Tvangstanker (OCD)

af GoMentor

Sidst opdateret 17-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinde med krøllet mørkt hår iført en lyseblå skjorte, kigger frustreret på sine ned-spiste negleHvad er OCD?

OCD, obsessiv-kompulsiv tilstand - obsessive-compulsive disorder på engelsk - er en angstforstyrrelse, der fanger den lidende i cyklusser af tvangstanker og tvangshandlinger. Nogle symptomer på OCD indebærer irrationel frygt, der fører til kompulsiv adfærd. Frygten omhandler oftest snavs, påføring af skade mod andre, bakterier og andre objekter og følelser. Almindelig kompulsiv adfærd kan være, at man tæller genstande, tænder og slukker for lyd, spiser mad på en bestemt måde eller gentager fraser og ord om og om igen. For nogle vil denne type angst være en handikappende mental lidelse, som fjerner ens evne til at begå sig socialt i samfundet. Selvom man ikke ved alt om denne lidelse endnu, mener man, at det skyldes kemiske ubalancer i hjernen. Mere specifikt relaterer OCD sig til en ubalance af serotonin, som forårsager, at man handler ud fra visse mønstre og cyklusser. Misbrug, parforholdsproblemer, stress og andre miljørelaterede faktorer menes også at spille en rolle i forhold til udviklingen af obsessiv-kompulsiv tilstand. Derfor er behandling for tilstanden vigtigt, selvom symptomerne kan være milde. Online terapi via GoMentor kan hjælpe en til at forstå og håndtere forstyrrelsen.

Symptomer på OCD

De fleste tydelige symptomer på OCD relaterer sig til frygt. For nogle kan dette være en frygt for visse objekter, imens det for andre er en frygt for bestemte tanker. Besættelser kan vise sig som en frygt for snavs, bakterier eller et konstant behov for symmetri. Denne frygt erstattes af en tilfredsstillelse, når man har udført et lille ritual relateret til denne besættelse. For nogle kan en frygt for snavs og bakterier medføre et ritual, hvor man vasker hænder ofte. Andre kan have problemer med trapper, dørhåndtag eller andre objekter, man støder på i hverdagen. De mere specifikke forhold vil variere fra person til person, men vil som udgangspunkt relatere sig til irrationel frygt og ritualer, der skal afhjælpe frygten. Nedenfor er de hyppigste symptomer, som personer med OCD er præget af:

  • Besættelser
  • Tvangshandlinger
  • Irrationel frygt

Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Du kan teste, om du viser tegn på angst, ved at tage vores angsttest. Hvis du allerede ved, du kæmper med OCD, kan du finde en psykolog eller terapeut med det samme, som kan hjælpe dig, bl.a. ved at tilmelde dig GoMentor 24/7, hvis du ønsker hjælp online.


 

 

Få hjælp til OCD

For nogle kan OCD være mild og tillade dem at leve et normalt liv alligevel. Ofte stilles en diagnose for tilstanden, hvilket kan gøre det lettere for den udsatte at acceptere det faktum at være ramt af forstyrrelsen og håndtere den bedre. Hvis den ikke behandles, kan problemet dog blive væsentligt værre over tid. Terapi og rådgivning samt psykoterapi kan hjælpe med at give den støtte og vejledning, der skal til for, man kan lære at håndtere tilstanden og sikre sig, at det ikke overtager ens liv. Det kan være svært at bekæmpe symptomerne på tvangslidelsen, men med GoMentors tilknyttede specialister kan du få al den viden og støtte, der skal til. Her er det typisk adfærdsterapi, der kan gå ind og afhjælpe tilstanden.

Obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur

Perfektionisme er oftest en positiv egenskab - men bliver det til en besættelse af kontrol, orden og regler, kan det være et tegn på en obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur. Selvom det minder om andre obsessiv-kompulsive lidelser, er der her ikke tale om, at man gør brug af ritualer. I stedet medfører obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur ofte, at man har enormt vanskeligt ved at opretholde interpersonelle forhold. Med GoMentor som platform kan man få terapi for obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur, som kan afhjælpe samtlige symptomer. Der er hjælp tilgængelig for de, der lever et liv efter rigide og strikse adfærdsmønstre. Når man lever et liv, hvor der ikke er plads til fleksibilitet og tilpasning, kan det have voldsomme konsekvenser.

Der findes ikke konkrete beviser på, hvad der forårsager obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur, men dårlig opdragelse menes at spille en stor rolle i, om man udvikler lidelsen eller ej. Arvelighed kan også spille en rolle, hvor man mener, at en manglende følelsesmæssig tilknytning i barndommen er den primære årsag. Når børn konstant straffes og sjældent belønnes, kan symptomerne på obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur vise sig som en forsvarsmekanisme. Hvis den ikke behandles, kan adfærden følge en ind i voksenlivet og have alvorlige konsekvenser for at fungere både socialt og karrieremæssigt.

Symptomer på obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur

En god arbejdsmoral er en god ting. Er man dog kompulsivt dedikeret til sit arbejde eller en hobby, kan det være et tegn på en obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur. Manglende fleksibilitet og evne til at smide ting væk er andre symptomer, der hyppigt viser sig. Ofte er personer med denne lidelse meget perfektionistiske. Dette kan føre til en intens fascination af regler, systemer og andre detaljeorienterede aktiviteter. Hvis ikke det behandles, kan obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur føre til en række sociale problemer, herunder besvær med interpersonelle relationer, som er en del af et normalt og sundt liv. Nedenfor er de oftest forekomne symptomer ved lidelsen:

  • Overdrevet hengiven til arbejde eller andre aktiviteter
  • Ufleksibel
  • Ude af stand til at smide ting ud
  • Tendens til at være nærig
  • Perfektionisme
  • Fascination af detaljer, regler og orden
  • Svært ved at lade andre gøre ting

Behandling af obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur

Adfærdsterapi er den anbefalede behandlingsform for obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur. Du kan få behandling for forstyrrelsen via GoMentor, bl.a. via GoMentor 24/7 hvor du kan skrive ubegrænset med en personlig mentor, uanset tid og sted. Vores tilknyttede terapeuter er specialiserede inden for denne samt andre personlighedsforstyrrelser, og de kan give vejledning til, hvordan man kan håndtere symptomerne. Moralsk støtte og rådgivning, når man står over for en obsessiv-kompulsiv personlighedsstruktur, kan nogle gange gøre en stor forskel for, om behandlingen er en succes, og derfor forbedrer vores tilknyttede specialister hele tiden deres kompetencer for bedst muligt at kunne hjælpe med denne lidelse.

 

Få hjælp til tvangstanker (OCD)

Frederik Engels Nirvi Bennich Susie Bjørnvad Inge Merete Søndergaard
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.