Klaustrofobi

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er klaustrofobi?

Klaustrofobi er en af de mest kendte former for fobier, og det er kort sagt frygten for lukkede rum og for ikke at kunne komme ud igen. Som mange andre fobier kan denne fobi også variere fra at være et lille ubehag ved små rum til panik ved bare tanken om små rum. Symptomerne på klaustrofobi kan variere fra person til person, men hvis de opstår, er det vigtigt at få stillet den rigtige diagnose, så man kan komme i behandling. Her hos GoMentor kan du få online terapi, som kan hjælpe dig med at håndtere klaustrofobi.

Symptomer på klaustrofobi 

Klaustrofobi er forbundet med to separate, men relaterede former for angst: angst for begrænsning og angst for kvælning. Klaustrofobe mennesker gør alt for at undgå små rum, elevatorer, biler, kældre, tog og andre lokaler, hvor deres bevægelser hæmmes og de føler sig fangede. Det er ikke selve stedet, de er bange for, det er begrænsningen, så de ikke kan bevæge sig frit samt frygten for, hvad der kan ske, hvis de ikke kan komme ud. Denne frygt kan føre til panikangst, der er karakteriseret ved hjertebanken, respirationsbesvær og ved at man fjerner tøjet fra kroppen.

  • En intens modvilje mod at være lukket inde eller holdt indespærret.
  • Et så ekstremt behov for at være fri til at bevæge sig, at man undgår sociale situationer, der kan føre til, at man bliver holdt indespærret.
  • Panikangst, som fører til hjertebanken, besværet vejrtrækning, eller at man fjerner sit tøj i et forsøg på at få mere luft.

Har du oplevet nogle af ovenstående symptomer? Du kan teste, om du måske har en fobi, ved at tage vores angsttest og se, om du viser tegn på angst.

Risici forbundet med klaustrofobi

På lang sigt kan klaustrofobi føre til mentale og fysiske skader. Det forhøjede stressniveau, der kun tiltager, kan i værste tilfælde føre til agorafobi, hvor personen opholder sig det eneste sted, der er trygt – sit eget hjem. Hvis man ikke behandles, kan klaustrofobi føre til fysiske ubehag, som forværres med tiden og endda kan føre til hjerteproblemer pga. det øgede niveau af stress.

Behandling af klaustrofobi

Heldigvis udvikles og forbedres behandlingsmetoderne for klaustrofobi, efterhånden som forskerne finder ud af nye ting om angst. Terapi og rådgivning er yderst effektive behandlingsmetoder for klaustrofobi. Hos GoMentor har vi rådgivere med stor erfaring inden for klaustrofobi, og de kan hjælpe dig med at håndtere frygten og panikken, så du kan være mere rolig og afslappet. Dette gør de ved først at informere dig om, hvorfor du reagerer, som du gør, og derefter giver de dig værktøjer til, hvordan du kan undgå frygten. GoMentor tilbyder online terapi, der kan hjælpe. En så alvorlig lidelse bør ikke håndteres alene. Lad os hjælpe dig igennem det.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.