Barndomstraumer

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Barndomstraumer

Hvad er barndomstraumer?

Eftersom børn er i fortsat fysisk og psykisk udvikling, er der nogle særlige risici forbundet med traumer, der opstår i barndommen. Der er adskillige årsager til, at et sådant traume kan opstå. Det er vigtigt, at man tidligt i forløbet får identificeret et barndomstraume og får søgt behandling, således at problemet ikke følger barnet ind i voksenlivet. Vi forstår det tidspres, mange forældre lider under, og derfor har vi udviklet en platform for online behandling af barndomstraumer her hos GoMentor. Før vi fortæller, hvordan familier kan overkomme et sådant traume, er her lidt yderligere information omkring barndomstraumer, man bør kende til. Denne type traume kan ligge ”skjult” og ikke vise sig før senere i ens liv, men så snart den gør, kan det have en meget negativ effekt på ens liv. 

Årsager til barndomstraumer

Enhver traumatisk begivenhed eller misbrug i barndommen kan forårsage et barndomstraume. Af eksempler kan nævnes skilsmisse, forældre, der skændes, eller forældre, der udviser misbrugende adfærd, psykisk, fysisk eller måske endda seksuelt. Alle disse tilfælde kan have en langvarig effekt på et barns udvikling og måske endda medføre andre mentale lidelser i voksenlivet. Og selvom det er en kende kontroversielt, så kan det, at et barn ser vold i fjernsynet eller i film også være med til at forårsage et barndomstraume. Årsagerne kan være svære at få øje på i begyndelsen, men der er en lang række symptomer, der kan opstå og være med til at afsløre årsagen.

 

 

Symptomer på barndomstraumer

Mange af symptomerne på barndomstraumer ligner symptomerne på andre typer traume, eksempelvis selvbebrejdelse, angst, skyld og andre emotionelle indikatorer. Nogle af de fysiske symptomer tæller bl.a. søvnproblemer, mareridt og kronisk træthed. Nogle gange kan barnets alder gøre det svært at spotte symptomerne, men hvis man er opmærksom, vil man som forælder eller værge typisk opdage symptomerne. Hvis symptomerne på barndomstraumer opstår, uden at der reageres på det, er der meget stor risiko for, at problemerne kan følge barnet ind i voksenlivet.

Symptomer på barndomstraumer:

  • Sænket udvikling
  • Træthed
  • Søvnløshed
  • Mareridt
  • Selvbebrejdelse
  • Skyld
  • Angst
  • Frygt

Behandling af barndomstraumer

Man kan tillære sig de egenskaber, der gør en i stand til at skabe sunde forhold, hvilket er en god nyhed for alle, der har været igennem et barndomstraume. Hos GoMentor har vi tilknyttet en række terapeuter, der kan hjælpe børn med at bearbejde alle symptomerne på barndomstraumer, således at det ikke udvikler sig til et endnu større problem senere i livet. Dette kan også indebære instruktioner til forældrene i, hvordan de bliver bedre til at give deres børn plads og vejledning i forbindelse med både barnets psykiske og fysiske udvikling. Det er også muligt at få hjælp mod barndomstraumer gennem online terapi via GoMentor 24/7, hvor du kan skrive, tale eller afholde online videosamtaler med en psykolog, terapeut eller coach.

Få hjælp til barndomstraumer

Frederik Engels Gertrud Lykke Nirvi Bennich Michelle Poulsen
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.