Akut belastningsreaktion

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Akut belastningsreaktionHvad er akut belastningsreaktion?

En akut belastningsreaktion er en variation af posttraumatisk stresslidelse, som påvirker en efter en bestemt livstruende eller traumatisk begivenhed. Man kender ikke de nærmere årsager til denne lidelse, men det hænger sammen med hjernens reaktion på den traumatiske begivenhed. Symptomerne på en akut belastningsreaktion tæller bl.a. undgåelse af den traumatiske begivenhed, genlevning af den traumatiske begivenhed, adskillelse samt andre alvorlige fysiske og psykiske problemer. Andre risici ved akut belastningsreaktion er, at det kan føre til problemer med stofmisbrug, fordi man selv prøver at medicinere sig ud af problemet. Før man lader akut belastningsreaktion påvirke ens liv negativt, bør man overveje behandling.

Symptomer på akut belastningsreaktion

I udgangspunktet vil personer med en akut belastningsreaktion udvise symptomer, der relaterer sig til bearbejdelsen af en traumatisk begivenhed, eksempelvis emotionelt, fysisk eller seksuelt misbrug. De fleste personer, der lider af denne forstyrrelse, har tendens til at genleve de begivenheder, der har forårsaget problemet. Andre vil forsøge at undgå personer, steder eller endda tanker, der er relaterede til den traumatiske begivenhed. Mange vil også have dyssociative problemer, da man forsøger at ”placere” sig selv uden for begivenheden. Som med andre lignende lidelser, kan ekstrem angst, der fører til panikanfald, også forekomme. Nogle vil opleve selektivt hukommelsestab, når man lider af en akut belastningsreaktion.

  • Forvirring
  • Undgår tanker omkring oplevelsen
  • Undgår personer relateret til oplevelsen
  • Undgår steder relateret til oplevelsen
  • Dyssociative problemer
  • Angstanfald

Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har angst eller er ved at udvikle det, kan du tage vores angsttest og se, om du viser tegn på angst.

Få hjælp til akut belastningsreaktion

Som man kan forestille sig, kan det medføre alvorlige problemer, når man hele tiden gennemlever en traumatisk oplevelse i hovedet, uden at man kan komme videre. For mange vil en akut belastningsreaktion kunne føre til stof- eller alkoholmisbrug for at dulme smerten. Online terapi via GoMentor kan måske være med til at hjælpe, før problemerne opstår. Vi har tilknyttet en række terapeuter, der kan behandle for akut belastningsreaktion. De kan hjælpe med alle symptomerne for denne lidelse. Man kan også få grupperådgivning, der kan bidrage med moralsk støtte fra andre i samme situation.

 

Få hjælp til akut belastningsreaktion

Frederik Engels Nirvi Bennich Rikke Rask Møller Inge Merete Søndergaard
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.