Social angst

af GoMentor

Sidst opdateret 1-12-2021

Reviewer Troels Sletved (Admin)

kvinde står med lukkede øjne og drømmer sig væk fra sine sociale omgivelserHvad er social angst?

Social angst, som engang var en sjælden lidelse, kan bedst forklares som angst ved at deltage i forskellige sociale begivenheder. I dag er det en af de mest almindelige fobier, og eksperter mener, at mange mennesker lider af en grad af socialfobi. Hvis det er i meget ekstrem grad, kaldes det også social angstlidelse og kan være et kronisk problem, der hurtigt reducerer livskvaliteten. Det kan være en langvarig lidelse, der er svær at komme af med. Lidelsen gør det svært at fungere socialt med andre, i nogle tilfælde endda umuligt.

Social angst er en panikforstyrrelse, der medfører, at man udviser ekstrem nervøsitet i en række sociale situationer. Selvom det for nogle er normalt at være genert eller nervøs i andres nærvær, kan det være ekstremt intenst for nogle og dermed gøre det næsten umuligt for dem at fungere i samfundet. Forhøjet blodtryk og puls samt andre tegn, der minder om symptomerne på panikanfald, kan også forekomme, hvilket gør, at det er en svær mental lidelse at have med at gøre. Derudover kan stofmisbrug også blive et problem, da nogle vil prøve at medicinere sig til at slappe af i sociale situationer. Tilstedeværelsen af voldsomt alkohol- eller stofmisbrug i sociale situationer kan tyde på et problem med social angst. For at minimere de hermed forbundne risici, kan man få behandling for social angst.

Symptomer på og risici ved social angst

Mildere former for social angst er faktisk ganske almindelige følelser i et barns opvækst. Denne form for frygt finder sted i barndommen og er kendetegnet ved frygt for fremmede. Dette kan fortsætte i det voksne liv, hvor det kan udvikle sig til ekstrem selvbevidsthed, frygt for afvisning og frygt for at tale i større forsamlinger blandt andre ting. For det meste bliver disse tilstande skubbet til side, når en person bliver voksen, og det kommer måske kun til udtryk i form af generthed eller tilbageholdenhed. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, om disse tilstande udvikler sig til at være kroniske tilstande af social angst, som påvirker det daglige liv. 
  
De, der lider af kronisk social angst, har ofte symptomer, der er fremkaldt af angst forinden sociale begivenheder. Angst for offentlige ydmygelser, ekstreme svedeture og rødmen, bevidst undgåelse af sociale situationer samt en tro på, at man vil blive dømt for hårdt for ens offentlige opførsel er alle symptomer på social angst. Der er også andre, mere specifikke former for social angst som f.eks. frygt for at spise i offentligheden eller benyttelse af offentlige toiletter.

  • For højt blodtryk
  • For høj puls
  • Frygt for sociale situationer
  • Nervøsitet
  • Stofmisbrug

Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Du kan teste, om du måske har social angst, ved at tage vores social angst test eller du kan tage vores generelle angsttest her.

Tegnene på social angst kan variere fra person til person, men typisk vil der være tale om ekstrem nervøsitet i sociale situationer. Denne nervøsitet er langt mere ekstrem end almindelige generthed og kan forårsage forhøjet blodtryk og puls. Den frygt, der er forbundet hermed, er typisk ubegrundet og urealistisk. Nogle har så alvorlige problemer, at de begynder at dope sig selv med alkohol eller stoffer, så de kan slappe af i sociale situationer. Generelt vil de følelser, social angst medfører, være så intense, at de gør det umuligt at fungere på arbejde, i parforhold eller andre sociale situationer. Det er vigtigt, at man får behandling for social angst, før det fører til andre problemer, såsom stofmisbrug.

Da sociale interaktioner ikke kan undgås, kan social angst forværres over tid og dermed skabe nedgang i den personlige velvære på grund af angsten. Derudover kan den konstante bekymring for, hvad andre tænker om en, føre til en komplet afholdelse fra sociale begivenheder, der i værste fald kan føre til agorafobi. Socialfobi kan også være resultatet af en sygdom som hypotyroidisme.

Behandling af social angst

Der er forskellige behandlingsmuligheder til rådighed for social angst, og disse kan variere, afhængigt af type og grad. Angst kan kontrolleres ved hjælp af terapi og i nogle tilfælde medicin. Her hos GoMentor tilbyder de tilknyttede psykologer, psykoterapeuter og coaches behandling, støtte og rådgivning, som kan hjælpe dig med at komme dig over social angst og få dit liv på rette spor igen.

Du kan læse mere her, om hjælp via GoMentor fra en online psykolog eller en online coach. Du kan også benytte GoMentor 24/7 som giver mulighed for skriftlig online terapi og coaching samt videosamtaler. 

Social Angst - Test


Find hjælp i nærheden

Find en god psykolog, terapeut eller coach nær dig:

 

Få hjælp til social angst

Frederik Engels Inge Merete Søndergaard Susie Bjørnvad Nirvi Bennich
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.