Søvngængeri

af GoMentor

Sidst opdateret 28-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinde sidder oprejst i sengen om natten, da hun netop er vågnet fra søvngængeri og ikke har lyst til at falde i søvn igen, i frygt for at det samme sker Søvngængeri forårsager motorisk aktivitet under søvn og diagnosticeres dermed hos personer, der har hyppige tilfælde af dette – til tider af kompleks karakter – under søvn. Det er vigtigt, at man sikrer sig, det ikke er medicin, der har forårsaget denne søvnforstyrrelse. De specifikke bevægelser vil variere fra person til person, men det kan være alt lige fra at sætte sig op i sengen til at foretage komplekse handlinger eller sågar seksuel aktivitet. Årsagerne til denne søvnforstyrrelse varierer også, men disse vil blive udforsket i forbindelse med behandlingen.

Hvorfor går man i søvne?

Genetik lader til at spille en rolle i forhold til søvngængeri, selvom der også er andre faktorer, der spiller ind. Andre årsager kan skyldes stress, alkohol- eller stofmisbrug. Hormonændringer på visse stadier i livet kan også være en faktor i forhold til udviklingen af denne søvnforstyrrelse. Der er meget medicin, der angiver søvngængeri som en mulig bivirkning. Uanset årsagen til denne søvnforstyrrelse, vil man observere visse symptomer, der går igen. Hvis man oplever dette, er det vigtigt, man reagerer på dem, så man kan minimere, eller måske endda helt undgå, de risici, der er forbundet med lidelsen.

 

 

Symptomer på søvngængeri

Hvis man kontinuerligt bevæger sig under søvn – sætter dig op eller måske endda står op og går rundt – kan det være et tegn på søvngængeri. Ofte vil personen ikke huske, hvad han eller hun har foretaget sig, imens vedkommende har været aktiv i søvne. Mange kan få problemer med parforholdet eller helt generelle følelsesmæssige problemer i forbindelse med søvngængeriet, hvilket også kan manifestere sig som symptomer. Hvis ikke det behandles, er der stor risiko for, at problemet vokser med tiden, hvilket kan have negative følgevirkninger.

Typiske tegn på, man er en søvngænger:

  • Man står op fra sengen under søvn
  • Man responderer ikke, imens man går i søvne
  • Man husker ikke at have gået i søvne
  • Sociale problemer relateret til søvnforstyrrelsen

Oplever du eller en, du kender, nogle af disse symptomer, bør man søge professionel hjælp. GoMentors tilknyttede terapeuter er klar til at hjælpe dig med terapi og rådgivning, så du kan få en god søvnrytme uden forstyrrelser.

Behandling af søvngængeri

Afhængigt af de specifikke årsager til denne søvnforstyrrelse vil behandling variere en smule. Derfor har vi tilknyttet uddannede terapeuter, der specialiserer sig i søvngængeri og andre søvnforstyrrelser, og som ved præcis, hvordan man kan afhjælpe disse problemer. For nogle handler det måske om at blive bedre til at håndtere stress, imens det for andre kræver mere omfattende psykoterapi at bearbejde søvngængeri. Uanset årsagen er online terapi via GoMentor.dk et moderne redskab til at afhjælpe søvngængeri og andre søvnforstyrrelser.

Få hjælp til søvngængeri

Frederik Engels Sanne Kirstine  Holm Rikke Rask Møller Lene Wallentin
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Få hjælp til søvngængeri

Frederik Engels Sanne Kirstine  Holm Rikke Rask Møller Lene Wallentin
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder med



Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.