Narkolepsi

af GoMentor

Sidst opdateret 28-9-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er narkolepsi?

Kvinde med narkolepsi føler sig træt i dagstimerne og har problemer med at holde sig vågen på arbejdet Hvis en person er meget træt i løbet af dagen, på trods af, at vedkommende har fået nok søvn, lider vedkommende måske af narkolepsi. Et af de mest almindelige og nok også bedst kendte symptomer på denne lidelse, er disse ”søvnanfald” der indtræder i løbet af dagen. Under disse, falder man pludseligt og uventet i søvn. Dette kan være yderst problemfyldt hvis man er på arbejde, kører i bil eller foretager sig noget helt tredje. Man mener, at genetik spiller en stor rolle i udviklingen af denne søvnforstyrrelse, men andre faktorer kan også spille ind. Online terapi anbefales som en del af den overordnede behandling af narkolepsi. Med GoMentor som platform, kan man få behandling for denne og mange andre former for dyssomni. Før vi kommer nærmere ind på, hvordan man kan få hjælp, er her lidt yderligere information omkring årsagerne til og symptomerne på narkolepsi.

Årsager til narkolepsi

Der er en række biologiske faktorer der spiller ind på, om man lider af denne søvnforstyrrelse. Skader på hjernen som følge af et hjerteanfald eller en tumor kan også være årsager til narkolepsi. Man mener også at signalstoffet hypokretin i hjernen kan spille en rolle. Det man skal være opmærksom på er, at det typisk er kombinationen af to eller flere faktorer – eksempelvis arvelig disponering samt en virus – der forårsager denne søvnforstyrrelse. Det spiller en rolle i behandlingen af narkolepsi, at man kender den præcise årsag.

 

 

Symptomer på narkolepsi

Nogle af symptomerne på narkolepsi er svære at få øje på – så som en hurtig overgang til søvnstadiet REM-søvn – men der er også en rigtig meget tydelig tegn på, at denne søvnforstyrrelse kan være problemet. Typisk oplever personer, der lider af narkolepsi, ekstremt korte perioder med søvn i løbet af dagen. Under disse, vil man måske opleve at man fortsætter med den handling man var i gang med i vågen tilstand, uden at man kan huske det efterfølgende. Et andet symptom er søvnparalyse – en manglende evne til at tale og bevæge sig umiddelbart før eller efter søvn. Ofte vil personer med narkolepsi også opleve voldsomme hallucinationer i forbindelse med, at de falder i søvn eller vågner op. Hvis ikke man forholder sig til disse symptomer på narkolepsi, er der risiko for at udvikle andre alvorlige mentale lidelser.

  • Pludselig tab af muskelkontrol
  • Hallucinationer i forbindelse med, at man falder i søvn eller vågner
  • Manglende evne til, at bevæge sig eller tale lige inden og lige efter man falder i søvn
  • Periode med kortvarige søvnpauser i løbet af dagen
  • Hurtigt overgang til REM-søvn

Behanding af narkolepsi

Terapi og støttegrupperådgivning er to anbefalelsesværdige behandlingsmetoder for narkolepsi. Hos GoMentor har vi tilknyttet en række uddannede terapeuter, der specialiserer sig indenfor denne og andre søvnforstyrrelser. De kan tilbyde den vejledning og viden der er nødvendig for, at man kan håndtere alle de udfordringer der er forbundet med narkolepsi. Adfærdsterapi bør også være en del af behandlingen af denne søvnforstyrrelse. Vores tilknyttede specialister er tilgængelige når der er brug for det. Narkolepsi behøver ikke altid at være et problem.

Få hjælp til narkolepsi

Frederik Engels Glennie Grønne Susanne Schatz Rikke Rask Møller
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Få hjælp til narkolepsi

Frederik Engels Glennie Grønne Susanne Schatz Rikke Rask Møller
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.