Sorg og tab

af GoMentor

Sidst opdateret 28-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinde sørger efter at have mistet et nært familiemedlem. Tabbet af den tætte relation giver hende lyst til at sidde alene og nyde solnedgangen Det kan være en overvældende proces at bearbejde sorg og tab for mange mennesker, da der kan komme mange følelser i klemme. Sorg og tab er meget stærke følelser, som kan forårsage en intens bedrøvelse. Det kan være en god idé for nogle at søge hjælp til at bearbejde de mange forskellige stadier af sorg. Her på GoMentor tilbydes online terapi til at arbejde sig igennem sorgen. Alle har hver sin måde at bearbejde sorg på, og der er absolut intet forkert i at bede om hjælp, når man har brug for det – tværtimod.

Derfor oplever du sorg

Sorg kan skyldes utallige årsager, herunder især tab af personer, der står en nær. Følelsen er en helt naturlig reaktion på en psykisk hård eller traumatisk oplevelse i livet. De fleste mennesker oplever sorg igennem livet i et eller andet omfang.

 • Mistet ægtefælle – Det kan være en forfærdelig oplevelse at miste sin ægtefælle, uanset hvor længe man har været sammen.
 • Mistet forælder – Når et barn mister sin forælder, uanset hvilket alder barnet har, kan det være en traumatisk oplevelse.
 • Mistet søskende – En bror eller en søster, som dør, kan være svært at håndtere for børn, teenagere og voksne.
 • Mistet barn – Dette kan meget vel være det sværeste, forældre kan udsættes for.
 • Abort – At beslutte sig for at få en abort er en alvorlig beslutning, som måske kan have konsekvenser.
 • Ufrivillig abort – Dette kan medføre mange følelsesmæssige og alvorlige følger.
 

Hvordan håndterer man sorgen?

Det er helt normalt at opleve en blanding af mange forskellige følelser, når man går igennem en periode med sorg. Følgende symptomer er de mest almindelige:

Der er fem hovedstadier af sorg, som de fleste mennesker går igennem. For at kunne komme sig over sorgen på en ordentlig måde, er det vigtigt at håndtere disse, uanset hvad årsagen til sorgen er:

 • Fornægtelse – At fornægte, situation har fundet sted er en almindelig indledende reaktion for mange mennesker.
 • Vrede – Efter at have indset, situationen er en realitet, går man igennem et stadie af vrede, som kan komme til udtryk på forskellige måder, alt efter personlighed.
 • Forhandling – Efterhånden, som vreden går over, begynder man at indgå løfter om at opnå visse ting, hvis det kan ændre på situationen.
 • Depression – Når man indser, at uanset hvad man gør, ændrer situationen sig ikke, går man som regel gennem et stadie med depression. Længden af denne varierer fra person til person.
 • Accept – I det sidste stadie har man efterhånden accepteret situationen, og man er klar til at komme videre med livet – måske med en følelse af, at man har ændret sig for altid, men stadig er i stand til at komme videre.

Det er forskelligt, hvor længe man bruger på hvert stadie, og nogle hopper også nogle stadier over. Generelt set er disse stadig noget, alle går igennem, når de oplever en situation, der resulterer i sorg eller tab. Det kan virke uoverkommeligt at komme sig over en så stor sorg, men der er hjælp til rådighed.

Få hjælp til sorg og tab

Her hos GoMentor tilbyder vi online terapi for mennesker, der går igennem sorg og tab. Uanset hvad sorgen indebærer, findes der professionelle terapeuter, som kan tage hånd om dine problemer og give dig alt den hjælp og støtte, du har brug for, gennem alle sorgens stadier. Nogle gange kan det hjælpe at tale med nogen om sin sorg. Vi tilbyder online terapi for sorg og tab, hvilket gør det nemmere end nogensinde før at få den hjælp, man har brug for. Psykoterapi kan blandt andet hjælpe med alle de følelsesmæssige og fysiske symptomer, der kan opstå i processen.

 

Få hjælp til sorg og tab

Frederik Engels Rikke Rask Møller Iben Zacho Glennie Grønne
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.