Posttraumatisk stresslidelse (PTSD)

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Posttraumatisk stresslidelse PTSDHvad er posttraumatisk stresslidelse (PTSD)?

Posttraumatisk stresslidelse er en angstforstyrrelse, der er forårsaget af en traumatisk og ofte livstruende begivenhed i ens liv. Selvom omstændighederne kan variere, er symptomerne på posttraumatisk stresslidelse typisk ensartede. Søvnproblemer, genlevning af begivenhed, adskillelse og undgåelse af at tale om begivenheden er alle diskrete tegn på en posttraumatisk stresslidelse. Selvom denne lidelse ofte ses hos soldater, kan den også findes hos andre. Symptomerne opstår, typisk op til seks måneder efter begivenheden indtraf. Man kender ikke til de konkrete årsager til denne type angst, udover den traumatiske begivenhed, men man kan få terapi og rådgivning, der kan hjælpe med alle symptomerne.

Symptomer på posttraumatisk stresslidelse

Selvom tegnene på en posttraumatisk stresslidelse kan variere fra person til person, vil de typisk vise sig efter en skelsættende, traumatisk begivenhed i ens liv. Mange får en posttraumatisk stresslidelse efter at have været i krig. Nogle af de fysiske tegn på denne lidelse relaterer sig til søvnbesvær – søvnløshed, mareridt eller en blanding af de to. Nogle mennesker vil opleve, at de genlever begivenheden igen og igen, og fra tid til anden hallucinerer. Mange vil trække sig fra deres venner og familie af forskellige årsager. I hvor høj grad disse symptomer på posttraumatisk stresslidelse påvirker den enkelte vil variere, afhængigt af karakteren af den traumatiske oplevelse. Nogle vil synes, at symptomerne er så stærke, at de vil forsøge at medicinere sig selv, hvilket kan føre til stof- eller alkoholmisbrug. Før dette kommer for vidt, bør man overveje behandling for posttraumatisk stresslidelse.

  • Søvnproblemer
  • Genleve den traumatiske oplevelse
  • Adskillelse
  • Overlevendes skyld

Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Du kan teste, om du har angst eller er ved at udvikle PTSD, ved at tage vores angsttest.

Behandling af posttraumatisk stresslidelse

Behandling af posttraumatisk stresslidelse kan hjælpe med at dulme symptomernes intensitet. Med online terapi og rådgivning via GoMentor kan man lære mere om posttraumatisk stresslidelse, samtidig med at man får hjælp fra vores tilknyttede terapeuter, der er uddannede til at hjælpe med posttraumatisk stresslidelse. Det kan være hårdt at skulle håndtere en posttraumatisk stresslidelse, særligt hvis man står alene med det. Uanset hvilken livstruende oplevelse der har forårsaget lidelsen, kan psykoterapi hjælpe en med alle de udfordringer, der er forbundet hermed. Selvom man ikke kan gå tilbage i tiden og undgå denne oplevelse, kan man arbejde med, hvordan man bliver bedre til at se fremad, uden at man lader fortiden påvirke en negativt.

 

Få hjælp til posttraumatisk stress (PTSD)

Frederik Engels Inge Merete Søndergaard Rikke Rask Møller Nirvi Bennich
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.