Søvnapnø

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

SøvnapnøHvad er søvnapnø?

Søvnapnø er en søvnforstyrrelse, der knytter sig til vejrtrækningen, og som kan medføre en række problemer i livet. Der findes to former primære former for søvnapnø – obstruktiv søvnapnø og central søvnapnø. Nogle oplever en blanding af de to. Hvis en person stopper med at trække vejret i løbet af natten, selvom det bare er kortvarigt, hober det sig op og slider på kroppen, eftersom hjernen ikke får nok ilt. Før problemet ryger ud af kontrol, anbefales det, at man får behandling hurtigst muligt.

Årsager til søvnapnø

Obstruktiv søvnapnø forårsages af en tilstopning af de øvre luftveje, hvilket gør at man vågner for at få vejret. Central søvnapnø, derimod, forårsages af en fuldstændig afbrydelses af åndedrætscentret, hvilket gør, at man vågner. For nogle er det en blanding af begge former for søvnapnø. I begge tilfælde gælder det dog, at det primært er fysiske forhold, der gør, at man får åndedrætsbesvær, og at ens søvn derved afbrydes. Uanset den konkrete årsag til søvnapnø vil der opstå en række symptomer, før man kan identificere den præcise årsag. Det er vigtigt, at man er opmærksom på dette, så man undgår de risici, der er forbundet med denne søvnforstyrrelse.

 

 

Symptomer på søvnapnø

Rastløs nattesøvn er det største symptom på denne søvnforstyrrelse. Selvom det kan være svært at vurdere, om man stopper med at trække vejret, umiddelbart inden man vågner, findes der tests, der kan være med til at afgøre, om dette er tilfældet. Dette kan være en mulighed, hvis man har rastløs søvn og ikke føler sig udhvilet om morgenen. Hvis symptomerne ignoreres, er der en række alvorlige følgevirkninger, der kan opstå som konsekvens af søvnapnø. Disse inkluderer bl.a. forhøjet blodtryk, hjerteanfald, uregelmæssig hjerterytme, hjertestop, diabetes, depression, samt en række andre problemer. Det er derfor, det er vigtigt at få behandling, hvis symptomerne på denne søvnforstyrrelse opstår.

  • Afbrudt, rastløs nattesøvn
  • Depression
  • Hukommelsesbesvær
  • Halsbrand
  • Manglende sexlyst
  • Søvnløshed
  • Hovedpine om morgenen
  • Ændring i personlighed

Behandling af søvnapnø

Selvom behandlingen af søvnapnø primært er af fysisk karakter, bør vigtigheden af psykoterapi ikke forklejnes. Med GoMentor.dk som platform, kan man få online behandling, der kan hjælpe med alle symptomerne på søvnapnø samt mindske risikoen for alvorlige følgevirkninger, der måtte opstå i kølvandet på søvnapnø. Vores tilknyttede specialister kan hjælpe med at vejlede og guide igennem de bedste øvelser, når man har med denne søvnforstyrrelse at gøre, samt rådgive omkring den følelsesmæssige del af denne lidelse. Der er desuden også mulighed for online gruppeterapi, som kan være enormt gavnligt i forbindelse med søvnapnø.

Få hjælp til søvnapnø

Frederik Engels Bettina Østrand Rikke Rask Møller Karen Hastrup
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Få hjælp til søvnapnø

Frederik Engels Bettina Østrand Rikke Rask Møller Karen Hastrup
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.