Julen står for døren – der er nisser på loftet og skeletter i skabet!

Skrevet d. 29-11-2022 13:20:47 af Grith Böcher - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Tankefeltterapeut

Hvis det dårlige julehumør er en forudsigelig, tilbagevendende begivenhed, kan lidt terapeutisk detektivarbejde bidrage til større klarhed og lette stemningen. Årsagen til tristheden – at julegrøden kan trigge julegråden – kan der være mange oplagte forklaringer på og andre gange kan årsagen være mere diffus og vanskelig at få øje på.


Julen kan i mange familier være en blandet fornøjelse. Ubevidst spøger en alarmerende trængsel af både fortid, forventninger, fryd og frygt og den 'glade' landhandel kan ofte skabe juleforviklinger. Alle har hver især deres coping-strategier at navigere ud fra og det der kendetegner julen er i de flestes tilfælde, at det er familien man samles med. Og det er netop i familiens skød, at de største triggere i de dybere emotioner sætter igang – ubevidst! Og derfor undres vi gang på gang over, at julefreden på næsten automatisk vis erstattes af julefrustration – på trods af både indsigter og gode intentioner...


Din familiesituation, dit familiesystem eller samlingen af flere forskellige familiedynamikker og din egen rolle i familien kan påvirke juleånden på flere planer. Ved at få stillet skarpt på præmisserne og derved få bevidstgjort nogle tanke– og adfærdsmønstre i familien, bliver det nemmere at ‘skille skidt fra kanel’. Ved at tage din egen manglende julefred alvorligt og ved at være nysgerrig, kan du få tydeliggjort hvad det er, der er på spil.


Med den rette indsats er det muligt at øge juleglæden betydeligt...

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.