Relationsproblemer

af GoMentor

Sidst opdateret 25-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinde har svært ved at skabe og vedligeholde sine sociale relationer til sin omverden. Derfor står hun alene i blandt kærestepar

Hvad er relationsproblemer?

Har du svært ved at fastholde relationer til andre mennesker? Eller ved du ikke, hvordan man skaber dem? Personer med relationsproblemer har svært ved at være sammen med andre mennesker, både psykisk og fysisk. Det kan have livsvarige konsekvenser for ens trivsel og livskvalitet, hvis man ikke forsøger at gøre noget ved det - f.eks. ved professionel hjælp af en terapeut.

Tegn på relationsproblemer

Relationsproblemer kommer ofte til udtryk ved:

  • Indre ubehag - Når man ikke føler sig godt tilpas ved at være sammen med andre mennesker (uden at have socialfobi). Her er de fysiske symptomer bl.a. hjertebanken, vejrtrækningsproblemer, rødmen, sveden eller hakken og stammen, når man taler.
  • Manglende tro på sig selv - Når man ikke kan stå ved sig selv i selskab med andre, f.eks. grænsesætning, at man ikke kan sætte grænser eller sige fra, eller at man har en tendens til at påtage sig for meget ansvar for andre.
  • Manglende situationsfornemmelse - Når andre mennesker synes, man fylder for meget, eller man er for kontrollerende i sin adfærd.
  • Svingende adfærd - Når man, i sin kontakt med relationer, er meget ambivalent, kan det gøre kontakten utroværdig og dermed svær at fastholde.
  • Tilknytningsproblemer - Når man har svært ved at knytte sig tæt til et andet menneske, følelsesmæssig intimitet, hvilket kan skyldes mange bagvedliggende årsager.
  • Intimitet - Når man har ubehag ved at have fysisk kontakt med et andet menneske, både ved lette berøringer og seksuel kontakt.

Samvær med andre og gode relationer er væsentlige for et menneskes psykiske trivsel og livskvalitet. At have en god ven, veninde, kollega, familiemedlem eller kæreste kan have stor betydning for ens livsglæde og motivation i livet generelt. Holder man ikke sine gode relationer vedlige, kan man nemmere glide fra hinanden eller helt miste kontakten.

 

Hvorfor har man relationsproblemer?

Manglende evne til at knytte sig til et andet menneske skyldes mange forskellige årsager, der ofte kan have baggrund i en persons barndom og opvækst. Er man opvokset med en familie, der ikke har udvist så stor fysisk nærhed og omsorg, kan dette ofte gå i arv. Disse personer har en større tendens til også at have udfordringer med at have fysisk kontakt med andre og udvise omsorg, da det ikke vil forekomme naturligt for personen. Andre kan have oplevet mangel på kærlighed eller decideret omsorgssvigt - svigt, overgreb eller forældre med et misbrug - hvilket kan have alvorlige konsekvenser for personens generelle trivsel og nære relation til andre. Her kan det være en fordel at tale en terapeut eller en psykolog, der kan hjælpe en med at overkomme disse psykiske problemer og erindringer, så man i højere grad kan håndtere at skulle omgås mennesker og få lettere ved at opnå nære følelser, som tillid og tryghed.

Erkender man ikke sine udfordringer og forsøger at arbejde med dem, kan de nemt spænde ben for ens livsglæde og give samlivs- og familieproblemer. Endvidere kan manglende samvær udvikle sig til psykiske lidelser, såsom angst, socialfobi, ensomhed og depression, hvis man ikke aktivt forsøger at modarbejde det. Derfor er det vigtigt at få hjælp i tide af en terapeut eller psykolog, uanset bagvedliggende årsager.

Styrk dine relationer med samtaleterapi

Hos GoMentor har vi en række tilknyttede psykologer, psykoterapeuter og terapeuter, som kan hjælpe dig med at blive bedre til at skabe og fastholde relationer med andre mennesker. På den måde kan du blive bedre til at slappe af i andres selskab og styrke din evne til at have nære relationer. Samvær og relationer er livsvigtige for din trivsel og glæde i hverdagen, hvilket netop gør det til et vigtigt område at arbejde med i dit liv. Du har både mulighed for at få individuel terapi med en psykolog, terapeut eller psykoterapeut samt gruppeterapi, hvor det er muligt at dele sine erfaringer, tanker og følelser med andre i lignende situationer. Med GoMentor som platform, er det desuden muligt at få online terapi, så du kan få hjælp til dine relationsproblemer, uanset tid og sted. På den måde sikrer GoMentor dig fleksibilitet, så du kan få terapi, afhængigt af dine ønsker og behov. For dig, der har brug for hjælp til at skabe eller fastholde relationer arbejdsmæssigt i din karriere, kan relationscoaching være en anden mulighed. Her kan en coach hjælpe dig med konkrete redskaber og rådgivning til, hvordan du bedst muligt får gavn af arbejdsrelationer og udnytter dem til din fordel.

 

Få hjælp til relationsproblemer

Lene Wallentin Pernille Mikkeline Brandt Michelle Poulsen Rikke Rask Møller
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.