Udbrændthed

Skrevet d. 20-5-2022 23:18:18 af Thomas Thørner - Be Change Life Coach, Business Mentor, Business coach

Er du i farezonen for at blive udbrændt? Lider du af manglende overskud, træthed og føler du dig ineffektiv i din hverdag?

Rigtig mange mennesker lever et alt for presset og stresset liv. Vi skal nå det hele, og samtidig være overskudsagtige og glade. Den travlhed levner ikke megen tid til hverken ro eller refleksion. Den ene dag tager den anden, og weekender suser afsted med kalenderen fuld. 

Nogle af de signaler, som du skal være opmærksom på er:

  • en følelse af opgivenhed i forhold til opgaver
  • du har svært ved at se mening med det, du laver, også ting som du tidligere fandt meningsfulde
  • du føler, at du intet er værd
  • du har et stort behov for fred og ro - at være alene, og at ingen stiller krav til dig
  • du føler dig fortsat utrolig træt og uoplagt, når du vågner om morgenen
  • små opgaver kan virke uoverskuelige
  • et behov for overforbrug af mad, tobak, alkohol eller lignende
  • du kan have svært ved at finde glæde ved noget
  • fysiske symptomer som hovedpine, svimmelhed, kvalme

Udbrændthed opstår sjældent af at have travlt på jobbet. Det kommer typisk, når der opstår ubalance, og ens resultater ikke står mål med indsatsen.

Eksempelvis hvis man arbejder i nogle rammer, hvor ressourcer og opbakning ikke er tilstede, så man føler, at ens hverdag er urimelig og har svært ved at hænge sammen.

En anden faktor kan være, hvis man ikke kan finde den rette balance mellem jobbet og privatlivet. Når prisen for at udføre jobbet koster for meget for familielivet eller omvendt, er der en betragtelig risiko for at blive udbrændt.

Heldigvis er der en vej tilbage. Det handler om at undersøge, hvad der er årsagen til udbrændtheden. Hvordan dine rammer er jobmæssigt og privat, og hvordan du navigerer i dem. Den negative udvikling skal bremses, og der skal skabes nye og mere hensigtsmæssige mønstre.

I processen vil du igen lære at anerkende dig selv. Lære at respektere dine egne grænser og sætte pris på dit eget værd. Du vil begynde at kunne mærke, hvornår det giver mening at sige fra, og hvordan du gør dette med respekt for både job og privatliv.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.