Skema terapi

af GoMentor

Sidst opdateret 7-9-2020

Reviewer GoMentor

Skematerapi

Skematerapi er en nyere type terapi, der blandt andet kombinerer elementer i kognitiv adfærdsterapi (CBT), psykoanalyse, tilknytningsteori og følelsesfokuseret terapi. Det er en integrerende tilgang, der har til formål at behandle personlighedsforstyrrelser og andre mentale sundhedsproblemer, som ikke altid reagerer på andre behandlingsmuligheder. Det kan være særligt nyttigt til behandling af borderline personlighedsforstyrrelser.

I skematerapi samarbejder du med en terapeut for at finde frem til og forstå dine skemaer, Disse kaldes også maladaptive skemaer. Skemaer er uhensigtsmæssige mønstre, som nogle mennesker udvikler, hvis deres følelsesmæssige behov som barn ikke tilfredsstilles. Disse skemaer kan påvirke dig gennem hele livet og bidrage til problematiske mestringsmetoder og adfærd, hvis de ikke adresseres. Skematerapi sigter mod at lære dig, hvordan du sikrer, at dine følelsesmæssige behov bliver opfyldt på en sund måde, således at den ikke længere skal være en plage.

Deprimeret mand med sort hætte over hovedet går gennem storby ved solopgang

Områder som kan behandles med skema terapi

Undersøgelser som er udført på schema terapi viser at denne form for terapi ofte er effektive i håndteringen af: 

Skema terapi har vist sig at være yderst effektiv til behandling af borderline personlighedsforstyrrelse, og forskning viser, at individer i behandling af skematerapi i lavere grad dropper ud, sammenlignet med andre typer for behandling. 

Derudover har skematerapi vist potentiale i behandling af narcissistisk personlighedsforstyrrelse. Yderligere forskning kan være nødvendig for fuldt ud, at kunne dokumentere skematerapi som en effektiv behandling af narcissisme, da individer med narcissistisk personlighed ikke ofte søger behandling frivilligt. 

Hvad bruges skematerapi til?

I skematerapi samarbejder du med din terapeut for at:

  • Identificere og begynde at helbrede skemaer og adressere mestringsstile, der kommer i vejen for følelsesmæssige behov
  • Ændre mønstre af følelser og opførsel, der følger skemaer
  • Lære hvordan du får dine grundlæggende følelsesmæssige behov opfyldt, på sunde og tilpassende måder
  • Lære at tackle situationer (på en sund måde) med frustration og nød, når bestemte behov ikke kan imødekommes

I sidste ende hjælper alt dette dig med at udvikle en stærk og sundt voksentilstand. En veludviklet sundt tilstand som voksen, kan hjælpe med at helbrede og regulere andre tilstande, og ydermere hjælpe  med at forhindre dig i at blive overvældet af deres virkning. Du kan få skema terapi både som personlige møder eller som online terapi. Her kan du se alle som tilbyder skema terapi.

Få hjælp med Schema terapi

Charlotte Sandfeld
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Få hjælp med Schema terapi

Charlotte Sandfeld
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Skema terapi

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.