Ung og angst – overvind eksamensangst

Skrevet d. 8-3-2022 10:00:32 af Liv Johns - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Stressterapeut, Coach, Terapeut

Går du i frys under eksamen? Husker du intet under eksamen. Tænker du, at "jeg kan ikke gøre det her"? Hamrer dit hjerte? Eller har du svært ved at trække vejret under eksamen? Læs her, hvad du kan gøre

SÅ HYPPIG ER EKSAMENSANGST

Du er ikke alene. Hver 5. studerende oplever generende eksamensangst. Hvis du ovenikøbet har hæmmende angst i andre situationer – især socialt og når du skal præstere, så er det afgørende du tage rstilling til, om du vil lade det begrænse dine muligheder. Først!

Er DIN ANGST FOR HØJ?

Eksamensangst er oplevelsen af at mærke et intenst øjeblik af frygt eller panik før og/eller under eksamen. Der er to typer angst:

1. Lav angst:

Studerende, der oplever lav angst, kan føle sig lidt nervøse for en kommende eksamen, men er stadig i stand til at fokusere deres opmærksomhed på deres studier eller de spørgsmål, der stilles under vurderingen. Normalt bliver elever med lav angst ikke ramt af påtrængende tanker eller føler sig svækkede af eksamen.

2. Høj angst:

elever, der oplever høj angst, viser en øjeblikkelig angstreaktion, når de udsættes for den frygtede testsituation. De forsøger at undgå situationen ved ikke at dukke op til eksamen, eller de kan udholde den, men med ekstrem frygt. Høj angst kan give nogle en følelse af panik: "Jeg kan simpelthen ikke gøre det her!"

DU KAN KUN HELBREDE, HVAD DU VIL ERKENDE

Udfordringen er at erkende, hvornår din angst er oversteget et optimalt niveau. Så det påvirker din evne til at gennemføre eksamen - dette er et højt niveau af angst. Fysiske reaktioner: Et bankende, måske galopperende hjerte, fugtige hænder, åndenød eller hurtig vejrtrækning og kvalme. Hvad kan du gøre: Berolige dig selv og kom i god tid. Vær obs på: Negativ tænkning om præstation og den fysiske reaktion. Kom ud af et tankemønster såsom, når du tænker på den kommende eksamen: "Jeg vil fejle", "Jeg stopper", "Mit hjerte springer". ud af mit bryst, og jeg kan ikke fokusere."

NÅR DU HÅNDTERER DIN ANGST BLIVER DIN FREMTID OGSÅ LETTERE

Forskning har vist at personer, der oplever høje niveauer af angst ved eksamen, også har generelt præstationsfald i alle evalueringssituationer. Disse mennesker har en tendens til at opfatte eksamener som truende og reagerer med intense følelsesmæssige reaktioner. Problemet? Det gør det vanskeligt at fokusere på den aktuelle opgave.

NÅR ANGST OVERSKYGGER DINE EVNER

Af mange grunde men især at dine fremtidige vurderingssituationer ikke fremkalder ekstreme bekymringsreaktioner. Fordi det forstyrrer din effektive præstation på kognitive og intellektuelle opgaver. Derfor er det så afgørende du kommer ud af din angst. Og kan præstere dit bedste ved eksamen. Så undgå at eksamensangst fremover forstyrrer din evne til at vise dine akademiske og kognitive evner.

FORBERED DIG BÅDE FAGLIGT OG PSYKISK TIL EKSAMEN

Når du gør dig klar til eksamenslæsning:

  • Forbered dig på forhånd ved at arbejde med dele af indholdet hver dag. Øv dig på at fremlægge eller løse opgaver inden eksamen. Det giver en følelse af at du har prøvet det før.
  • Brug øvelsesopgaver - se længere nede- som en mulighed for at håndtere angst
  • Identificer din angst tidligt ved at lægge mærke til dine fysiske reaktioner
  • Erstat uhjælpsomme tanker med opmuntrende selvtale ved at udfordre dine bekymrede og negative tanker
  • Øv dig i at fokusere din opmærksomhed på den aktuelle opgave (mindfulness) i stedet for at blive viklet ind i din angst og tænke på "hvad nu hvis?"

Hvis disse råd er for uoverkommelige, sørg for at få hjælp

HVORDAN KAN DU SLAPPE AF INDEN EKSAMEN?

Tips:

  1. Husk det er ikke dit livs store prøve. Det er bare et fag, du skal afslutte.   
  2. Tro på, at du kan i stedet for at fortælle dig selv, at du ikke kan.

FORBERED DIG PSYKISK TIL EKSAMEN - START NU

Mindfulness er en måde, hvor du lærer at fokusere på og være rolig i nuet. Det kan du lære alt medens du roligt anerkender og accepterer ængstelige følelser, tanker og fysiske reaktioner. Afspændingstræning kan du bruge sammen med, at du til sidst visualiserer en eksamen scene, mens du er fuldstændig afslappet, og dit mentale billede fremkalder afslappede følelser som du kan overføre til den virkelige scene. Tanken er, at hvis du lærer at slappe af, mens du visualiserer dig selv til eksamen, kan du også lære at slappe af, mens du rent faktisk tager eksamen.

God eksamen fra Liv

Vær både psykisk og fysisk velforberedt

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.