Anger management / vredeshåndtering

af GoMentor

Sidst opdateret 1-12-2021

Reviewer Troels Sletved (Admin)

En vred chef råber af sine ansatte, da han endnu ikke har lært at håndtere sin vrede ved brug af anger management Det er ikke svært at forstå, hvorfor folk ikke har tid til at bearbejde sine indre følelsesmæssige oprør i den travle verden, vi lever i. Desværre hjælper det ikke at fortrænge problemerne og lade som om, de ikke eksisterer. Tværtimod kan dette føre til indebrændt vrede og bitterhed. Når en person oplever en sådan vrede og ikke forstår, hvor den kommer fra, betyder det desværre også, at de ikke ved, hvordan de skal håndtere den. Uden den rette hjælp og rådgivning kan mennesker med ukontrollerbare vredesudbrud hurtigt være til fare for sig selv og for andre. Anger management, vredeshåndtering på dansk, er den proces, hvor man kontrollerer sin vrede ved hjælp af terapeutiske teknikker og øvelser.

Forstå vrede

Det er vigtigt at forstå, hvor den vrede, mange mennesker kæmper med, kommer fra. Uden et grundigt kendskab til baggrunden for al vreden er det svært at begynde at tale om bedring, og vredesudbruddene vil ofte fortsætte. Vi kan hjælpe dig med at finde hovedårsagen til din vrede i samarbejde med vores terapeuter her. Med rådgivning og støtte kan du begynde at lære, hvordan du bedst kan håndtere og behandle vreden. Fortsætter problemer med vredesudbrud uden indgriben, forværres disse ofte og skaber flere uheldige situationer. Det er derfor muligt, at en person, der har haft problemer med sin vrede over længere tid, bliver til fare for sig selv og sine nærmeste. I mange tilfælde er personen ikke selv klar over sine handlinger, før vreden er overstået, og skaden er sket. De mest almindelige symptomer ved, at du har problemer med at kontrollere din vrede, er bl.a.:

 • Et overskud af vrede, der kan bryde ud når som helst
 • Ofte forstår man ikke, hvorfor man er vred
 • Manglende evne til at kanalisere vreden til noget eller nogen bestemt
 

Lær at håndtere vrede ved anger management

Anger management er et system bestående af terapeutiske teknikker og øvelser, som en person kan praktisere for at reducere graden af vredesudbruddene. Da hvert menneske har hver sin grund til problemerne med vrede, så er hver anger management teknik også tilrettelagt det enkelte individ således, at man kan kombinere de helt rigtige øvelser og behandlingsmetoder efter den enkelte. På den måde kan de arbejde konstruktivt med deres vrede. De omtalte teknikker kan være vejrtrækningsøvelser, meditation, øvelser i stresshåndtering mm. Denne metode har vist sig at være yderst effektiv, da man i kraft heraf kan kontrollere sine følelser og udtrykke dem på en sundere og mere konstruktiv måde. Psykologerne og terapeuterne hos GoMentor ved, at din vrede er ægte, og kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du bedst og mest konstruktivt kan bruge den energi.

Periodisk eksplosiv forstyrrelse

De fleste mister besindelsen på et eller andet tidspunkt i løbet af livet, men personer med en periodisk eksplosiv forstyrrelse har en ukontrollerbar trang til at agere voldeligt. Når denne trang ryger ud af kontrol og begynder at have en negativ indflydelse på ens liv, bør man søge behandling. Med online terapi via GoMentor.dk er omstændighed ikke længere en undskyldning. Med GoMentors online platform kan man få psykoterapi uanset, hvor man er, og hvornår man har brug for det. Periodisk eksplosiv forstyrrelse forårsager gentagne episoder med aggressiv og ekstrem voldelig adfærd, der som regel er helt ude af proportion med situationen. Både terapi og rådgivning er anbefalede behandlingsformer for denne lidelse. Aggression over for personen selv er desuden et almindeligt problem for personer med en periodisk eksplosiv forstyrrelse. Her forekommer typisk følgende symptomer:

 • Prikkende fornemmelse
 • Rysten
 • Palpitation
 • Trykken for brystet
 • Presset i hovedet
 • Hører ekoer
 • Voldig opførsel
 • Opbygge en spænding
 • Overreagerer ved situationer

En prikkende følelse, stramhed for brystet og opbygningen af et tryk i hovedet er alle tegn på, at vrede og andre negative følelser vokser i en og kan eksplodere når som helst. Et andet tegn på denne lidelse, som kan volde problemer, er, hvis man hidser sig op ude af proportioner i forhold til den udfordring, man står overfor. Hvis ikke symptomerne behandles, er der stor risiko for, at problemet bliver værre og kan få negativ indflydelse på andre aspekter i ens liv. Denne form for forstyrrelse er som de fleste andre mentale lidelser, hvor arvelighed spiller en lille rolle i forhold til, om man udvikler den eller ej. Miljørelaterede forhold menes også at spille en rolle. Eksempelvis er børn, der er opvokset i et voldeligt miljø, ofte mere tilbøjelige til at forfalde til den samme negative adfærd. For mange er det ofte en blanding af miljø og fysiske faktorer.

Behandling af periodisk eksplosiv forstyrrelse

Som med de fleste lignende lidelser bør kognitiv adfærdsterapi spille en stor rolle i enhver behandling af periodisk eksplosiv forstyrrelse. Her hos GoMentor har vi tilknyttet en række psykologer, terapeuter og coaches som er specialiserede i forstyrrelsen. De kan tilbyde den praktiske information, der er nødvendig for at afhjælpe de eksplosive vredesudbrud. 

Du kan ligeledes læse mere om muligheden for at booke en online psykolog eller online coach, samt muligheden for at skrive og afholde videosamtaler via GoMentor 24/7.


 

Få hjælp til at håndtere din vrede

Glennie Grønne Susie Bjørnvad Bettina Østrand Inge Merete Søndergaard
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.