Mindfulness

af GoMentor

Sidst opdateret 19-8-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er mindfulness?

Fire sten stablet på et bord i naturlige omgivelserMindfulness handler om bevidst opmærksomhed og nærvær. At være til stede her og nu – og ikke have sine tanker alle mulige andre steder. At praktisere mindfulness kan gøre det lettere for dig at administrere din tid samt at fokusere på det, du synes er vigtigt. Det er således et godt middel mod bl.a. stress, depression og angst. Metoden benyttes i dag i erhvervslivet, både af private og inden for sundhedssektoren, og er således relevant for alle, uanset baggrund og livssituation.

Det er mindfulness effektivt for

Mindfulness kan kort beskrives som bevidst nærvær – altså en form for tilstedeværelse, der kommer af at være opmærksom på det, der er i nuet, uden at bedømme eller vurdere, og er dermed en god behandlingsform mod:

Hvad kan du få ud af mindfulness?

Mindfulness indebærer typisk øvelser som meditation, hvor man træner sit sind med fokus på tanker, følelser og kropsfornemmelser. Her er formålet at lære at styre sit sind og kunne kontrollere sine tanker, så de ikke går ind og styrer ens nærvær og opmærksomhed. På den måde træner man sig selv til i højere grad at være til stede i nuet ved ikke at lade dine automatiserede tankemønstre, domme og vurderinger gå ind og styre en. Dermed opnår man:

  • Ro og balance i sindet
  • Bedre dømmekraft
  • Kontrol over egne tanker, følelser og handlinger
  • Mere accepterende i sin eksistens og sit forhold til omverdenen

Hvordan praktiserer man mindfulness?

Du kan selv træne mindfulness, bl.a. via meditation samt opmærksomheds- og nærværsøvelser. Der findes mange gode CD'ere, apps og andre muligheder for at starte træningen selv. Det kan dog være svært at komme i gang og holde sig i gang selv - især når man er stresset og har allermest brug for det. Her kan man ofte mangle en at stille spørgsmål til og få tips af. Der findes bl.a. to metoder, herunder MBSR og MBCT, som er mere specifikke metoder til henholdsvis at reducere stress og psykiske og/eller fysiske lidelser ved brug af mindfulness-teknikker. Det kan derfor være en god idé at søge hjælp hos en af de mange mentorer her på GoMentor, der har erfaring med mindfulness og de tilhørende teknikker - oftest i form af kurser eller en længere uddannelse.
Denne metode udbydes også som online terapi med GoMentor som platform.

Opnå balance med mindfulness

Lene Wallentin Iben Zacho Susie Bjørnvad Bettina Østrand
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Mindfulness

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.