed
 • Irritabilitet
 • Vrede
 • Begrænsning af ens valgmuligheder I livet
 • Modløshed

Behandling af uspecificerede traumer

Psykoterapi har igennem længere tid været den foretrukne behandlingsform for traumer, men her hos GoMentor kan du terapi hos vores tilknyttede specialister online. De kombinerer traditionelle terapiteknikker med internettets kommunikationsmuligheder, og tilbyder således en komplet mulighed for behandling af uspecificerede traumer. Når ikke man kender årsagen til, at symptomerne er opstået, kan det være endnu sværere at håndtere. Det er derfor, man kan få online terapi for uspecificerede traumer via GoMentor.

 

Hjælp til chok og traume

Frederik Engels Gertrud Lykke Iben Zacho Lene Wallentin
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.