Araknofobi

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er araknofobi?

Araknofobi, som er en af de mest almindelige fobier, er en specifik type zoofobi eller angst for et bestemt dyr. I dette tilfælde er araknofobi ekstrem angst for edderkopper. Mange mennesker synes, at edderkopper er utiltalende. Faktisk kommer edderkopper lige efter slanger, når det handler om de mest hadede dyr i verden. Men de, der lider af araknofobi, er så bange for edderkopper, at hele deres livsstil kan blive påvirket af dette insekt. Da både mænd og kvinder i en eller anden grad er bange for edderkopper, er det nyttigt at vide mere om dette emne.

Symptomer på araknofobi

Araknofobi kan nemmest beskrives som en ekstrem reaktion på tilstedeværelsen eller muligheden for tilstedeværelsen af edderkopper. Områder, hvor det er sandsynligt, at der findes mange edderkopper, kan forårsage ekstreme reaktioner hos de, der lider af araknofobi. At se en edderkop eller forveksle noget andet med en edderkop kan ofte forårsage panikangst eller lignende adfærd, der nemt kan have en stor indflydelse på ens liv. I helt ekstreme tilfælde kan selv et billede af en edderkop fremkalde disse symptomer. Det kan være farligt at ignorere symptomerne på araknofobi, når der er tale om så stærke reaktioner mod et så relativt almindeligt dyr.

  • Skræk ved synet af eller tilstedeværelsen af en hvilken som helst slags edderkop
  • Irrationel og upassende panik ved tilstedeværelsen af en edderkop
  • Et konstant behov for at undgå områder, hvor der kan være, eller hvor der er blevet set edderkopper
  • Panik ved synet af legetøjsedderkopper eller realistiske tegninger og billeder heraf

Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Du kan teste, om du måske har en fobi, ved at tage vores angsttest og se, om du viser tegn på angst.

Risici forbundet med araknofobi

I de mere alvorlige tilfælde kan araknofobi hæmme ens liv i dagligdagen og være årsag til at føle sig flov, da mange ikke kan forstå, hvordan et så lille dyr kan være årsag til en så overvældende reaktion. Mange, der lider af araknofobi, undgår at gå ud om natten eller færdes et sted, hvor der er fundet edderkopper, fordi den konstante angst ikke er til at holde ud.

Behandling af araknofobi

Der er en række forskellige behandlingsmuligheder for araknofobi, deriblandt online behandling her på GoMentor. Ofte skal der drastiske metoder til, for at behandlingen er effektiv, dvs. at den, der lider af araknofobi, selv skal ønske at blive behandlet. Hos GoMentor ved vi, at fobier ikke bare er petitesser, men en virkelig følelse af angst, som man nogle gange ikke engang selv kan forstå. De professionelle og sympatiske terapeuter, der er tilknyttet GoMentor, kan hjælpe dig med målrettet at arbejde med din angst ved hjælp af online rådgivning og støtte.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.