Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBCT)

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

MBCT mindfulness baseret kognitiv terapiMindfulness-baseret kognitiv terapi (MBCT) - MBKT på dansk - er et interventionsprogram, udviklet af Zindel Segal, Mark Williams og John Teasdale, baseret på Jon Kabat-Zinns mindfulness-baseret stress reduktion (MBSR). Her er metoderne også baseret på de typiske øvelser, man praktiserer ved mindfulness, såsom meditation. Her er formålet at reducere psykiske og/eller fysiske lidelser, som stress, angst, depression og kroniske smerter. Terapien anvendes i høj grad som et forebyggende tiltag til disse lidelser, men også til personer der blot er interesserede i at blive bedre til håndtere dem i hverdagen eller arbejdsmæssigt. MBCT vil - på samme måde som MBSR - være med til at forbedre følgende:

  • Mindske stress
  • Mindske angst og depression
  • Styrke ens evne til at være opmærksom og nærværende
  • Skabe balance og indre ro
  • Øge koncentrationsevne
  • Forbedre livskvalitet og velvære

Det, der adskiller MBCT fra MBSR, er, at MBCT henvender sig mere til personer, der har problemer med depressive og/eller fysiske lidelser, til dels også stress, hvorimod MBSR's fokusområde er henvendt til personer, der har problemer med stress. MBCT-metoden integrerer metoder fra kognitiv adfærdsterapi, der har fokus på tanker og følelser. Denne form for terapi fungerer også som et 8-ugers kursus, på samme måde som MBSR. Afhængigt af forløbet, er det muligt at blive MBCT-instruktør med det 8-ugers kursus, og, med en længere og viderebyggende uddannelse inden for mindfulness, MBCT-lærer. De instruktører eller lærere, der udbyder det, har derfor forskellige uddannelser, og forløbenes indhold kan dermed variere. Kurset giver desuden adgang til optagelse på MBCT-uddannelsen ved Dansk Center for Mindfulness (DCM).

Få Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBCT)

Marianne Redanz Susie Bjørnvad Andreas Mouritzen Jens Ole Østergaard Mathiasen
Få hjælp online fra kun 149 kr./uge

Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBCT)

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.

Denne hjemmeside anvender cookies for at sikre dig den bedst mulige oplevelse. Læs mere