Angstlidelser

af GoMentor

Sidst opdateret 22-9-2020

Reviewer GoMentor

angstramt kvinde står med lukket kropssprog og kigger ned i jorden og signalerer nervøsitet, usikkerhed og bekymring

Hvad er en angstlidelse?

Der er en række forskellige typer angstlidelser, der alle har forskellige symptomer. Alle har dog det tilfælles, at hovedemnet er angst – nervøsitet, ængstelse og bekymring uden nogen rationel grund. De farer, der er forbundet med denne lidelse, er mindre alvorlige end ved andre psykiske lidelse, men de kan stadig have store negative konsekvenser i ens liv.

Nogle er ude af stand til at fungere produktivt i samfundet på grund af deres angstlidelser. Hvis dette er tilfældet, bør man overveje at blive behandlet for sin angstlidelse. Her på GoMentor kan du finde terapeuter, som via online terapi eller behandling i klinik kan hjælpe folk med angstlidelser. Før du læser mere om dette, vil vi præsentere flere facts om angstlidelser, samt om hvordan de kan påvirke ens liv, hvilket er nyttigt at have kendskab til.

Forskellige former for angstlidelser

Disse er nogle af de forskellige former for angstlidelser, der kan forårsage problemer for nogle mennesker:

 • Panikangst – Denne lidelse skaber ekstreme følelsesmæssige reaktioner mod visse situationer i omgivelserne. 
 • Agorafobi – Dette er en intens angst for at blive efterladt nogle steder, hvor man ikke kan få hjælp. 
 • Angst – Bekymring og angst er almindelige menneskelige følelser, men disse forværres i denne sindstilstand.
 • Socialfobi – Denne angstlidelse karakteriseres af en intens selvbevidsthed, nervøsitet og generthed. 
 • Obsessiv-Kompulsiv tilstand (OCD) – I denne tilstand lider man af tvangsneuroser, hvor man gentager bestemte adfærdsmønstre eller negative tanker.
 • Posttraumatisk Stresslidelse (PTSD)  PTSD er en psykisk lidelse, der forårsages af en stor, traumatisk begivenhed i en persons liv. Dette kan i nogle tilfælde opstå lang tid efter hændelsen.
 • Akut belastningsreaktion – Mennesker med angstlidelser udviser ekstrem ængstelse og dissociative følelser inden for en måned efter en alvorlig traumatisk oplevelse.
 • Generaliseret angst – Denne type angstlidelse er karakteriseret af kronisk angst, overdrevent bekymring og spændinger og simple ting, som ikke burde føre til en sådan adfærd.
 • Uspecificeret angstlidelse – Når en person udviser symptomer fra nogle eller alle ovenstående typer angstlidelser, diagnosticeres det som regel som uspecificeret angstlidelse.

Når man har kendskab til symptomer og risici i forbindelse med de forskellige typer angstlidelser, er det nemmere at finde ud af om man har brug for hjælp. Via vores søgemaskine på GoMentor kan du finde øjeblikkelig hjælp fra psykologer, psykoterapeuter og specialister inden for behandling af angst og angstlidelser hos både børn, unge og voksne. 

 


Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har angst eller er ved at udvikle det, kan du tage vores angsttest og se, om du viser tegn på angst.

Symptomer på angstlidelser

Alt afhængig af hvilken type angstlidelse der er tale om, vil symptomerne variere, men de inkluderer generelt ekstrem angst, som kan bevirke, at en person ikke kan fungere socialt eller færdes ude i offentligheden. Dette kan ledsages af panikangst, som kan føre til fysisk smerte. Udover fysiske symptomer er der en række følelsesmæssige aspekter, der skal tages i betragtning i forbindelse med denne lidelse.

 • Irritabilitet
 • Angstanfald
 • Adskillelse
 • Undvigelse
 • Nervøsitet
 • Ekstremt angst

En følelse af at være afskåret fra verden er typisk for mennesker med angstlidelser. I nogle tilfælde fører dette til angst for at forlade sit hus i længere perioder af gangen. Overdrevent følelsesmæssig respons er et andet tydeligt tegn på problemer med angstlidelser. Hvis disse symptomer opstår, og der ikke bliver reageret på dem, kan det føre til andre psykiske problemer.

Behandling af angstlidelser 

Der er mange behandlingsmetoder for angstlidelser. En af de mest effektive behandlingsmetoder er psykoterapi. Her hos GoMentor har vi kombineret professionelle terapeuter med internettets muligheder, så du kan få behandling for angstlidelser uden at skulle spilde tid på at tage frem og tilbage til det kontor, hvor din terapeut arbejder. Uanset om problemet er panikangst eller et af de andre symptomer på angstlidelser, så er der muligheder for hjælp. Terapeuterne, som du kan finde på GoMentor, kan tilbyde gode råd, teknikker og støtte til at afhjælpe denne lidelse.

Uspecificeret angstlidelse

En uspecificeret angstlidelse er en angstforstyrrelse, der påvirker ens evne til at fungere i sociale situationer. Det uspecificerede aspekt refererer til det forhold, at man udviser symptomer fra to eller flere af de forskellige former for angstlidelser. De specifikke årsager til denne lidelse kendes ikke, men man kan dog få behandling. Faktisk har vi hos GoMentor tilknyttet uddannede terapeuter, som er specialiserede inden for uspecificerede angstlidelser. Før vi kommer ind på, hvordan man kan få hjælp, er her lidt yderligere information omkring uspecificerede angstlidelser.

Symptomer på uspecificeret angstlidelse

Tegnene på uspecificeret angstlidelse vil typisk afspejle symptomerne på to eller flere af de øvrige angstlidelser. Således kan de tælle bl.a. søvnproblemer, panikanfald og selektive hukommelsestab. Andre emotionelle tegn på uspecificeret angstlidelse tæller irritabilitet og undgåelse af situationer eller omstændigheder, der kan udløse mindet om et traume. Mange lider også af ekstrem adskillelse og trækker sig fra venner og familie. Som nævnt kan en uspecificeret angstlidelse omfatte nogle eller samtlige af ovennævnte symptomer samt andre symptomer, der kan observeres i forbindelse med angstlidelser.

Behandling af uspecificeret angstlidelse

Selvom behandling af en uspecificeret angstlidelse er en smule sværere, grundet dens uspecificerede natur og tilstedeværelsen af forskelligartede symptomer, har vi hos GoMentor udviklet en platform for online terapi, der kan hjælpe mod bl.a. angst. Terapi og rådgivning er gavnlige måder at bearbejde en uspecificeret angstlidelse på. Hos GoMentor finder du begge dele, takket være internettet. Eftersom der kan være risici for udviklingen af andre mentale problemer forbundet med en uspecificeret angstlidelse, bør man prioritere terapi og rådgivning. Hos GoMentor finder du desuden gruppeterapi, der kan bidrage med moralsk støtte fra personer, der selv kæmper med en uspecificeret angstlidelse. Derudover er det også muligt at få online terapi, hvis du hellere ønsker at være i trygge, vante omgivelser, når du taler med din terapeut.

 

Få hjælp til angstlidelser

Frederik Engels Michelle Poulsen Susanne Schatz Susie Bjørnvad
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.