Søvnrædsel

af GoMentor

Sidst opdateret 28-9-2020

Reviewer GoMentor

Siddende kvinde med søvnrædsel er lige vågnet af et verbalt udbrud efter et mareridt, som hun ikke husker Hvad er søvnrædsel?

Modsat natlige mareridt, påvirker søvnrædsel - også kaldet night terror - typisk personer under ikke-REM søvn. Der er dog også andre forskelle på disse to. For det første vil personer, der lider af søvnrædsel, ofte vågne brat op og skrige og vil typisk ikke kunne huske sin drøm efterfølgende. Dette kan skyldes, at drømmene finder sted uden for REM-stadiet af ens søvn. Selvom der er forskelle mellem søvnrædsel og natlige mareridt, er nogle risici ved disse søvnforstyrrelser de samme, herunder problemer med parforhold og andre følelsesmæssige problemer. Med GoMentor som platform kan man få online terapi for begge søvnproblemer, fordi vi forstår alvoren af dette problem.

Årsager til søvnrædsel

Nogle vil måske opleve denne søvnforstyrrelse af biologiske årsager, der relaterer sig til hjernen eller centralnervesystemet. Arvelighed menes også at spille en mindre rolle i udviklingen af denne lidelse. Hvis ikke der er medicinske eller misbrugsrelaterede årsager til søvnrædsel, kan det også skyldes stress eller et voldsomt følelsesmæssigt traume. Uanset den specifikke årsag, kan det være hårdt at skulle kæmpe med hver nat.

Symptomer på søvnrædsel

Hvis man ofte vågner kort tid efter, man er faldet i søvn, ved at man skriger og er rastløs, kan det være et tegn på søvnrædsel. Et andet symptom kan være, at man ikke kan huske sine drømme i detaljer. Udover disse ganske tydelige tegn, er der en række andre faktorer, som kan indikere dette søvnproblem, herunder søvnængstelighed, undgåelse af søvn, depression eller andre mentale lidelser. Da søvn netop er så vigtigt for ens overordnede helbred, kan denne lidelse have alvorlig indflydelse på en, både fysisk og psykisk. Derudover kan det også have negativ effekt på ens interpersonelle relationer.


Hyppige symptomer på søvnrædsel:

  • Man vågner ved at skrige
  • Man husker ikke detaljerne ved sin drøm
  • Angst for at sove
  • Depression
  • Man undgår søvn

Natlige mareridt

Personer, som lider af natligt mareridt, oplever typisk at vågne helt efter at have haft en skræmmende drøm. Det er ofte nemt at huske specifikke detaljer om drømmen. Et andet symptom på denne søvnforstyrrelse er, at disse personer typisk ikke er højlydte i forbindelse med, at de vågner op, modsat personer der lider af søvnrædsel. Selvom de fleste har mareridt fra tid til anden, vil det tyde på natlige mareridt, hvis problemet er vedholdende igennem længere tid og samtidig har en stor indflydelse på ens liv. Mareridtene adskiller sig fra almindelige drømme ved, at de typisk efterlader en negativ følelse i kroppen. Hvis mareridt bliver et problem, kan der være et behov for professionel hjælp.

Årsager til natlige mareridt

For nogle kan et stort psykisk traume eller en anden mental sygdom forårsage natlige mareridt i et omfang, så det bliver et problem i hverdagen. Hvis ikke der ligger nogle permanente psykiske forhold bag, kan det være forårsaget af stress eller en søvnforstyrrelse. Af en eller anden grund lader kunstneriske og følsomme personer til at være mere udsatte for denne specifikke form for parasomni. Andre årsager kan være receptpligtig medicin, som giver disse bivirkninger.

Symptomer på natlige mareridt

Nogle personer vil måske fejlagtigt blive diagnosticeret med posttraumatisk stresssyndrom (PTSD), da symptomerne ligner hinanden en smule. Dette kan skyldes, at psykiske traumer spiller en rolle i forhold til denne forstyrrelse. Det primære tegn er selve mareridtene samt søvnængstelse og besvær med eller uvillighed imod at falde i søvn på grund af dem. Mangel på god, sammenhængende søvn kan have stor og negativ indflydelse på ens liv.

  • Angst for søvn
  • Besvær med at falde i søvn
  • Man undgår søvn
  • Livagtige, skræmmende drømme, der går igen

Behandling af søvnrædsel og natlige mareridt

En vigtig del af behandlingen for søvnrædsel og natlige mareridt er, at man kommer til bunds i problemet. Derfor har vi tilknyttet en række uddannede terapeuter her hos GoMentor, som specialiserer sig inden for søvnforstyrrelser. De kan hjælpe med at afdække, hvorfor disse forstyrrelser opstår. Derudover kan de tilbyde viden og vejledning i forhold til håndteringen af dem, før det får for store konsekvenser for ens liv. Med GoMentor som platform kan du få online terapi, så du kan få behandling, uanset tid og sted. Det kan også omfatte gruppeterapi, som gør det muligt at kommunikere med personer i samme situation. Ønsker du personlige møder med en psykolog eller en terapeut, er dette selvfølgelig også en mulighed. Uanset hvilke søvnproblemer du kæmper med, står vores tilknyttede psykologer og terapeuter klar til at hjælpe dig med at få en god søvn igen.

Få hjælp til søvnrædsel

Frederik Engels Bettina Østrand Rikke Rask Møller Glennie Grønne
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder med



Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.