Højdeskræk

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er højdeskræk?

Højdeskræk - akrofobi - er en ekstrem og til tider irrationel frygt for højder, nogle gange i en sådan grad at personer kan gå i panik, hvis deres fødder ikke rører ved jorden. Den tilhører en gruppe over fobier, der klassificeres som sted og bevægelsesubehag. Der er mange årsager til denne lidelse, og den kan være ret intens. Akrofobi skyldes ofte en tidligere traumatisk oplevelse, selvom mange forskere hævder, at denne frygt er evolutionær og stammer fra en tid, hvor et fald kunne være livsfarligt. Flere undersøgelser viser, at denne frygt ikke kun opleves af mennesker, men også af dyr, der viser ubehag ved højder. Uanset hvad årsagen til akrofobi er, så kan online terapi via GoMentor hjælpe. Først skal vi dog gennemgå nogle flere informationer vedrørende akrofobi.

Symptomer på højdeskræk

Højdeskræk - akrofobi beskrives nogle gange som svimmelhed, men denne beskrivelse er ikke korrekt. Dog er svimmelhed et alment symptom på højdeskræk - akrofobi, når man kigger ned fra højder. Et andet symptom er undgåelse af højder. Der er også en række mere specifikke og mindre kendte symptomer, såsom frygten for stole, stiger eller lignende, hvor ens fødder ikke rører ved jorden. I nogle tilfælde kan man endda opleve frygt for vand af samme grund, da ens fødder ikke kan røre jorden, hvis der er dybt, hvor man svømmer. Når man konfronteres med disse scenarier, kan akrofobien gøre en desorienteret og endda være årsag til panikangst.

  • Intenst ubehag ved højder 
  • Bange for stole eller for at stå på stiger, selv for at svømme 
  • Panik, når man konfronteres med højder

Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Du kan teste, om du måske har en fobi for højder, ved at tage vores angsttest og se, om du viser tegn på angst.

Risici forbundet med højdeskræk

Alt efter hvad det er, der fremkalder akrofobien, kan denne lidelse hæmme ens liv. Selvom højdeskræk kan virke harmløst og endda logisk, så er graden af frygten ofte uproportionel med den situation, man befinder sig i. Hvis man befinder sig et højt sted og finder det ubehageligt, så er man mere tilbøjelig til at gå i panik og gøre oprør, hvilket ironisk nok kan gøre det sværere at komme ned. Det kan være ret hæmmende i ens liv, hvis akrofobien sætter begrænsninger i dagligdagen, og dette kan være meget omfattende og tiltagende.

Behandling af højdeskræk

Der er mange behandlingsmuligheder for alvorlig akrofobi, og hvis man undersøger mulighederne, kan man finde den metode, der passer bedst til en selv. Selvom traditionel terapi måske er den rigtige vej at gå for dig, så skal du ikke opgive at finde hjælp hos GoMentor. Vi har professionelle coaches og terapeuter, der kan hjælpe dig med gode råd samt hjælpe dig med at håndtere de overvældende forhindringer, således at du bedre kan overvinde din frygt.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.