Gestaltterapi er en psykodynamisk, oplevelsesorienteret og procesbaseret psykoterapiform. Gestaltterapien har rødder tilbage i slutningen af 1940'erne og blev udviklet i New York af Fritz og Laura Perls. Denne terapi er en af de nyere former, der fokuserer på menneskets ansvar, frihed og valg. Her er det grundlæggende, at ethvert menneske er selvregulerende og ansvarlig for sine egne valg og handlinger inden for de rammer, han eller hun har i sine omgivelser.
Formålet med gestaltterapi er ikke at skabe forandring - det handler nærmere om at skabe klarhed og bevidsthed om sine følelser, tanker, reaktioner og handlinger. Her er terapeut og klient ligeværdige, og terapien anses derfor ikke som en behandling. Terapeutens mål er at skabe en selverkendelse hos klienten og hjælpe ham eller hende på vej videre med den rette rådgivning og behjælpelige værktøjer. Det sker ved, at terapeuten søger at frembringe "gestalter" hos klienten, som er de oplevelser, mennesker kommer ud fra og opfattes som helheder i hukommelsen. Her kan der opstå tomrum, hvis man har oplevet uafsluttede situationer gennem livet og låst sig fast på disse, hvilket gestaltterapien søger at udfylde. Ved at finde frem til disse tomrum er det muligt at genvinde sin fleksibilitet og finde flere handlemuligheder, som man tidligere ikke kunne komme frem til.
En gestaltterapeut benytter hele sin krop og sit sind i terapien og konfronterer ved verbalt at give udtryk for sine følelser over for den person, der er i terapi. Det kan, for den person der er i terapi, føles lidt som at sidde i "den varme stol", når gestaltterapeuten arbejder med en. Terapeuten er dermed ikke neutral i sin terapi, da målet, om at opnå selverkendelse, opnås i det øjeblik, hvor terapeut og klient mødes i "nuet". Her er man i centrum som den, der selv skal finde sin egen vej mod klarhed og bevidsthed. Gestaltterapi benyttes som regel til mennesker, der ønsker at udvikle sig personligt, eller som har psykiske problemer af mindre grad. Terapiformen er konfronterende, omsorgsfuld og ærlig med det formål at finde frem til selverkendelsen af det problem, man har. Gestaltterapien ser derfor ikke klienten som problemet, men hjælper han eller hun med at finde frem til det problem, klienten er med til skabe som et problem for sig selv - og dermed, hvad man kan gøre anderledes for at undgå problemet fremadrettet.
Er du interesseret i at lære dig selv bedre at kende eller få hjælp til nogle psykiske udfordringer, er gestaltterapi den rette metode til dig. Hos GoMentor har vi terapeuter med speciale i gestaltterapi, der kan hjælpe dig med at finde frem til selverkendelsen af det problem, du kæmper med. Her tilbyder vi, med GoMentor som digital platform, online gestaltterapi, så du kan få terapi, uanset hvor du er. Det kan være en fordel, da vores terapeuter og psykoterapeuter er fordelt over hele landet, og der kan således være langt til den nærmeste. Nedenfor kan du se oversigten over de mentorer, der tilbyder gestaltterapi.