Søvnproblemer

af GoMentor

Sidst opdateret 17-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinde sidder oprejst i sin seng midt om natten med dynene over benene, fordi hun ikke kan sove Har du problemer med at sove? Eller med ikke at kunne sove? Uanset, om det drejer sig om mangel på søvn, overdrevent søvn eller forstyrret søvn, er der mange udfordringer i den sammenhæng, som kan påvirke denne nødvendige del af menneskets behov i livet. Årsagerne til søvnproblemerne kan variere fra person til person, men der er generelt tale om nogle fysiske og psykiske årsager. Der er en række risici, foruden ikke at få nok hvile, forbundet med søvnproblemer. Derfor har GoMentor tilknyttet en række terapeuter og psykologer, der tilbyder online terapi for netop dette. Disse problemer, forbundet med at sove, er bl.a. at falde i søvn, vågne op under søvnen og andre lignende problemer. Terapi og rådgivning er begge nyttige behandlingsmetoder til, at du kan få en bedre søvn.

Typer af søvnproblemer

Et søvnproblem kan opdeles i to hovedkategorier, alt afhængig af hvordan de påvirker søvnrytmen. Nedenfor er de to overordnede typer af problemer med søvn, dyssomni og parasomni, defineret med tilhørende symptomer:

 • Dyssomni: Disse forstyrrelser omhandler problemer med overdrevne eller forstyrrede søvnrytmer:
  • Søvnløshed – kan ikke tilskrives medicinske eller psykiske årsager. Stofmisbrug eller misbrug af medicin er heller ikke til stede i denne tilstand
  • Øget søvntrang – overdrevent dybe eller lange perioder med søvn
  • Narkolepsi – overdrevent søvnighed om dagen, herunder pludselige "søvnanfald"
  • Søvnapnø – søvnen er afbrudt af uregelmæssig vejrtrækning
  • Søvnrytmeforstyrrelse – vågne op og sove på forskellige tider i døgnet
  • Uspecificeret dyssomni – når en person udviser symptomer på flere forskellige dyssomni søvnforstyrrelser
 • Parasomni: Disse forstyrrelser har unaturlige adfærdsmønstre, følelser, drømme eller bevægelser før, under eller efter søvn som omdrejningspunkt. Disse påvirker overgangen mellem søvn- og vågen-tilstanden:
  • Natlige mareridt – mareridt under REM-søvn med angst og rædsel, som kan få en person til at vågne op pludseligt og fuldstændigt. Man husker typisk drømmen og årsagen til frygten
  • Søvnrædsel – i modsætning til natlige mareridt, så kan mennesker med søvnrædsel kun vågne delvist op fra drømmen, som ikke finder sted under REM-søvn. Derudover kan personen som regel ikke huske, hvad årsagen til frygten var i drømmen
  • Søvngængeri – når en person går i søvne
  • Uspecificeret parasomni – hvis en person udviser symptomer på forskellige parasomni, men ikke kan tilknyttes en enkelt, kan denne diagnose anvendes
 

Årsager til søvnproblemer

Søvnapnø – problemer med vejrtrækning under søvnen – er det eneste, der er kendt som værende arvelig. Men biologiske faktorer spiller dog en vigtig rolle i forbindelse med alle former for søvnproblemer. Andre årsager kan være psykiske eller fysiske sygdomme samt alderdom. Der er også visse typer medicin, som kan føre til det. Årsagerne til, hvorfor man har udfordringer med søvnen, kan variere alt efter type, men de påvirker primært en persons søvnmønster på forskellige måder. De generelle farer forbundet hermed er, at de kan påvirke, hvor meget hvile man får hver nat, hvilket kan føre til problemer i løbet af dagen. Andre kan udvikle psykiske forstyrrelser såsom stress og depression, fordi de ikke kan sove normalt. Stress og angst er imidlertid også lidelser, der kan påvirke ens søvn - ofte periodevist, hvorimod et decideret søvnproblem typisk er længerevarende.

Behandling af søvnproblemer

Selvom den eksakte behandlingsmetode kan variere alt efter typen af søvnproblem, kan de professionelle terapeuter hos GoMentor klare alle typer, da de har specialiseret sig inden for dette felt. De kan informere om de forskellige aspekter af søvnproblemer og rådgive om, hvordan man håndterer dem bedst muligt. Derudover har GoMentor.dk også et online forum, hvor man kan få støtte fra andre, der har samme problemer med søvnbesvær. For nogle mennesker er det lige præcis dette, der gør udslaget for, om de kan klare sig igennem udfordringerne og vende tilbage til et sundt liv med en bedre søvn.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.